Hyresgästföreningar har dragit igång en satsning för att aktivera barn och ungdomar.
– Vi vill ge makt åt unga, sade Melody Sadeghi, som är projektledare för ungdomssatsningen.

Två arbetsgrupper har redan startat; en i Järva och en i Södertälje. Hermon Alemseghed, som är från Järva, är ansvarig för satsningen i området. Han har startat en omvärldsanalys med start i Akallaskolan. Romiana Bikasha ansvarar för satsningen i Södertälje. Tillsammans med projektledaren Melody Sadeghi arbetade de alla tre i Hyresgästföreningens tält under Järvaveckan.

– Först gör vi en omvärldsanalys, arbetet ska vara av ungdomar och för ungdomar. Vi kan inte hävda att vi vet vad som är bäst för dem, sade Romiana Bikasha.

Arbetet riktar sig främst mot dem som är mellan 13 och 19 år.

– Hyresgästföreningen arbetar ju med bostadspolitik, och vi arbetar i bostadsområdena. Vi vill med vårt arbete öka demokratiseringen i samhället, sade Romiana Bikasha.

Under Järvaveckan var det full fart hela tiden i ungdomssatsningens tält. De hade en vägg där alla fick skriva vad som var viktigt och vad som måste förändras. Där stod sådant som ”mindre våld”, ”bättre poliser”, och ”fred”, men också ”mer pizza” och ”en bankomat till Hjulsta”. Romiana Bikasha berättade att många barn och unga kom tillbaka dag efter dag till deras verksamhet.
– Vi har något gemensamt med dem, vi är uppvuxna i orten, vi connectar. Vi var dem, det är vår superpower.

Arbetet drog igång i januari 2019 och håller på åtminstone året ut.
– Om vi får bestämma så kommer vi hålla på för alltid, sade Melody Sadeghi. Vi är trötta på satsningar, jag vet hur det känns när verksamhet plötsligt läggs ned. Men vi är här för att stanna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Tenstaungdomar undersöker diskriminering i nytt fanzine

Sommarjobbande ungdomar startade tidningsredaktion och gjorde sitt eget fanzine på Tensta konsthall. Nyhetsbyrån Järva träffade två av ungdomarna, Aisha och Nadira, som gjorde en enkät om ungas syn på diskriminering.

Anmäl dig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Om SVT:s serie Kalifat – del 2

Nasir Ahmad Arif är lärare på Cordoba-skolan i Kista och han har plågats över hur ordet Khalifa missbrukas.  – Islam betyder fred, se hur det används nu. Den som vill se vad islamiska staten egentligen är, då ska man studera perioden i Andalusien och staden Cordoba.