Jag bor i Akalla. Härom dagen mötte jag ett par Sverigedemokratiska valarbetare. De var inte lika politiskt korrekta som deras ledning och Sverigedemokraternas ledning är inte särskilt angenäm den heller. De gav exempel på svenska medborgare i området som skulle utvisas, om de skulle få makten. Jag frågade dem om detta verkligen var ett resonemang som deras ledning höll med om? Svaret blev att dagen kommer att komma då de ska göra upp med bristerna i Sverige, speciellt muslimer. Sverige skulle bli tryggt som förr. Jag har svårt att minnas den tid då Sverige utvisade svenska medborgare och tog medborgarskap? Oavsett så låter det inte särskilt tryggt.

Jag har svårt att förstå deras människosyn och hur man samtidigt kan säga sig stå för en demokratisk rättstat och i samma andetag säger sig vilja avskaffa likhet inför lagen. Förutom att partiet uppenbarligen är rasistiskt och i alla fall har två av deras valarbetare problem med rättsstaten så finns det även andra argument till att inte välja SD i höst.

Deras företrädare som Mattias Karlsson, riksdagsledamot, skriver att en väljare som ställt kritiska frågor om partiet saknar den kognitiva förmågan. Han satte alltså en diagnos på väljaren som inte ställer upp på Sverigedemokraternas syn på svenskhet. Det har tyvärr blivit vanligare att hatet i Sverige kommer uppifrån.

Deras partisekreterare (när han skrev detta var han rättspolitisk talesperson), Richard Jomshof, har kallat en expressenjournalist medelsvårt psykiskt utvecklingsstörd. Verbala attacker mot journalister och media har ökat de senaste åren.

Jag förstår att du kan vara arg på samhällsutvecklingen och orättvisor i landet. Men Sverigedemokraterna är aldrig svaret. Förutom att de sitter i Riksdagen och ger sig på väljare och journalister så förtjänar även deras politik en granskning.

Kom ihåg att SD vill:

1. SD vill försvaga anställningstryggheten. Tillsammans med Moderaterna vill de förändra LAS vilket innebär att alla kommer att bli visstidsanställda.

2. SD öppnar för att tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra.

3. SD accepterar att välfärdskoncerner tar med sig skattepengarna utomlands

4. SD vill försvaga skyddet för sjuka.

5. SD står längst till höger i synen på kvinnors rättigheter.

6. SD säger nej till krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling.

7. SD vill underminera jämställdheten.

8. SD stödjer hellre Moderaterna än sina egna förslag. SD har lovat höjda pensioner och mer pengar till a-kassan (men röstat med M istället för att genomföra detta).

9. Efter att ha ätit middag med företrädare från näringslivet så vill Sverigedemokraterna inte stoppa vinstjakten i välfärden.

10. SD:s politik går inte ihop.
SD lovar mer pengar till sjukvård och äldreomsorg, men samtidigt vill SD sänka skatten och kräver i sin budgetmotion att statsbidragen till kommunerna ska minska med 73 miljarder fram till 2020. Den politiken går inte ihop.

11. SD:s skatteförslag gynnar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare.

En av de knäppaste politiska vanföreställningarna måste vara den att ett högerparti skulle flytta pengar från invandring till fattiga pensionärer. Oavsett vad de säger så går alla pengar till skattesänkningar för de rikaste.

Inga av de här förslagen som SD står för kommer att göra Sverige till ett bättre land för alla. Dessutom har de en retorik som framkallar det sämsta i oss. I Sverige när vi håller ihop, då går det bra.

Anders Österberg, riksdagsledamot (S).

Lämna ett svar
You May Also Like

Åt den som har skall varda givet

Utförsäljningen av allmännyttan är moderaterna sätt att ge välbeställda lägre skatt, genom att sälja ut vår gemensamma egendom. De blågrönas politik i Stockholms stad, verkar enligt principen ”åt den som har skall varda givet”. 

Någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande

Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.

Hederskulturen har en lång historia i Sverige

Hederskulturen existerar i det svenska samhället. Många, däribland en del politiker, påstår att det är ett problem som uppstått tillsammans med den samtida invandringen. Sanningen är något helt annat och rötterna sträcker sig långt bak i tiden.

Så påverkar pandemin oss som går på gymnasiet

Den 17 mars 2020 fick gymnasieeleverna beskedet att skolorna stänger. Mindre än en timme efter att nyheten kom kunde vi elever träffa reportrar utanför vår skola som ville intervjua oss om hur vi kände inför detta. Jag minns, att alla var lyckliga över beskedet och även nyfikna på hur det skulle bli. Det liknande en scen i en film, saker höll på att ändras.