Varje år bjuds föreläsare in som är, eller har varit, aktiva som journalister eller fotografer för att träffa deltagarna i grundkursen i journalistik. Årets första föreläsare var ingen mindre än DN-journalisten och fotografen Alexander Mahmoud.

Redan som 17-åring på Smålandsposten fascinerades han av journalistikens makt att förmedla sanningen och skapa opinion. Kärleken till journalistiken är fortfarande drivkraften för honom när han vill rapportera om frågor och grupper som är underrepresenterade i media.

Samtidigt som han beskriver hur viktigt journalistiken är, påpekar han de svårigheter och utmaningar som en journalist och fotograf möter på arbetsmarknaden. Han berättar om ett av hans första försök att hitta jobb i början av karriären:
– Jag gick in på bokmässan i Göteborgs hemsida, där står alla utställare, det var tidningar, förlag och folk som säljer yoghurt, allt möjligt. Jag mejlade alla 400 utställare, och sade att jag är fotograf och vill jobba åt er. Jag fick kanske två kunder den gången.

Protesterna var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby

Kärleken till Järva började när han läste ett reportage för flera år sedan om att man demonstrerade i Husby mot att gångbroarna i området skulle rivas. Protesterna lyckades stoppa planerna på rivning och det var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby.

Alexander Mahmoud visade flera av sina bilder från olika reportage. En fråga som han brinner för är hur papperslösa och migranter har det, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Han har flera gånger besökt den grekiska ön Lesbos, där tusentals flyktingar bor i läger. Han vill visa i bild och text det elände som de går igenom dagligen, och föra vidare deras berättelse.

Han brinner för är hur papperslösa och migranter har det

Han betonar hur viktigt det är att berätta om människoöden och det lidande som sällan syns i stora och etablerade media. Även om han ibland kan möta motstånd när han vill rapportera om sådana frågor, så fortsätter han att göra det.

På slutet av föreläsningen fick Alexander Mahmoud frågan om han hade något drömjobb.
– Ja, antingen vill jag bli korrespondent i Mellanöstern, för jag tycker det är dålig bevakning därifrån. Eller så vill jag bli chefredaktör för Kamratposten och tidigt visa barn vad som är viktigt.

Asmaa Farah
Bilder: Said Ali
Lämna ett svar
You May Also Like

1 maj i Järva trots allt

Det blev lite coronaanpassade 1 maj firande i Järvas förorter igår fast alla större demonstrationer och samlingar var inställda eller flyttade till digitala kanaler.

Idriz Idrizi skriver psykologiska thrillers för unga

Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern. – Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.

2000 i Rinkeby-Kista testas för antikroppar mot covid-19

Rinkeby-Kista är den stadsdel i Stockholms län som per invånare hittills haft flest antal konstaterade fall av covid-19. Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm genomför därför en antikroppstestning i området för att se hur stor andel av invånarna som har antikroppar.

”Jag var ensam med tre barn när jag startade mitt företag”

Nu ansluter Kowsar Aden till Womenisa i Järva. – Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga. Nu är jag en del av gänget och det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Kowsar Aden.