Bild: Gerd Altmann/Pixabay

Beslutet att personalen på äldreboenden ska ha skyddsvisir och munskydd i allt patientnära arbete togs tillbaka. Arbetsgivarna i SKR, Sveriges kommuner och regioner, påverkade Arbetsmiljöverket.
– Vi lutar oss mot Arbetsmiljöverket, hur ska vi kunna lita på dem nu, frågar Mirja Räihä, ordförande i LO-distriktet Stockholm.

Arbetsmiljöverket hade slagit fast att personalen på Serafens äldreboende på Kungsholmen måste ha både visir och munskydd när de arbetade med patienter som var smittade av covid-19.

Facket var nöjda, men arbetsgivarna i SKR överklagade beslutet. SVT avslöjade hur arbetsgivarna sedan agerade för att få Arbetsmiljöverket att ändra sitt beslut.

Efter mötet var inte visir och munskydd längre ett krav

SKR kallade Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till ett möte. Fackliga företrädare var inte inbjudna. Efter mötet var inte visir och munskydd längre ett krav.

– Arbetsmiljöverkets uppdrag är att skydda arbetsmiljön så att den inte orsakar sjukdom, olyckor och död. Hur ska vi kunna lita på myndigheterna om de dealar med arbetsgivarna utan att facket får vara med, säger Mirja Räihä.

Arbetarklassen offras av sin arbetsgivare

Mirja Räihä bor sedan länge i Kista och tillhör fackförbundet Kommunal. Hon ser förbundets medlemmar i tunnelbanan om morgnarna.
– Järvas invånare är mer smittade än andra och trångboddheten är ett skäl. Men många av våra medlemmar; undersköterskor, barnskötare och lokalvårdare, kan inte jobba hemifrån.

”Arbetarklassen offras av sin arbetsgivare” lyder rubriken på en debattartikel i Aftonbladet. Mötet med myndigheterna och det ändrade beslutet kallar LO för en rejäl skandal.  Vi accepterar inte att LO:s medlemmar utsätts för vad som för en del är livsfarlig smitta, för att de gör sitt jobb. Smittskyddet måste få högsta prioritet och om SKR vill diskutera det med myndigheterna, då ska myndigheterna se till att facket är med.” Alla LO:s distriktsordföranden har skrivit under artikeln och en av dem är Mirja Räihä.

– Ja, om inte personalen som står i frontlinjen skyddas, vem ska göra deras jobb om de blir sjuka?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild: Gerd Altmann
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Här kan du få gratis kläder imorgon

Imorgon torsdag finns det möjlighet att hämta kläder helt gratis i Rinkeby Folkets Hus. Kläderna är inlämnade av privatpersoner som vill skänka dem vidare till folk som behöver.

Förorten mot våld lägger ner

Efter tre års arbete mot det dödliga våldet i Sveriges förorter har organisationen Förorten mot våld tagit beslutet att lägga ner sin verksamhet. Bakgrunden till beslutet är inte entydig, men i ett uttalande på sociala medier nämns tid, energi och psykiska påfrestningar. 

Stort Pridefirande i Järva

Under den gångna veckan har Pridefirandet varit aktuellt även i förorterna. Det är Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning som anordnat Prideveckan i Järva, där man kunnat ta del av lokala aktiviteter med fokus på HBTQ-frågor.

Svenska slavhandelns avskaffande firades med show

Till minne av den svenska slavhandelns avskaffande och för att fira den nystartade organisationen Black Lives Matter Sweden, anordnades showen Black by Public Demand 9.10.