Detta är en appell. Var med och befria stockholmarnas böcker! 200.000 böcker har rånats av den borgerliga majoriteten. Ett helt bibliotek, det Internationella biblioteket på Odengatan.

Böckerna har spårats till ett lager i Liljeholmen. För att dölja rånet planerar rånarna att köra ett lass böcker till Kungsholmens bibliotek och ställa ut dem där. ”Titta, där står dom ju, böckerna”!

Rånarna kommer att ta ut skyddspengar, även kallat nedskärningar. Bibliotekarierna som bevittnat rånen hotas att försvinna, upp till ett 40-tal (10 procent) på en gång. Servicen minskas. Fler böcker lagras eller säljs ut för en krona.

Enligt kulturplanen 2017 skulle filialerna ”utvecklas och expandera med staden”. Det är den självklara politiken för varje storstad, där både gentrifiering och utanförskap växer. Så blir det alltså inte!

Den borgerliga majoriteten i Stadshuset beslutade att säga upp hyreskontraktet på Stadsbibliotekets Annex i mars och stänga tidningsrummen och Internationella biblioteket med böcker just på invandrarspråk – inte engelska, franska och tyska böcker. S, V och MP i kulturnämnden gick med på flytten till Kungsholmen, enligt protokoll.

Det var kulturelitens solidaritet med Orten

Uttråkade under julis kulturtorka startade DN-Kultur (den 8 juli) ”rädda Internationella Biblioteket” med en låneaktion. S, V och MP ändrade sej och hakade på DN-aktionen.

Kultureliten laddade upp selfies på facebook med böcker i famnen. Böcker på invandrarspråk. Undrade någon i Orten varför de få barnböcker som finns på invandrarspråk var utlånade?  Det var kulturelitens solidaritet med Orten.

Efter låneaktionen, vad? Tre veckor senare (den 30 juli) skriver DN att ”vi förlorade”. Kulturen var tillbaka i innerstan och aktionen glömd. Mer brydde sej inte innerstan om detta invandrarbibliotek! S-, V- och MP-politiker lovade genast att magiskt återinrätta Internationella biblioteket, fast böcker och lokalen var borta . Var? På torgen mellan gurkorna och tomaterna? Som ett outlet vid lagret?

Det kommer inte att hända. Oppositionen lever i förnekelse istället för att söka utvägar. Varför inte kräva att lagret fördelas på filialerna efter lokala önskemål?

Vi stockholmare vill ha våra böcker tillbaka!

Vi stockholmare vill ha våra böcker tillbaka! Överallt organiseras en Befrielsefront för att ta tillbaka ordböcker, barnböcker, klassiker på invandrarspråken från lagret. Vi gömmer böckerna på hyllorna i Ortens filialer. Där hittar rånarna dem inte, eftersom de aldrig är i Orten! Naturligtvis sprider vi dem till andra filialer.

Ansluter du dej till vår Befrielsefront, pressa politiker i stadsdelsnämnderna och i Stadshuset att kräva böckerna tillbaka. Ska somaliska, arabiska, spanska ord- och barnböcker med klassiker och nya romaner ligga i ett mörk, kallt lager, när de kunde stå i hyllor i Järvas och andra stadsdelars filialer?

Karl-Gustav Köhler, Tensta
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Benjamin Dousa, jag förväntar mig en offentlig ursäkt!

Istället för att låta den demokratiska processen i stadsdelsnämnden ha sin gång, väljer du att gå ut i media och svartmålar stadsdelens anställda. Du hänvisar till en utredning som har undanhållits från personalens fackliga representanter och stadsdelens politiker.

Mizeria, del 5: Sign the deal

Det här är del 5 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

”Nu har du gjort det värsta en människa kan göra”

Seluah Alsaati, rappare, skådespelare och aktivist, skriver om den senaste tidens skjutningar. Hon sätter ord på sorgen.

Vem ansvarar för de trasiga bänkarna på Rinkeby torg?

Den 19 juni tog jag en bild på de trasiga bänkarna i…