The Side Hustle är en nystartad podcast som vill utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet och därmed motverka ekonomisk segregation. Varje säsong samlar de in pengar till en aktör. Den här säsongens utvalda är den Järvabaserade idétävlingen För-orten. Målet är att samla in en miljon kronor och på så sätt anordna tävlingen i Göteborgs och Malmös förorter.

The Side Hustle syftar till att utbilda, underhålla och samtidigt bidra till en positiv samhällsutveckling. Podcasten fokuserar på att utbilda lyssnare inom olika branscher där en kan skapa ett ”side hustle”, alltså ett extraknäck vid sidan om jobb eller skola. Podcasten har haft gäster som Deqa Abukar som pratat om entreprenörskap , Mohammed Salih som pratat om aktier och Narmina Abdolova som pratat podcasts.

Vi tror att flera inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet.

Grundarna bakom The Side Hustle är vännerna Fuad Shidane som programledare, Heidi Botic som marknadsföringsansvarig och ett produktionsteam som består av Ottilia Tuneroth och Beatrice Ha. De säger att podcasten skapades som en reaktion på den ökade arbetslösheten under våren 2020 i och med coronapandemin. Den skapades också i ett försök att minska samhälleligt utanförskap genom att utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet, och på så sätt motverka ekonomisk segregation. 

– Med podcasten som verktyg vill vi motivera folk till att starta sina egna “side hustles”. I varje avsnitt kommer vi att lära oss mer om olika branscher genom intervjuer och genom praktisk information, och på så sätt lära folk om hur en lyckas med ett extraknäck inom just den branschen.

– Vi anser det betydande att inte endast förlita sig på en inkomstkälla eller en arbetsplats, som i många fall bara ser dig som utbytbar arbetskraft. Vi tror att fler inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet, säger programledaren Fuad Shidane.

Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egna arbetsgivare.

Fuad Shidane menar att vi håller på att röra oss från ett samhälle där en endast ska ha en inkomstkälla. Han förklarar att det inte endast handlar om att ha en ”side hustle”, utan att det kan handla om att livnära sig på flera olika inkomstkällor. Tanken med podcasten är alltså att visa vägen hur.

– Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egen arbetsgivare genom att ta dig an olika projekt. Den ekonomiska tryggheten ligger då i dina händer och du ger dig själv frihet, säger Fuad Shidane.

Varje säsong kommer podcasten att donera pengar till en aktör genom sponsorer och genom donationer från lyssnare. Den första säsongens aktör som The Side Hustle valt att stödja är den Järvabaserade idétävlingen För-orten som initierades av aktörerna Womenisa, BLING, BK Bussenhus och Atletico Rinkeby. Hela idén med tävlingen är att använda förändringskraften inom entreprenörskap för att skapa en bättre värld med fler entreprenörer, och samtidigt locka fram fler idéer från lokalsamhället, framförallt från förorterna i Stockholms län. På så sätt vill initiativtagarna stärka entreprenörskapet i förorten och visa att det är en väg att gå även för människor som bor i områden med socioekonomiska utmaningar.

The Side Hustle har som mål att samla ihop en miljon kronor så att För-orten nu även kan starta upp verksamhet i förorter i Göteborg och Malmö, så att tävlingen även kan äga rum där.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En fitnesscoach och hans turbulenta resa genom livet

Fredrik Johansson med Instagramkontot Masterzfit är en fitnesscoach med många följare i Järva.  – Alla frågar hur jag orkar när jag har fyra barn och två arbeten, men det har jag träningen att tacka för. Träningen har blivit en nyttig drog som hjälper mig i min vardag.

Aisha nekades jobb på grund av sin slöja

Aisha Hussein sökte en tjänst som flygplatskontrollant för Securitas på Bromma flygplats. Hon blev nekad jobbet på grund av sin slöja, då slöjan är en symbol som Securitas policy inte tillåter.  – Jag kommer inte ta av mig min slöja för ett jobb.

Hur mår ungdomar i Järva?

Nyhetsbyrån Järva har sammanställt ett urval av de frågor som besvarades i Stockholmsenkäten 2020. Temarapporterna genomförs i syfte att kartlägga ungdomars levnadsvanor i Stockholms stad. Hur många har blivit stoppade av polisen? Hur många är nöjda med sitt utseende? Hur många brukar delta i föreningsliv? Vi har tittat på hur det ser ut i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

”Det var ingen som ville flytta från Fristads servicehus”

Gerd Andersson, 92, avled på Kista vård- och omsorgsboende i juli 2021. Hon var en av de 105 personer som tvingades flytta från Fristads servicehus i Bromsten.  – Det var ingen som ville flytta därifrån, sade hon då vi träffades en kort tid före hennes bortgång.