Hyresgästföreningar har dragit igång en satsning för att aktivera barn och ungdomar.
– Vi vill ge makt åt unga, sade Melody Sadeghi, som är projektledare för ungdomssatsningen.

Två arbetsgrupper har redan startat; en i Järva och en i Södertälje. Hermon Alemseghed, som är från Järva, är ansvarig för satsningen i området. Han har startat en omvärldsanalys med start i Akallaskolan. Romiana Bikasha ansvarar för satsningen i Södertälje. Tillsammans med projektledaren Melody Sadeghi arbetade de alla tre i Hyresgästföreningens tält under Järvaveckan.

– Först gör vi en omvärldsanalys, arbetet ska vara av ungdomar och för ungdomar. Vi kan inte hävda att vi vet vad som är bäst för dem, sade Romiana Bikasha.

Arbetet riktar sig främst mot dem som är mellan 13 och 19 år.

– Hyresgästföreningen arbetar ju med bostadspolitik, och vi arbetar i bostadsområdena. Vi vill med vårt arbete öka demokratiseringen i samhället, sade Romiana Bikasha.

Under Järvaveckan var det full fart hela tiden i ungdomssatsningens tält. De hade en vägg där alla fick skriva vad som var viktigt och vad som måste förändras. Där stod sådant som ”mindre våld”, ”bättre poliser”, och ”fred”, men också ”mer pizza” och ”en bankomat till Hjulsta”. Romiana Bikasha berättade att många barn och unga kom tillbaka dag efter dag till deras verksamhet.
– Vi har något gemensamt med dem, vi är uppvuxna i orten, vi connectar. Vi var dem, det är vår superpower.

Arbetet drog igång i januari 2019 och håller på åtminstone året ut.
– Om vi får bestämma så kommer vi hålla på för alltid, sade Melody Sadeghi. Vi är trötta på satsningar, jag vet hur det känns när verksamhet plötsligt läggs ned. Men vi är här för att stanna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skördefest hos Den Gulliga Folkrörelsen i Hjulsta

Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.  – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

De vill bara återförenas med sina familjer

De är många, nästan 500 ensamma män, som kom som politiska flyktingar från Eritrea under åren 2014-2015. – Jag har både jobb och bostad, men tjänar inte tillräckligt för att få hit min familj, säger Negasy Wolday.

Kan odling på Järvafältet inspireras av Göteborg?

 – Det är inte bara själva matproduktionen från odling som gynnar staden, man får även andra samhälleliga effekter, säger Martin Berg på fastighetskontoret i Göteborg.

Kollektiv sorg kräver mer psykologiskt stöd för unga

När Sakariya Hirsi fick nyheten om skjutningen i tisdags gick han ut i Tensta och möttes av sorg och förtvivlan. – Min önskan för 2021 är att det ska bli året då vi lyfter sorgen och bearbetar den.