Anna Nygård porträtt
Anna Nygård

Det finns två kategorier människor bland dem som inte har en relation till Järva. Antingen tror de på vad de har sett på nyheterna och tycker det verkar hemskt och fruktansvärt att bo här, eller så tror de att det är lite spännande och exotiskt.

Det är lätt att fantasin skenar iväg för den välvillige som föreställer sig stimmiga grönsaksmarknader, matos från världens alla kök och härliga kulturkrockar. Att Järva också är trångboddhet, barnfattigdom, skjutningar, förkortad livslängd och nu senast epicentrum för en pandemi framstår för den som är riktigt långt borta, som något romantiskt.

Men de skulle aldrig betala en krona extra i skatt för att höja vårdarbetarnas löner

Det går att dra paralleller till synen på arbetarklassen och det förhärligande av hårt arbete, under närmast omänskliga villkor, som aktualiserats under coronapandemin. Marknadsliberaler och konservativa drar sig inte för att hylla vad de kallar ”våra hjältar”, men de skulle aldrig betala en krona extra i skatt för att höja vårdarbetarnas löner. Viruskrisen har gjort klassklyftorna övertydliga, men bland de mest privilegierade finns förnekare som slår knut på sig själva för att få ihop ideologi med praktik.

”Man får den lokaltidning man förtjänar”

Lokaltidningen Mitt i har i år fått en ny chefredaktör. Han heter Claes de Faire och bor i en bostadsrätt på Östermalm värderad till 11 400 000 kronor. Han skrev härom veckan en svårbegriplig text om att ”man får den lokaltidning man förtjänar” som gick ut på att Mitt i skulle ”hjälpa Tensta och Rinkeby att ta sig ur coronakrisen”. Claes de Faire vill så väldigt gärna känna sig betydelsefull så att han drar till med ett ”vi”. Det kan ju vara förståeligt att han vill vara ”vi” med tidningens läsare, men i det här fallet blir det närmast absurt.  

Claes de Faire skriver: ”Sedan är vi rätt många i Järva som kanske är permitterade, täcker upp för kollegor eller bara försöker bli friska och hålla hälsan och se till att Tensta och Rinkeby ska klara sig så bra som möjligt. Vi som fortsätter kämpa på”

Vi som faktiskt bor i Järva måste akta oss för sådana som Claes de Faire

Det finns inget vi, och självklart vet han det, men jag tror faktiskt att han önskar att det gjorde det. Men vi, alltså vi som faktiskt bor i Järva måste akta oss för sådana som Claes de Faire. Att han kan bo i en elvamiljonersvåning på Sibyllegatan är en del av orsaken till att människor i Järva måste trängas i små lägenheter under hälsofarliga omständigheter.

Bra journalistik är ingenting någon ska behöva göra sig förtjänt av, inte bra vård eller ett tryggt välfärdssamhälle heller. En lokaltidning är en lokaltidning och den kan i bästa fall bidra till samhället med bra journalistik, men den löser inga coronakriser. Solidaritet, samarbete och ett stabilt samhälle med bra sjukvård gör det.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dags att bojkotta traditionella varumärken som inte ställer krav?

I say yes to the headline. På alla språk jag kan så säger jag ja till min extremt klickvänliga rubrik. Varför? Jo jag ska berätta om du har tid att sip this tea & allow me to pour the kettle!

Vad som händer mellan skjutningarna är det intressanta

Det är vintertid. Klockan är runt 8 på kvällen och mörkret har omslutit denna förort nordväst om Stockholm. Gatlyktorna surrar och belyser gångvägen på bron som leder till pendeltågsstationen, snön agerar kompanjon och lyser upp scenen ytterligare.  

Klart att du skall rösta idag!

Men på vem eller vad? Svårt det där. Det har det alltid varit. När vi första gången fick frågan om Sverige skulle gå med i EU, var vi många som sade ”nej, vi kan väl avvakta?” Men valet det året gjorde att vi nu är med i EU och då gäller det väl att göra det bästa av det medlemskapet?

Hopplöshet lika farligt som att röka dagligen

Hopplöshet är lika farligt som att vara vanerökare. Det kan leda till hjärtinfarkt och psykisk ohälsa.  Många människor som bor i utsatta områden har ingen tillit till samhället och de lokala politikerna. Det är viktigt för hälsan att ha tillit både till sig själv och till andra.