Edu orten har i podcastavsnitt #31 ”Om inte du ska ta första steget, vem ska ta det?” bjudit in Mohamed Yusuf och Sharmarke Said Ahmed från Husby, för att prata om psykisk ohälsa bland unga män i förorten.
Med podcasten Edu orten vill grundaren Jasmin Nasser uppmärksamma och skapa en verklighetsförankrad plattform främst för unga från socioekonomiskt utsatta områden,”det vi kallar orten”.
Flera kända Järvaprofiler har gästat podcasten
Här ska marginaliserade röster få en chans att tala, dela med sig utav sina berättelser och livshistorier. Edu orten anordnar även workshops och ägnar sig åt coachning. Flera kända Järvaprofiler som Galdem A Talk, Unity och Ramsis Moosa Assal har gästat podcasten.
Temat i avsnitt #31 var psykisk ohälsa och varför det är tabu att prata om det bland unga män i förorten. ”Bror, hur mår du egentligen?”
Sharmarke Said Ahmed hade själv känt sig deprimerad under en lång tid. Så när vännerna knackade på dörren hjälpte det honom att komma hemifrån.
– Man ska verkligen veta vem man chillar med, att vara vaksam. Så det är viktigt att ha en bra vibe med vännerna, kunna lita på dem och vara trygg med sina vänner.
Psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne, speciellt bland ortens grabbar
Mohamed Yusuf började känna att det var viktigt att prata och belysa problemet med psykiskt ohälsa generellt bland unga män i förorten. Det var något som var aktuellt och som han kände saknades.
– Personligen så har jag ingen erfarenhet av psykisk ohälsa, men har haft nära vänner som har varit där. För mig var det viktigt att starta dessa samtalsträffar eftersom psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne, speciellt bland ortens grabbar.
Då fick han idén att dra igång samtalsträffar. Fler och fler börjar komma till träffarna i Husby.
– Jag började samarbeta med Sharmarke som är en väldigt nära vän och broder till mig. Vi tänkte exakt i samma banor, och tillsammans tog vi upp det här samtalsämnet bland unga.
Planerna just nu är att tillsammans med Sharmarke skapa en bredare samtalsgrupp bland unga grabbar.
– Vi vill att tabut kring psykisk ohälsa ska bort och skapa en plattform för unga killar. Vi vill arrangera workshops, aktiviteter, olika samtalsträffar och samtidigt få dessa unga att komma igång med arbetslivet. Tillsammans är vi starka.
Jag har alltid älskat att lyssna på andra
Jasmin Nasser är född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng, studerar på heltid och arbetar deltid som fritidsledare och klasscoach. Det är hon som driver plattformen Edu orten.
– Jag har alltid älskat att lyssna på andra, har lätt för det sociala och aldrig haft problem med att konversera med andra. Jag älskar att kunna ta fram andra personers livserfarenheter, historier och berättelser som andra kan lära utav.
Hon startade plattformen Edu orten ensam, men tar ständigt hjälp och råd av sin omgivning, av andra aktörer i orten.
– Psykisk hälsa är ett växande problem i våra områden. Generellt är det ett tema som många vill prata om och som berör oss alla i livet. Då kan Edu orten skapa en plattform för de samtalen.