Tensta konsthall och Kvinnors byggforum förbereder ny utställning som ger liv och skugga åt sommarens besökare. Utställningen öppnar den 11 juni och finns kvar hela sommaren. 

Under sommaren lyser det upp framför Tensta konsthall. Konsthallen flyttar ut till Taxingeplan med en ny färgrik utställning som kommer att stå ute hela sommaren för alla besökare. Utanför konsthallen har det länge varit en stökig parkeringsplats för lastning och lossning till och från Tensta centrum, men nu har torget under våren fått en ny markbeläggning. Tillsammans med Kvinnors byggforum och kvinnorna från Tensta konsthalls kvinnocafé görs en skuggstruktur som sätter färg i området. De tre arkitekterna från Kvinnors byggforum, Vilde Stampe, Martina Garreta Cano och Ays Alayat har arbetat med projektet i över ett halvår.

Ingen symaskin idag! Idag syr vi för hand!

Inne i Tensta konsthalls stora sal syns de stora klädesplaggen som täcker nästan hela golvytan. En kvinna ligger på mage över ett stort vitt klädesplagg, en mycket större variant av en byxa som hon syr för hand. Bord är uppställda med kaffe och fika, men det finns även ett bord i hörnet med symaskiner. I salen befinner sig fler kvinnor som både sitter på golvet och syr, men även vid borden. 

– Ingen symaskin idag! Idag syr vi för hand, säger Ays Alayat. 

Kvinnorna säger att det är fint att vara på plats igen efter flera månader av social distansering. I veckan träffades de för första gången och dessförinnan har arkitekterna jobbat med projektet på egen hand. Nu är alla samlade och stämningen i lokalen är väldigt positiv. Det pratas på olika språk, det skrattas och det sys för fullt. 

Projektet leker med det turkiska ordet ’avlu’, det vill säga innergård

– I Spanien finns det som regel att när männen bygger så bestämmer de fasaden. Det sägs att kläder inte ska hänga utanför husen eftersom att kläder som syns ger ett stökigt intryck, därför ville vi utmana den uppfattningen. Kläderna och det stökiga representerar vår vardag och vi låter dem synas, säger Martina Garreta Cano.

Projektet, som leker med det turkiska ordet “avlu”, det vill säga innergård, beskrivs som en privat utomhusplats eller innergård. Avlu symboliserar en plats mellan hemmet och gatan, och den fungerar som en passage mellan den privata och offentliga sfären. I en avlu delas det måltider, kläder torkas, det odlas, samtalas och umgås. Det beskrivs som en trygg plats – en varm hemkänsla som man får utomhus. 

– Avlu är en blandning av de två olika rummen, det privata men även det offentliga och i en avlu kan man mötas halvvägs. Där i de båda rummen möts man på sina egna villkor, säger Vilde Stampe.

De stora plaggen som sys kommer att hängas upp och hängas på ett långt tvättstreck

De stora plaggen som sys kommer att hängas upp och hängas på ett långt tvättstreck som ska knyta samman Tensta konsthall och Taxingeplan. Skuggan av de fladdrande plaggen ger skydd mot sol och värme, men blir även en plats för att utforska nya former av social samvaro – speciellt efter ett år av social distansering.

– Vi lekte med skuggan, eftersom att vi har kallat torget för skuggstruktur och där tänkte vi – vad är det som händer i hemmet, som även händer i skuggan? Det är tvätten, det är det osynliga arbetet som kvinnorna vanligtvis brukar ta ansvar för, säger Ays Alayat.

Med avlun, eller innergården, som inspiration har arkitekterna från Kvinnors byggforum valt att skapa och forma en plats med skugga i solen där man kan mötas och “bara vara”. 

Bojana Perovic

Utställningen Aktion Taxingeplan öppnar den 11 juni och finns kvar hela sommaren.

Kvinnors byggforum är en förening för kvinnor, icke-binära och transpersoner inom byggbranschen. Som en reaktion till påståendet “Män bygger, kvinnor bor” skapades föreningen Kvinnors byggforum för ungefär 40 år sedan. Föreningen utmanar det systematiskt orättvisa systemet, men även frågeställningen kring könets betydelse som länge har präglat byggbranschen. Kvinnors byggforum belyser starkt att alla ska kunna ta plats i byggbranschen, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Med intersektionella perspektiv lyfter Kvinnors byggforum frågor kring ett jämställt och jämlikt byggande i Sverige. 

 

Kvinna ligger på mage på golvet bland stora tyg.
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till IFK Lidingö: Stoppa rasismen inom fotbollen

Said Ali, som tränar barn och ungdomar i AIF Kista Futsal, märker en ökad rasism inom ungdomsfotbollen. När hans lag spelade en turnering i Djursholm i helgen kränktes lagets spelare utan att varken tränare eller domare reagerade. Därför skrev han följande brev:

Hur blir det med sommarjobben i Järva i år?

Coronapandemin har gjort det omöjligt för unga att sommarjobba i förskolor och på äldreboenden. – Men vi försöker ordna på andra håll i stadsdelen, säger Susanne Tengberg, avdelningschef för Förebyggande, fritid och medborgarservice i Rinkeby- Kista.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att spridningen av covid-19 fortsätter, och en uppmaning om social distansering. Dessutom information om man har öppnat för drop-in vaccinering runtom i Stockholm och att man snart kommer att öppna även i Järva. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

Här kan du få gratis kläder imorgon

Imorgon torsdag finns det möjlighet att hämta kläder helt gratis i Rinkeby Folkets Hus. Kläderna är inlämnade av privatpersoner som vill skänka dem vidare till folk som behöver.