Onsdag 11 mars inträffade det första dödsfallet av Coronaviruset (Covid-19) i Sverige och samtidigt visade sig också ett par sjukdomsfall där människor blivit smittade i vårt land och inte som följd av resor till andra länder.

Situationen kallas nu ”samhällsspridning” och det innebär att regeringen och myndigheterna trappar upp arbetet för att hejda den fortsatta smittspridningen på många olika sätt.

För allmänheten gäller samma instruktioner som tidigare:

  • Tvätta händerna noga med tvål och varmt vatten många gånger om dagen.
  • Hosta och nys i armvecket, inte i händerna.
  • Undvik att röra ansiktet med händerna.
  • Undvik kontakt med sjuka.
  • Stanna hemma om du har förkylningssymtom.
  • Låt barnen vara hemma om de är förkylda.
  • Undvik att besöka äldre och sjuka om du har symtom.

Rådet till den som känner tecken på förkylning är alltså att stanna hemma och inte träffa andra och riskera att sprida smittan vidare. Särskilt personer som jobbar i vården ska vara uppmärksamma på förkylningssymtom.

Karensdagen är  avskaffad några veckor framåt

Regeringen har beslutat att sjukpenning kommer att betalas ut redan frän första sjukdagen. Karensdagen är alltså avskaffad under några veckor framåt. Detta för att det inte ska bli en stor ekonomisk smäll att ta sitt ansvar för andra och undvika att gå till jobbet.

Yngre människor som blir smittade av Coronaviruset blir sällan allvarligt sjuka och de flesta klarar sin situation i hemmet, precis som vid en vanlig förkylning eller influensa.

Den som får allvarliga symtom ska inte åka till akuten

Den som får allvarliga symtom ska inte åka till någon akutmottagning och riskera att smitta andra utan ringa 1177 och hänvisas då direkt till rätt vårdgivare.

Nästan alla som har dött av Covid-19 i andra länder är 70 år eller äldre och har ofta haft underliggande sjukdomar. Därför är det särskilt viktigt för den som kan vara sjuk att ta hänsyn och inte besöka sköra personer vare sig hemma eller på äldreboenden och sjukhus.

Tillställningar med fler än 500 deltagare är förbjudna

Vid allmänna sammankomster där många människor samlas finns en risk för att smitta kan spridas. Därför har regeringen beslutat att alla tillställningar med fler än 500 deltagare nu är förbjudna. Det gäller kultur- och idrottsevenemang, även kyrkor och moskéer och i andra sammanhang där många människor träffas.

Många företag drabbas ekonomiskt av spridningen av Coronaviruset och regeringen har beslutat att underlätta för dem bland annat genom att låta dem skjuta upp inbetalningar av skatter. Företag ska också få rätt att skära ner de anställdas arbetstid och löner under en begränsad tid.

Covid-19 har nu klassats som en pandemi av Världshälsoorganisationen. Det betyder att det är en epidemi som finns i alla världsdelar.

Elisabeth Carlsson

Mer information:
Frågetelefon SOS Alarm. ring 11313
Information om Coronavirus på 1177
Information till resenärer på andra språk från Folkhälsomyndigheten
(bland annat på arabiska och somaliska)

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Imorgon möts politikerna i Rinkeby-Kista

Imorgon torsdag den 29 oktober sammanträder Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Mötet är stängt för allmänheten men kommer att sändas live på nätet.

Två gripna efter misstänkta mordförsök i Kista

På påskafton skedde två misstänkta mordförsök i Kista. Först hittades en ung man med allvarliga skador i ett bostadsområde nära centrum. Och sedan anträffades en man med svåra stickskador i Kista galleria.

Misstänkt mordförsök i Rinkeby

En man skadades vid tiotiden på fredagskvällen i en lägenhet i Rinkeby. Två medelålders män är anhållna och misstänks för försök till mord eller dråp.

Recension: Lowkey av Melody Farshin

– I både Mizeria och Lowkey har Farshin lyckats med något som många har svårt med och det är att prata om de problem och utmaningar som finns i förorten, utan att stämpla förorten som problematisk. Rashid Musa recenserar husbybon Melody Farshins nysläppta bok Lowkey.