”Tycker du att det blivit svårare att fotografera människor?” Min kollega som gjort en vända ute i Järva undrar. Han tyckte att folk blev griniga när han tog fram kameran. Nej, jag tycker inte att det har blivit svårare. Inte ens särskilt svårt. Men visst, Järvaborna gillar inte journalister särskilt mycket. Men vi är inte någon populär yrkeskår någonstans.

”Det är lite obehaglig stämning här…” En frusen SVT-reporter står med sitt team (antagligen bara en fotograf numera) i Rinkeby centrum en sen kväll. Inte många vill prata med henne, någon kallar henne något otryckbart. Detta föranleder Gulan Avci att bli upprörd och skriva på twitter att ”Rättssamhällets största uppgift är att återta makten över dessa områden och skydda de utsatta”. De utsatta? Vilka tänker hon på? Representanterna för SVT? Hon får över 2000 ”likes” och 492 som ”tweetar” vidare.

Två tjejer intervjuas i det som kallas en ”mini-dokumentär”. De säger att de inte gärna är i centrum på kvällen. Nä, vem är det när allt är stängt? En kille säger att han ofta hotas, men av polisen. I affärerna berättar de anonymt om knark-gömmor och hot. Det är just sådana här ”reportage” från orten som får folk att bli förbannade. Inte så konstigt att de varken vill bli intervjuade eller ställa upp på bild.

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email
You May Also Like

Varför guidar Säpo en rasist en hel dag i orten?

Jag gick ner på Rinkeby torg och väntade i blåsten. Rasmus Paludan från det högerextrema partiet Stram kurs skulle besöka Husby, Rinkeby och Tensta. Expo hade gjort oss uppmärksamma på detta.

Är det verkligen fler ordningsvakter vi vill ha?

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.

Sitta som gisslan i direktsändning

Det var stort pådrag. SVT skulle sända direkt från Rinkeby. Representanter från…

De kör det allmänna i botten

En liten pojke i rullstol sitter ensam vid rulltrappan, uppe vid spärrarna i Sundbybergs centrums tunnelbanestation. Hans mamma har åkt ner med de andra syskonen och ställt dem nere på perrongen.