På nästa möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd fattas första beslutet om att flytta biblioteket i Tensta till Livstyckets gamla lokaler.
– Vi kommer omöjligt kunna erbjuda den service vi har idag, säger Marianella Monzon, Tenstabo och bibliotekarie på Tensta bibliotek.

Biblioteket och Medborgarkontoret ska ”samlokaliseras” i Livstyckets lokaler i Tensta centrum. Det innebär att biblioteket förlorar nästan hälften av sin lokalyta jämfört med vad de har i Tensta Träff idag.
– Det är inte bra. Många av våra besökare är trångbodda och de stannar länge på biblioteket, använder våra datorer och studerar. Om besökarna blir fler och lokalerna mindre, kommer vi inte kunna erbjuda det vi har nu, säger Marianella Monzon.

Vi vill flytta tillbaka hit efter renoveringen

Biblioteket har förlorat besökare sedan Tensta gymnasium stängdes och det har länge varit känt att hela Tensta Träff behöver rustas upp.
– Vi är medvetna om att hela huset måste renoveras, det är problem med ventilation och värme. Men vi är många som vill flytta tillbaka hit efter renoveringen. Och jämfört med andra bibliotek, så har vi fortfarande många besökare

Ett annat skäl som anges till flytten är att området kring biblioteket under senare år har ”uppvisat ökad otrygghet”. Marianella Monzon tycker inte att argumentet håller.

Hjulsta är verkligen platsen Gud glömde

– Det är ju meningen att stadsdelsförvaltningen ska flytta in i fastigheten som är granne med Tensta Träff. Det borde väl innebära att det blir tryggt här igen.

I förslaget till inriktningsbeslut, som är undertecknat av stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell, anses att besökare får lättare att komma till biblioteket om det ligger i centrum.
– Men vi är bibliotek även för Hjulstaborna, nu får de längre till biblioteket. Hjulsta är verkligen platsen Gud glömde.

Precis som Folkets Hus i Rinkeby skulle Tensta Träff kunna bli ett hus fullt av aktivitet igen

Det har bildats en Folkets Hus-förening för Tensta och Hjulsta, som framfört önskemål om att få ta över driften av Tensta Träff. Precis som Folkets Hus i Rinkeby och Folkets Husby skulle Tensta Träff kunna bli ett hus fullt av aktivitet igen. Så som det var tänkt när huset byggdes och som Tensta Träff en gång var.

– Det finns alternativ som skulle göra den här delen av Tensta levande igen, men politikerna väljer att inte göra det, säger Marianella Monzon.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Ombyggnad föreslås påbörjas under sen höst/vinter 2020 och inflyttning
planeras till januari 2022.
Inriktningsbeslut om att Tensta bibliotek ska dela lokal med Medborgarkontoret i Livstyckets gamla lokaler fattas på Spånga-Tensta stadsdelsnämnds slutna möte den 28 maj.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Väpnat rån och skottlossning i Tensta

Grovt rån och vapenbrott ledde till en stor polisinsats i Tensta igår eftermiddag. En person rånades på sina bilnycklar och rånarna sköt mot en bil innan de försvann.

Ordningsvakter och trygghet diskuterades på nämndmötet

De mobila ordningsvakternas arbete och den nya trygghetsstrategin diskuterades under den första timmen i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på torsdagskvällen.  – Jag tror på ökad närvaro av uniformerad personal och fler kameror, sade Ole-Jörgen Persson, M.

Ort till ort släpper bok i höst

Under hösten kommer Ort till ort – Husby att släppa en bok om Hembla. ”Rapport inifrån ’Hemblahelvetet’” är namnet på rapportboken som skrivits av Ilhan Kellecioglu.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska av artiklarna under veckan som gått. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.