The Side Hustle är en nystartad podcast som vill utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet och därmed motverka ekonomisk segregation. Varje säsong samlar de in pengar till en aktör. Den här säsongens utvalda är den Järvabaserade idétävlingen För-orten. Målet är att samla in en miljon kronor och på så sätt anordna tävlingen i Göteborgs och Malmös förorter.

The Side Hustle syftar till att utbilda, underhålla och samtidigt bidra till en positiv samhällsutveckling. Podcasten fokuserar på att utbilda lyssnare inom olika branscher där en kan skapa ett ”side hustle”, alltså ett extraknäck vid sidan om jobb eller skola. Podcasten har haft gäster som Deqa Abukar som pratat om entreprenörskap , Mohammed Salih som pratat om aktier och Narmina Abdolova som pratat podcasts.

Vi tror att flera inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet.

Grundarna bakom The Side Hustle är vännerna Fuad Shidane som programledare, Heidi Botic som marknadsföringsansvarig och ett produktionsteam som består av Ottilia Tuneroth och Beatrice Ha. De säger att podcasten skapades som en reaktion på den ökade arbetslösheten under våren 2020 i och med coronapandemin. Den skapades också i ett försök att minska samhälleligt utanförskap genom att utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet, och på så sätt motverka ekonomisk segregation. 

– Med podcasten som verktyg vill vi motivera folk till att starta sina egna “side hustles”. I varje avsnitt kommer vi att lära oss mer om olika branscher genom intervjuer och genom praktisk information, och på så sätt lära folk om hur en lyckas med ett extraknäck inom just den branschen.

– Vi anser det betydande att inte endast förlita sig på en inkomstkälla eller en arbetsplats, som i många fall bara ser dig som utbytbar arbetskraft. Vi tror att fler inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet, säger programledaren Fuad Shidane.

Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egna arbetsgivare.

Fuad Shidane menar att vi håller på att röra oss från ett samhälle där en endast ska ha en inkomstkälla. Han förklarar att det inte endast handlar om att ha en ”side hustle”, utan att det kan handla om att livnära sig på flera olika inkomstkällor. Tanken med podcasten är alltså att visa vägen hur.

– Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egen arbetsgivare genom att ta dig an olika projekt. Den ekonomiska tryggheten ligger då i dina händer och du ger dig själv frihet, säger Fuad Shidane.

Varje säsong kommer podcasten att donera pengar till en aktör genom sponsorer och genom donationer från lyssnare. Den första säsongens aktör som The Side Hustle valt att stödja är den Järvabaserade idétävlingen För-orten som initierades av aktörerna Womenisa, BLING, BK Bussenhus och Atletico Rinkeby. Hela idén med tävlingen är att använda förändringskraften inom entreprenörskap för att skapa en bättre värld med fler entreprenörer, och samtidigt locka fram fler idéer från lokalsamhället, framförallt från förorterna i Stockholms län. På så sätt vill initiativtagarna stärka entreprenörskapet i förorten och visa att det är en väg att gå även för människor som bor i områden med socioekonomiska utmaningar.

The Side Hustle har som mål att samla ihop en miljon kronor så att För-orten nu även kan starta upp verksamhet i förorter i Göteborg och Malmö, så att tävlingen även kan äga rum där.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.

Unga aktivister på Järvaveckan

Unga aktivister var på plats på Järvaveckan för att sprida budskap till politiker.

Nu är trappan i Tensta Centrum belyst

Trappan i Tensta Centrum har blivit med effektbelysning. Ljusslingan ändrar färg efter veckodag och under olika högtider. 

”Vi lever i en tid där våld är mer normalt att prata om än sex”

I dagarna släpptes boken Touch, Tankar & Tabu av Murre Gonday från Husby. Novellen beskrivs av författaren som ”Fifty Shades of Grey, men i orten” och skildrar triangeldramat mellan karaktärerna Delnaz, Amina och Omar.