The Side Hustle är en nystartad podcast som vill utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet och därmed motverka ekonomisk segregation. Varje säsong samlar de in pengar till en aktör. Den här säsongens utvalda är den Järvabaserade idétävlingen För-orten. Målet är att samla in en miljon kronor och på så sätt anordna tävlingen i Göteborgs och Malmös förorter.

The Side Hustle syftar till att utbilda, underhålla och samtidigt bidra till en positiv samhällsutveckling. Podcasten fokuserar på att utbilda lyssnare inom olika branscher där en kan skapa ett ”side hustle”, alltså ett extraknäck vid sidan om jobb eller skola. Podcasten har haft gäster som Deqa Abukar som pratat om entreprenörskap , Mohammed Salih som pratat om aktier och Narmina Abdolova som pratat podcasts.

Vi tror att flera inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet.

Grundarna bakom The Side Hustle är vännerna Fuad Shidane som programledare, Heidi Botic som marknadsföringsansvarig och ett produktionsteam som består av Ottilia Tuneroth och Beatrice Ha. De säger att podcasten skapades som en reaktion på den ökade arbetslösheten under våren 2020 i och med coronapandemin. Den skapades också i ett försök att minska samhälleligt utanförskap genom att utbilda svenska folket om ekonomisk självständighet, och på så sätt motverka ekonomisk segregation. 

– Med podcasten som verktyg vill vi motivera folk till att starta sina egna “side hustles”. I varje avsnitt kommer vi att lära oss mer om olika branscher genom intervjuer och genom praktisk information, och på så sätt lära folk om hur en lyckas med ett extraknäck inom just den branschen.

– Vi anser det betydande att inte endast förlita sig på en inkomstkälla eller en arbetsplats, som i många fall bara ser dig som utbytbar arbetskraft. Vi tror att fler inkomstkällor hjälper dig att bygga upp din finansiella trygghet, säger programledaren Fuad Shidane.

Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egna arbetsgivare.

Fuad Shidane menar att vi håller på att röra oss från ett samhälle där en endast ska ha en inkomstkälla. Han förklarar att det inte endast handlar om att ha en ”side hustle”, utan att det kan handla om att livnära sig på flera olika inkomstkällor. Tanken med podcasten är alltså att visa vägen hur.

– Du blir inte beroende av endast en arbetsgivare, utan du kan till slut bli din egen arbetsgivare genom att ta dig an olika projekt. Den ekonomiska tryggheten ligger då i dina händer och du ger dig själv frihet, säger Fuad Shidane.

Varje säsong kommer podcasten att donera pengar till en aktör genom sponsorer och genom donationer från lyssnare. Den första säsongens aktör som The Side Hustle valt att stödja är den Järvabaserade idétävlingen För-orten som initierades av aktörerna Womenisa, BLING, BK Bussenhus och Atletico Rinkeby. Hela idén med tävlingen är att använda förändringskraften inom entreprenörskap för att skapa en bättre värld med fler entreprenörer, och samtidigt locka fram fler idéer från lokalsamhället, framförallt från förorterna i Stockholms län. På så sätt vill initiativtagarna stärka entreprenörskapet i förorten och visa att det är en väg att gå även för människor som bor i områden med socioekonomiska utmaningar.

The Side Hustle har som mål att samla ihop en miljon kronor så att För-orten nu även kan starta upp verksamhet i förorter i Göteborg och Malmö, så att tävlingen även kan äga rum där.

Eleni Terzitane
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag var ensam med tre barn när jag startade mitt företag”

Nu ansluter Kowsar Aden till Womenisa i Järva. – Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga. Nu är jag en del av gänget och det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Kowsar Aden.

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.

Föräldraboost i vardagen kan alla behöva

Föräldraboost arbetar med förebyggande insatser för att stärka relationen mellan barn och föräldrar i form av kunskapsspridning på fysiska och digitala plattformar som Instagram, Facebook och youtube. – Vi tror på föräldrarnas inneboende kompetens, men att de ibland kan behöva lite stöd i sitt föräldraskap, säger Mona Suleiman.

Ricardo Poblete vill ge unga hopp genom konsten

Ricardo Poblete är konstnär och bor i Rinkeby. Tillsammans med några vänner skapar han konst i en lokal vid Tensta Kyrka. Han berättar om uppväxten i Chile och om vilken potential som finns bland unga som hamnat snett.