Yalla Rinkeby är ett kvinnokooperativ på Hjulstavägen 94, som etablerades vintern 2017. 
– Vi säljer catering av hög kvalité, producerade av kvinnor långt från den reguljära arbetsmarknaden, säger Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare för Yalla Rinkeby.

Det var byggbolaget Byggvesta som ville bidra till området där de bygger hyresrätter.

– All vinst återinvesteras i företaget så att fler kvinnor i Järva ska få möjligheten att bli självförsörjande.

För att inte uppfinna hjulet på nytt så letade Byggvesta verksamheter de kunde ta inspiration av och hittade Yalla Trappan i Malmö. Ett samtal senare var Byggvestas ägare på studiebesök på Yalla Trappan i Malmö för att träffade grundaren Christina Merker Siesjö. Besöket slutade med att ett mentorskapsavtal och Yalla Rinkeby startades med hjälp av Tillväxtverket och Coompanion Stockholm.

 – Syftet med verksamheten är att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor med liten, eller ingen, arbetslivserfarenhet. Och på så sätt bidra till ökad självkänsla och självständighet genom empowerment, kunskapsinsatser och arbetsträning.

Hur ser det ut med beställningar under pandemin?

– Vi har få beställningar den senaste perioden på grund av coronakrisen, men vi lagar mat som vi kostnadsfritt levererar till kvinnojourer i Stockholm. Det är ett ypperligt tillfälle för oss att laga samma buffé om och om igen och samtidigt leverera middagar till familjer i skyddade boenden. Vi vill passa vidare vår kvinnokraft och känslan av gemenskap till andra systrar i Stockholm.

I början av krisen hade Yalla Rinkeby ett samarbete med AIK fotboll, där de tillsammans med AIK och fyra andra restauranger levererade gratis måltider till vårdpersonal i Stockholm.

 – Arbetet finansierades av generösa stockholmare som helt enkelt klickade hem lunchlådor på AIKs hemsida. Det blev totalt 8200 matlådor, en fantastisk möjlighet för oss. Vi behövde endast laga lunchlådor och AIK skötte resten och summan per låda gick oavkortat till oss för att stödja vårt syfte. Det är ett exempel på gott samarbete med win-win situation för alla inblandade.

Hur ser ert framtida arbete ut? Kommer ni utveckla företaget med eventuella samarbeten?

– Vi har mycket på gång som fortfarande är lite hemligt, både samverkan med den offentliga sektorn och med större aktörer i näringslivet. Men boende i Järva kommer definitivt att se mer av Yalla Rinkeby den närmaste tiden. Vi hoppas också kunna ta emot fler arbetstränande kvinnor inom kort. Vår vision är att kvinnor i Järva ska ha ett hållbart arbete. Det är möjligheterna vi kan skapa tillsammans med kvinnor i Järva som är vår vägvisare.

Hur ser ni på utvecklingen i området när det gäller restaurangbranschen?

– Det finns mycket god kraft i Järva. När det kommer till restaurangernas möjlighet i Järva så talar Rinkebystråket ett klarspråk, det är svårt att bedriva en restaurang eller café i området. Möjligtvis kan skäliga hyreskostnader i relation till potentiell försäljning ha betydelse.

Aleksandra Wasso Hägglund skulle vilja se ett utbyte mellan fastighetsägare och näringsidkare, i likhet med den samverkan som systerorganisationen Yalla Trappan har med Trianon i Malmö.

 – Samarbeten för att skapa trygghet, minskar arbetslöshet och leder till en levande stadsdel.

Aleksandra Wasso Hägglund säger att det finns fler lyckade exempel på sådana samarbeten på andra orter runt om i Sverige. 

– Jag tror att en win-win situation för fastighetsägare, näringsidkare och boende skulle bidra till en levande och hållbar utveckling i Järva.

Krista Sirviö
Bilder: Simon Bajada
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Diana på NASA intervjuades av Enbacksskolans elever

Diana Alsindy är en ung ingenjör som arbetar på NASA. Hon var bara tio år när hon började bli intresserad av rymden och år 2008 flyttade hon till USA och började studera till raketingenjör. Hon kom från Bagdad och hade bestämt sig för att skaffa sig en framtid i det nya landet. Årskurs 8 på Enbacksskolan fick möjlighet att ställa frågor till henne.

De har gjort en film som är ett öppet brev till Sverige

Kollektiv sorg är en kampanj som stärker unga människorättsaktivister. Josef Farhan och Sakariya Hirsi lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige och kräver en förändring.  – Vi vill samla olika röster och lyfta dem med hjälp av namninsamlingar och vårt öppna brev, säger Sakariya Hirsi.

Konstutställning öppnade Bridge i Kista Galleria

Bling och Womenisa har i samarbete med Citycon öppnat Bridge i Kista Galleria och en konstutställning öppnade mötesplatsen. – Vi vill lyfta upp goda förebilder och se till att de får hjälp att nå ut via våra plattformar, sade Amal Said.

Statsministerns tal till nationen

Ikväll vill jag vända mig direkt till er, det svenska folket. Det nya coronaviruset prövar vårt land, vårt samhälle och oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar.