”Tycker du att det blivit svårare att fotografera människor?” Min kollega som gjort en vända ute i Järva undrar. Han tyckte att folk blev griniga när han tog fram kameran. Nej, jag tycker inte att det har blivit svårare. Inte ens särskilt svårt. Men visst, Järvaborna gillar inte journalister särskilt mycket. Men vi är inte någon populär yrkeskår någonstans.

”Det är lite obehaglig stämning här…” En frusen SVT-reporter står med sitt team (antagligen bara en fotograf numera) i Rinkeby centrum en sen kväll. Inte många vill prata med henne, någon kallar henne något otryckbart. Detta föranleder Gulan Avci att bli upprörd och skriva på twitter att ”Rättssamhällets största uppgift är att återta makten över dessa områden och skydda de utsatta”. De utsatta? Vilka tänker hon på? Representanterna för SVT? Hon får över 2000 ”likes” och 492 som ”tweetar” vidare.

Två tjejer intervjuas i det som kallas en ”mini-dokumentär”. De säger att de inte gärna är i centrum på kvällen. Nä, vem är det när allt är stängt? En kille säger att han ofta hotas, men av polisen. I affärerna berättar de anonymt om knark-gömmor och hot. Det är just sådana här ”reportage” från orten som får folk att bli förbannade. Inte så konstigt att de varken vill bli intervjuade eller ställa upp på bild.

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email
You May Also Like

Är det så här det kommer att bli?

Första gången jag skulle rapportera från ett möte i stadsdelsnämnden glömmer jag aldrig. Det var ett mycket välbesökt möte i Tensta Träff

De kör det allmänna i botten

En liten pojke i rullstol sitter ensam vid rulltrappan, uppe vid spärrarna i Sundbybergs centrums tunnelbanestation. Hans mamma har åkt ner med de andra syskonen och ställt dem nere på perrongen.

Jag tänker på Tomas

Under fotbolls-VM 1994 hade Tomas på sig svenska landslagströjan hela sommaren. Han…

Inlåst i tvättstugan på Rinkebysvängen

”Kan du öppna?” Nej, jag har ingen nyckel. Jag är bara på besök för att skriva om den nya, supermoderna tvättstugan på Rinkebysvängen. Kvinnan har råkat stänga dörren till tvättrum 7 bakom sig. Där inne finns hennes tvätt i maskinen, men även hennes hemnyckel och mobil.