Detta är en appell. Var med och befria stockholmarnas böcker! 200.000 böcker har rånats av den borgerliga majoriteten. Ett helt bibliotek, det Internationella biblioteket på Odengatan.

Böckerna har spårats till ett lager i Liljeholmen. För att dölja rånet planerar rånarna att köra ett lass böcker till Kungsholmens bibliotek och ställa ut dem där. ”Titta, där står dom ju, böckerna”!

Rånarna kommer att ta ut skyddspengar, även kallat nedskärningar. Bibliotekarierna som bevittnat rånen hotas att försvinna, upp till ett 40-tal (10 procent) på en gång. Servicen minskas. Fler böcker lagras eller säljs ut för en krona.

Enligt kulturplanen 2017 skulle filialerna ”utvecklas och expandera med staden”. Det är den självklara politiken för varje storstad, där både gentrifiering och utanförskap växer. Så blir det alltså inte!

Den borgerliga majoriteten i Stadshuset beslutade att säga upp hyreskontraktet på Stadsbibliotekets Annex i mars och stänga tidningsrummen och Internationella biblioteket med böcker just på invandrarspråk – inte engelska, franska och tyska böcker. S, V och MP i kulturnämnden gick med på flytten till Kungsholmen, enligt protokoll.

Det var kulturelitens solidaritet med Orten

Uttråkade under julis kulturtorka startade DN-Kultur (den 8 juli) ”rädda Internationella Biblioteket” med en låneaktion. S, V och MP ändrade sej och hakade på DN-aktionen.

Kultureliten laddade upp selfies på facebook med böcker i famnen. Böcker på invandrarspråk. Undrade någon i Orten varför de få barnböcker som finns på invandrarspråk var utlånade?  Det var kulturelitens solidaritet med Orten.

Efter låneaktionen, vad? Tre veckor senare (den 30 juli) skriver DN att ”vi förlorade”. Kulturen var tillbaka i innerstan och aktionen glömd. Mer brydde sej inte innerstan om detta invandrarbibliotek! S-, V- och MP-politiker lovade genast att magiskt återinrätta Internationella biblioteket, fast böcker och lokalen var borta . Var? På torgen mellan gurkorna och tomaterna? Som ett outlet vid lagret?

Det kommer inte att hända. Oppositionen lever i förnekelse istället för att söka utvägar. Varför inte kräva att lagret fördelas på filialerna efter lokala önskemål?

Vi stockholmare vill ha våra böcker tillbaka!

Vi stockholmare vill ha våra böcker tillbaka! Överallt organiseras en Befrielsefront för att ta tillbaka ordböcker, barnböcker, klassiker på invandrarspråken från lagret. Vi gömmer böckerna på hyllorna i Ortens filialer. Där hittar rånarna dem inte, eftersom de aldrig är i Orten! Naturligtvis sprider vi dem till andra filialer.

Ansluter du dej till vår Befrielsefront, pressa politiker i stadsdelsnämnderna och i Stadshuset att kräva böckerna tillbaka. Ska somaliska, arabiska, spanska ord- och barnböcker med klassiker och nya romaner ligga i ett mörk, kallt lager, när de kunde stå i hyllor i Järvas och andra stadsdelars filialer?

Karl-Gustav Köhler, Tensta
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Aktörer i Järva i upprop: Stoppa försäljningen av Tensta Träff

Det är med stor förvåning och sorg som vi i början av veckan nåddes av nyheten att Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, planerar att fatta ett inriktningsbeslut för att inleda en försäljningsprocess av både Tensta gymnasium och Tensta Träff den 27 april. Vem som köper fastigheten, för vilka ändamål fastigheten kommer att användas och vilka verksamheter som kommer att ta plats är alltså helt ovisst i detta nu. Beslutet kommer som en chock för boende och aktiva i området och går emot de behov av en gemensam samlingslokal som vi vet stärker lokalsamhället. Vi uppmanar därför SISAB att stoppa beslutet om att sälja Tensta gymnasium och Tensta Träff.

Vänskap och vernissage på sportlovet i Tensta

Cleo och Safi har hittat varandra under sportlovets modekollo, som anordnats på Tensta konsthall. De har målat och sytt varsin slängkappa i gyllene tyg.  – Det var lätt, bara att sy i en knapp, sade Safi.

Skyll inte skövlingen av Granholmstoppen på kyrkan

I en artikel i Församlingsbladet skriver Spånga-Kista församling om det kontroversiella begravningsplatsbygget på Granholmstippen. Bladet redogör sakligt för behovet av en ny begravningsplats, om hur planerna växt fram och skriver att Stockholms kommun hoppas att ”Järva begravningsplats” ska få samma betydelse som Skogskyrkogården har söder om staden.

Nu kan Dines målningar ses igen

Dine Malmsten ställer ut sin konst igen. Hennes omtyckta målningar med Rinkeby-motiv finns nu att beskåda på medborgarkontoret på Rinkebystråket. – Jag tycker det är roligt att jag fick erbjudandet att hänga mina tavlor där. Jag hoppas att många kommer att se dem, säger Dine Malmsten.