Det var en grym kväll när komikerna Melody Farshin, Thanos Fotas, Daniel Sanchez och Jonathan Rollins kom till Tensta. Publiken drogs med i deras roliga historier, som innehöll allt från att byta namn till att sitta på arbetsförmedlingens informationsträffar.

”Can I get some energy in here”, utbrast Jonathan Rollins. Publiken applåderade och tjoade. Hela kvällen var det drag som heter duga. 

Daniel Sanchez berättade om den gången när han lät en gammal dam gå före i kön i affären, eftersom hon bara hade en enda vara. ”Nej, jag har all tid i världen” sade tanten. ”Nej, det har du inte.” Gapskratt från publiken.

Thanos Fotas vet att arbetsförmedlingens träffar är en plats för ångest. En av deltagarna fick ett viktigt samtal mitt i ett informationsmöte. ”Men habibi, lugn, andas, andas. Va, har hon tagit bort dig från Facebook?” Då skrattade publiken.

Vi är en klick komiker från orten, som vill ta hem stand up-en till våra slutstationer

Stand up-drottningen från Husby, Melody Farshin, yrkesverksam som komiker sedan tolv år tillbaka, berättade efteråt hur den här turnén drog igång.

 – Vi är en klick komiker från orten, som vill ta hem stand up-en till våra slutstationer. Stand up grundades i slummen, men i Stockholm är kultur väldigt koncentrerat till innerstan och för stand up-en framförallt på Söder.

Hur började du med stand up comedy? Hade du nån förebild? 
 – Jag har alltid älskat stand up och idoliserat Dave Chapelle sedan innan jag ens kunde engelska. Det tog tid innan jag upptäckte att det fanns i Sverige. Men jag föll för konstformen redan från första giget.

Om man som ung vill börja med stand up, vilken väg kan man gå? Lite tips och råd?
 – Se mycket stand up. Lär dig den stora skillnaden på intern och extern humor. Vi underhåller en publik som vi inte ens får träffa förrän det är show time. Det är en stor skillnad att få en vän att skratta jämfört med en publik du inte känner till. Testa dina skämt i en open mic, när publiken får uppträda, och se om det känns rätt.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu är det jul här i vårt hus

”Nu är det jul i vårt hus”! Så lät de första tonerna på kassetten, ”Älskade julsånger” framförda av Berit Bohm, som jag lyssnar på för att komma i stämning för dessa rader.

Vad hände med Fristads servicehus?

Under sista sammanträdet före sommaruppehållet, ställde Anna Jonazon, socialdemokraternas gruppledare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, en fråga: – Hur säkerställer kommunen att köpare av kommunens fastigheter är seriösa? Har ni någon information om detta? Det handlade om vad som händer i Fristads servicehus efter försäljningen.

”Det är ett oerhört farligt yrke att vara journalist”

Hon är en av landets mest erfarna journalister. I 36 år arbetade hon på Dagens Nyheter och i fyra år var hon tidningens korrespondent i Jerusalem. Idag är hon frilans och sitter i styrelsen för Reportrar utan gränser. – Det är ett oerhört farligt yrke att vara journalist. Lotta Schüllerqvist besökte kursen i lokaljournalistik, som Nyhetsbyrån Järva driver på Kista folkhögskola. 

Konst, Chile och Tensta

– Förortens självbild kommer att skadas den dagen den bedöms av utomstående. Carlos Martínez som växt upp i Tensta och är konstnär berättar om uppväxten i Chile och i Sverige, om konst och om kultur i orten.