Jag arbetade en gång som redaktör på en tidskrift som hade runt 100.000 läsare i månaden. En konflikt uppstod och redaktionschefen fick sparken på grund av ”personliga skäl”.

Jag och den andre anställde journalisten var lojala med vår kollega och därför tvingades även vi bort ”på grund av arbetsbrist”. Den enda som blev kvar på redaktionen var chefredaktören, som skrev kanske två krönikor om året. Nu skulle han ensam producera 100 sidor varje månad. Det föll på sin egen orimlighet.

Det var då jag insåg att LAS liknade nätet i ett fotbollsmål

Men mitt fackförbund kunde inte göra någonting. SJF:s representant såg bara deppad ut när jag undrade varför. Det var då jag insåg att LAS, lagen om anställningsskydd, liknade nätet i ett fotbollsmål. Bara en massa hål.

Arbetsgivarna gillar inte LAS. Och Centern och Liberalerna tvingar regeringen att försvaga arbetstagarnas rättigheter. Ännu mer. 

Om jag fortfarande är med i facket? Såklart

Jag tänker på det nu när framtiden för de 19 anställda på Reactor och Ungdomens Hus hänger på hur facket, med stöd av LAS, kan försvara deras rättigheter att få behålla sina jobb.

Om jag fortfarande är med i facket? Såklart. Ensam är jag chanslös.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

En värld utan journalistik, den vill vi inte ha…

I debatten om media i utsatta områden, som genomfördes under Järvaveckan senast, sade Martin Schibbye något klokt. ”En värld utan journalistik, den vill vi inte ha.” Nej, det vill vi inte. Ett samhälle där makthavare och politiker aldrig riskerar att granskas önskar ingen. I alla fall inte i teorin. Verkligheten verkar vara en annan.

Dagen efter det som inte fick hända

Dagen efter dödsskjutningen i Rinkeby är det märkligt lugnt i centrum. Men…

Vad är det som är så svårt att fatta?

Jag är en av dem som en gång läste och lyssnade på…

Vi är ingen populär yrkeskår någonstans

”Tycker du att det blivit svårare att fotografera människor?” Min kollega som gjort en vända ute i Järva undrar. Han tyckte att folk blev griniga när han tog fram kameran. Nej, jag tycker inte att det har blivit svårare. Inte ens särskilt svårt. Men visst, Järvaborna gillar inte journalister särskilt mycket. Men vi är inte någon populär yrkeskår någonstans.