Edu orten har i podcastavsnitt #31 ”Om inte du ska ta första steget, vem ska ta det?” bjudit in Mohamed Yusuf och Sharmarke Said Ahmed från Husby, för att prata om psykisk ohälsa bland unga män i förorten.

Med podcasten Edu orten vill grundaren Jasmin Nasser uppmärksamma och skapa en verklighetsförankrad plattform främst för unga från socioekonomiskt utsatta områden,”det vi kallar orten”.

Flera kända Järvaprofiler har gästat podcasten

Här ska marginaliserade röster få en chans att tala, dela med sig utav sina berättelser och livshistorier. Edu orten anordnar även workshops och ägnar sig åt coachning. Flera kända Järvaprofiler som Galdem A Talk, Unity och Ramsis Moosa Assal har gästat podcasten.

Temat i avsnitt #31 var psykisk ohälsa och varför det är tabu att prata om det bland unga män i förorten. ”Bror, hur mår du egentligen?”

Sharmarke Said Ahmed hade själv känt sig deprimerad under en lång tid. Så när vännerna knackade på dörren hjälpte det honom att komma hemifrån.
– Man ska verkligen veta vem man chillar med, att vara vaksam. Så det är viktigt att ha en bra vibe med vännerna, kunna lita på dem och vara trygg med sina vänner.

Psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne, speciellt bland ortens grabbar

Mohamed Yusuf började känna att det var viktigt att prata och belysa problemet med psykiskt ohälsa generellt bland unga män i förorten. Det var något som var aktuellt och som han kände saknades.
– Personligen så har jag ingen erfarenhet av psykisk ohälsa, men har haft nära vänner som har varit där. För mig var det viktigt att starta dessa samtalsträffar eftersom psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne, speciellt bland ortens grabbar.

Då fick han idén att dra igång samtalsträffar. Fler och fler börjar komma till träffarna i Husby.
– Jag började samarbeta med Sharmarke som är en väldigt nära vän och broder till mig. Vi tänkte exakt i samma banor, och tillsammans tog vi upp det här samtalsämnet bland unga.

Planerna just nu är att tillsammans med Sharmarke skapa en bredare samtalsgrupp bland unga grabbar.
– Vi vill att tabut kring psykisk ohälsa ska bort och skapa en plattform för unga killar. Vi vill arrangera workshops, aktiviteter, olika samtalsträffar och samtidigt få dessa unga att komma igång med arbetslivet. Tillsammans är vi starka.

Jag har alltid älskat att lyssna på andra

Jasmin Nasser är född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng, studerar på heltid och arbetar deltid som fritidsledare och klasscoach. Det är hon som driver plattformen Edu orten.
– Jag har alltid älskat att lyssna på andra, har lätt för det sociala och aldrig haft problem med att konversera med andra. Jag älskar att kunna ta fram andra personers livserfarenheter, historier och berättelser som andra kan lära utav.

Hon startade plattformen Edu orten ensam, men tar ständigt hjälp och råd av sin omgivning, av andra aktörer i orten.
– Psykisk hälsa är ett växande problem i våra områden. Generellt är det ett tema som många vill prata om och som berör oss alla i livet. Då kan Edu orten skapa en plattform för de samtalen.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad ska hända med Hästa gård?

Hästa gård på Järvafältet står oanvänd och förfaller. Inga Harnesk undrar vem som är ansvarig för skötsel och nyttjande. – Ja, vem vill och kan betala?

Ungdomens Hus och Reactor läggs ned, eller?

DN rapporterade igår om att Ungdomens Hus i Rinkeby och Reactor i Husby läggs ned i en intervju med Benjamin Dousa (M), ordförande i stadsdelsnämnden. Men enligt Veronica Stiernborg (V) har det framkommit information under fredagen om att frågan ska upp i nämnden i november. – Jag är väldigt förvirrad över var och hur det här beslutet är taget, för det ska ju vara ett politiskt beslut, säger hon till Nyhetsbyrån Järva.

Så kan du skydda ditt barn från sexuella övergrepp

Det är sommar och barnen leker ute på gårdarna. Inget ont borde få hända dem, men som vuxen kan det vara svårt att hela tiden ha koll på allt. Tanken på att ens barn skulle bli utsatt för sexuella övergrepp är skrämmande, men det finns en hel del du kan göra som förälder för att skydda ditt barn.

Yalla Rinkeby kombinerar kvinnokraft och catering

Yalla Rinkeby är ett kvinnokooperativ på Hjulstavägen 94, som etablerades vintern 2017.  – Vi säljer catering av hög kvalité, producerade av kvinnor långt från den reguljära arbetsmarknaden, säger Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare för Yalla Rinkeby.