RnB-stjärnan Cherrie samarbetar med privat vårdgivare för att få Järvabor att kontrollera sitt D-vitaminvärde. Syftet är att fler ska upptäcka en eventuell D-vitaminbrist och kunna behandla den.

– Många boende i Järvaområdet tillhör riskgruppen när det kommer till D-vitaminbrist och ibland saknas kunskapen om konsekvensen av det. Jag vill därför tillsammans med Legehuset bidra med denna gåva som kan vara ett viktigt steg mot bättre hälsa, säger Cherrie.  

D-vitamin finns i livsmedel som fisk och berikade mjölk- och växtdrycker men bildas också i huden vid kontakt med solljus. På vintern är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin i Sverige. Personer med mörk hud eller heltäckande kläder är också särskilt utsatta för D-vitaminbrist.

Studier visar på en koppling mellan D-vitaminbrist och covid-19

Långvarig brist på vitamin D kan orsaka allvarliga sjukdomar, framförallt hos barn, därför ges D-vitamindroppar till alla små barn i Sverige. Nyare forskning visar på att D-vitamin även är viktigt för att skydda oss mot andra sjukdomar. Bland annat finns det studier som visar på en koppling mellan D-vitaminbrist och svårare fall av covid-19.

Under en begränsad tidsperiod från och med den 10 december går det att boka in sig för ett gratis D-vitamintest på någon av Legehusets mottagningar i Rinkeby och Kista.

I ett inslag på Svt om kampanjen framkom att personer som visar sig ha D-vitaminbrist automatiskt får en läkartid på mottagningen. Det är dock ingenting obligatoriskt utan det går bra att vända sig till sin vårdcentral eller själv köpa tillskott av D-vitamin på apoteket.

Mer information om D-vitamin finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Man anhållen för mordförsök i Rinkeby

På söndagskvällen ägde ett våldsbrott rum på Rinkebystråket. En person blev attackerad med kniv och fördes till sjukhus med allvarlig stickskada. Polisen har gripit en person misstänkt för mordförsök.

Krockad bro fortfarande avstängd

Gångbron i Rinkeby som skadades förra veckan när en lastbil körde in i den är fortfarande avstängd, tio dagar efter olyckan.

Järva flaggar gult men värdarna har inte påverkats

De gula flaggorna med hyresgästernas krav på värdarna i krisen sprider sig bland de boende i Järva. Men fastighetsägarna har ännu inte påverkats av kampanjen trots att många hyresgäster är oroliga.  – Vi har fått en del förfrågningar om vad som händer om man exempelvis förlorar jobbet, säger Jonatan Öhman på Hembla.

”Våldet har ökat med 40–50 procent under pandemin”

Under pandemin har våldet i nära relationer ökat markant runt om i hela världen. – Det är viktigt att våga fråga och reagera om man misstänker att någon blir utsatt för våld. Vi måste ta hand om våra grannar, säger Anna-Karin Rybeck som är forskare och egenföretagare.