En dag i Rinkeby centrum, runt 14:00 tiden:

Jag skulle ta ut 500 kronor från bankomaten inne i centrum. När jag är klar går jag därifrån, helt inne i mina egna tankar. Vad ska jag laga för mat?

Då hör jag någon ropa efter mig. Jag vänder mig om och en ung man kommer mot mig med armen utsträckt. I handen har han någonting som han viftar med.
”Är det din? Är det din femhundring? Den låg kvar i bankomaten.”

Jag vaknar till liv och tar emot pengarna.
” Tack så hemskt mycket”, säger jag. Och vet inte riktigt vad jag ska göra. Men någonstans sitter det där vi fick lära oss på lågstadiet, att man ska ge hittelön till den som hittat något man tappat bort. Så jag säger ”Du kan ta den! Du får den, det var ju du som hittade den!”

Den unge mannen avböjer vänligt.

”Okej”, säger jag, ”då ska jag skriva om det i lokaltidningen!”

Kvinnorna bakom mig i kön till bankomaten ler och roas lite av min vardagsincident. Jag tänker, att detta måste vi skriva om oftare. Detta må gudarna veta, att många gånger i orten, en grå vinterdag som denna, så är de här unga killarna våra vardagshjältar.

 Nikoletta Dolfin  
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

IFK Lidingö FK svarar på kritiken

Igår skrev Said Ali, tränare för AIF Kista Futsal P07, ett öppet brev till IFK Lidingö. Han var orolig för den ökande rasismen inom ungdomsfotbollen. Hans lag hade utsatts för rasistiska påhopp under en fotbollsturnering i helgen. Nu svarar klubbchefen på kritiken.

Tenstakyrkan skulle kunna göra skillnad

Några funderingar från en Tenstabo, som med jämna mellanrum passerar kyrkan mitt i Tensta. Har våra olika institutioner ett ansvar för området de verkar i?

Vem orkar med all okunskap som reproduceras i media?

Vem har tålamodet att acceptera all okunskap som reproduceras i etablerade medier? I anslutning till den rapport som BRÅ publicerat ser man flera journalister och skribenter som uttalar sig om brottsutvecklingen bland unga från socioekonomiskt utsatta områden.

Vart ska vi ta vägen om allmännyttans säljs?

Vi i Husby socialdemokratiska förening har starkt reagerat mot den nya majoritetens beslut i Stadshuset där den grönblå majoriteten öppnat upp för att hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter för att säljas till hyresgästerna. Och även för att hyresrätter kan säljas till privata värdar.