Tensta träff

Tisdagen den 20 april blev det offentligt att SISABs styrelse planerar att sälja Tensta träff och gamla Tensta gymnasium, där biblioteket länge huserat. Det är en plan som oroar oss i Feministiskt initiativ. Vi tänker inte acceptera att våra gemensamma fastigheter säljs ut till högstbjudande. 

Beslutet har dessutom fattats helt utan dialog med Spånga- och Tenstaborna, trots att det är civilsamhället som arrangerat samtal med SISAB och politiker. Samma civilsamhälle som i chock nu får höra om utförsäljningen via media. Samma civilsamhälle som blivit lovade lokaler, och som länge väntat på en långsiktig lösning. Medborgardialog är avgörande för att fatta kloka politiska beslut, men majoriteten väljer gång på gång att ignorera de boendes önskemål.

Istället för att investera har staden låtit området förfalla

Istället för att investera har staden låtit området förfalla. Flytt av biblioteket, tomma lokaler, byggnader som inte underhålls och trasig utomhusbelysning. Det håller inte att efter konstant misskötsel säga att platsen är för otrygg för verksamheter, eller att det skulle vara för dyrt att renovera. Det är bara dåliga argument för att tvinga fram en utförsäljning. 

Nu är det dags att sätta ned foten. Vi kräver att Stockholms stad tar sitt ansvar och stoppar försäljningen av Tensta träff och Tensta gymnasium. Vi kräver också en långsiktig plan för hur hela området kan utvecklas, och att boende och föreningar involveras i det arbetet. Vad som behövs är enkel tillgång till samhällsservice, med mataffärer, förskola och skola, såväl som rum för kultur och föreningsliv. 

Trygghet kommer genom att låta viktiga mötesplatser som Tensta Träff få finnas kvar

Det finns goda förutsättningar för att Tensta ska kunna blomstra igen. Här finns gott om föreningar eller engagerade invånare. Senast Tensta Träff var öppet var trycket stort på lokalerna, som kan bokas för möten, kurser, konserter och teaterföreställningar. Ett kafé skulle bidra ännu mer till att skapa en träffpunkt, och sommartid går det att använda det närliggande parkområdet för sittplatser och uteservering. 

Med mer folk i rörelse skulle platsen bli en levande del av staden, och en naturlig träffpunkt med socialt och kulturellt utbyte. Trygghet kommer genom att låta viktiga mötesplatser som Tensta Träff få finnas kvar. Vi behöver fler sådana trygga sammanhang – inte färre. Inte minst är det viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv då vi vet trygga mötesplatser är a och o för att tjejerna ska vilja samlas och ta plats. Trygghet kommer genom att bygga vidare på det starka lokala engagemanget som finns i Tensta, och stärka stödet till det lokala civilsamhället. Om SISAB och stadsdelen är intresserade av lönsamhet, trygghet och långsiktighet bör ni vara intresserade av att behålla, investera och involvera de boende för ett mer levande Tensta. 

Det grönblå styrets brutna löften riskerar annars att öka otryggheten, och försämra den redan låga tilliten som många har för politiker. 

Farida al-Abani, arbetsmarknadsnämnden för Fi Stockholm och partiledare
Karin Ploen, gruppledare för Fi i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Trängseln på bussarna i Järva måste få ett slut!

I stora delar av Stockholms län är trängsel i kollektivtrafiken inte ett problem. Men det finns några linjer med fortsatt stor trängsel vissa tider. En sådan är linje 179 i Järva. Det är inte acceptabelt! 

Arrogant stadsplanering i Husby

Någon har sagt att det, som de så kallade utsatta områdena är utsatta för, är arrogant stadsplanering. Vi som bor i Husby har erfarenhet av det. Titta på ärendet med diarienummer 2016-19140 som ställts ut på nya Husby Träff. Det handlar om exempellös förtätning.

Hur ska vi kunna lita på polisen?

I filmerna som spreds efter polisens ingripande i Rinkeby i tisdags kväll syns hur två poliser måttar slag efter slag mot en person som ligger på marken. Med tvåhandsgrepp på batongerna för att få extra kraft fortsätter poliserna slå efter att personen liggandes sträcker upp sina händer och försöker värja sig från våldet.

Dålig boendemiljö bidrar till en sämre och ojämlik folkhälsa

Ingen ska bli sjuk av sitt hem och sin bostad. Det handlar om en grundläggande trygghet och värdighet.