För två veckor sedan slog Folkets Husby upp portarna för sitt läsebibliotek. Nu kan besökare läsa alltifrån fack- till skönlitteratur när de besöker huset.

Folkets Husby har tidigare hållit i ett antal bokcirklar, senast läste deltagare Suad Alis Dina händer var fulla av liv och bjöds sedan in till ett digitalt författarsamtal med debutförfattaren. Snart är det dags för ännu en bokcirkel med Johannes Anyuru som skrivit De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Men litteratursatsningarna tar inte slut där för Folkets Husby.

Nu kan du som besöker huset välja mellan ett urval av böcker att läsa. Ett fyrtiotal böcker finns utspridda på kaféet och i Inkubatorn. Tanken är att man ska sitta på plats att läsa, det finns alltså ingen möjlighet att låna hem böckerna.

– Du kan läsa medan du tar en kopp kaffe eller väntar ut någon. Du kan läsa i fem minuter eller i flera timmar, eller komma tillbaka en annan dag och fortsätta läsa samma bok, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.

– Vi samverkar mycket med Husby bibliotek för att exempelvis göra gemensamma bokcirklar där de tar in många exemplar av de böcker vi vill läsa. Biblioteken är precis som vi viktiga allmänningar för människor,  därför är växelverkan mellan oss viktig. Om någon vill fortsätta läsa våra böcker i läsebiblioteket hemma kan biblioteket på andra sidan torget hjälpa till att beställa hem boken.

Utbudet av böcker som finns idag i läsebiblioteket består av både fack- och skönlitteratur. Tanken är att läsebiblioteket ska byggas ut allteftersom och besökare är välkomna att komma med önskemål på böcker som de vill att huset köper in.

Läsebiblioteket hade premiär den 26 februari på Folkets Husby och Hedvig Wiezell säger att responsen har varit positiv.

– Initiativet är en del i hela arbetet i huset med kultur, folkbildning och samhällsengagemang. Alltså att hitta kraft i språket, orden och konsten.

Eleni Terzitane

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.

Det är uppror i tvättstugan på Rinkebysvängen!

På Rinkebysvängen är det uppror bland hyresgästerna. De nyrenoverade tvättstugorna fungerar dåligt. Tvätten blir varken ren eller torr. Nikoletta Dolfin berättar om läget.

Mindre pengar till kultur och demokrati – mer utförsäljningar

Arbetet med kultur och demokrati i stadsdelarna är det som den blågröna…

Många av de smittade och sjuka är från Järva

Under de senaste veckorna har flera läsare hört av sig till Nyhetsbyrån Järva med vittnesmål om att många i Järva är smittade av Corona. Nu har svensksomaliska läkarföreningen uppgett till SVT att sex av nio som dött av smittan i Stockholm är svensksomalier.