Mårten Westberg

Varför har vi klubbar så svårt för att samarbeta?
En god vän jobbade för tio år sen i ett stort tvärvetenskapligt projekt där de analyserade massor av olika samhällen över hela världen. Alla de mest välmående samhällena hade en sak gemensamt: samarbete.

Ingen annan faktor kom i närheten av att vara lika viktig. Ju mer man samarbetade, desto rikare och mer välmående var samhället. Att Sverige är ett av världens rikaste, lyckligaste och mest välmående länder beror inte på att vi pluggar mer än andra, eller jobbar hårdare än andra, för det gör vi inte. Förklaringen är att vi i Sverige litar på varandra. Faktiskt mest i hela världen.

När man litar på att folk gör sitt jobb så måste man inte ha en chef som står och tittar över axeln på dem

Det gör det lättare att starta ett företag och det gör det lättare att göra affärer. Vi har till exempel en bråkdel så många chefer och advokater som de har i USA. När man litar på att folk gör sitt jobb så måste man inte ha en chef som står och tittar över axeln på dem.

Det där har påverkat mig på djupet. Det är därför vi i Rinkeby Run hela tiden försöker få till samarbeten.

Ibland blir det riktigt bra, som vinterns samarbete med Stockholms Ishockeyförbund och Svenska Skidförbundet. Det samarbetet gjorde att du, din familj och dina vänner kunde åka både skidor och skridskor på Spånga IP helt gratis i vintras.

Våra och föreningen Hej Främlings promenader med kvinnor från Akalla, Tensta och Rinkeby har pågått sex veckor, varav fyra var ramadan. Promenaderna är en succé.

’…OM de ska berätta’. Vad väntar de på?

Men Skidförbundet, Stockholms Ishockeyförbund och Hej Främling! är inte Järvaklubbar. Samarbete med Järvaklubbar är trögare att få till.

Några av Järvas representanter för kvinnoföreningar har fortfarande inte bestämt sig för om de ”ska berätta för sina medlemmar att promenaderna finns”! ”…OM de ska berätta”. Vad väntar de på?

Nu senast försökte vi få igång ett Järva-Masters där olika klubbar tävlar i varandras idrotter. Plötsligt var det som vanligt igen: Alla lyssnar artigt. Sen blir det tyst i Zoom-mötet. Helt_tyst. Om det vore en western-film så skulle vinden vina utanför fönstret.

Vi tackar alltid ja. Alltid. Det är en del av vår ideologi

Vi tackar alltid ja. Alltid. Det är en del av vår ideologi. När en klubb ber oss träna deras spelare i löpteknik så behöver de inte ställa frågan två gånger. Vi hjälper så gärna fotbollsklubbar och basketklubbar. Gratis och utan motkrav.

När en klubb kopierar vårt populära Rinkeby Multi Sports Camp så ställer vi upp på att hjälpa dem. Det är det som är bäst för ungdomarna. Alternativet, att säga ”det där är vårt koncept” leder till bråk och tappade sugar. Alla som gör något är bra.

När en fotbollsklubb startade friidrottsverksamhet så ställde vi upp. Konkurrens är bra, både för oss och för ungdomarna.

En löparklubb har tioveckors program. Vi tränar löpning varje tisdag och söndag, 52 veckor om året. Det borde vara en perfekt match, men nej. De tappar hellre formen.

Som nybliven ordförande i Akropol basket upptäckte jag att många såg på Tensta Basket, VGB och de andra lokala konkurrenterna som motståndare, nästan fiender att bekämpa. Fyra år senare vet jag inte om vi har lyckats vända på det. När 40 av våra spelare ville gå till VGB så gjorde det ont, men det var ju bra! De ville ju fortsätta spela basket! Därför gav vi VGB Akropol-tiderna i Tenstahallen som de här tjejerna hade använt.

Så länge vi fokuserar på att vinna troféer kommer vi inte kunna samarbeta

Problemet med samarbete mellan klubbar är hur klubbarna definierar framgång. Så länge vi fokuserar på att vinna troféer kommer vi inte kunna samarbeta.

Då är det en framgång när vi rekryterar spelare från grannklubben. Då märker vi inte hur ledsna de andra i laget vi rekryterade ifrån blir, eller att det laget läggs ner några månader senare.

Då kan det vara framgångsrikt att prata illa om konkurrent-klubbarna.

Jag tänker att idrotten är som en Oreo kaka. Ungdomarna är det understa kexet och sporten/samhället är det översta. Klubbarna är det geggiga vita i mitten. Kexen i en oreo kaka blir sällan dåliga. Det geggiga i mitten kan däremot lätt bli surt.

En ungdom som börjar hänga på torget är som tusen förlorade matcher

Så länge en klubb gör det som är bäst för ungdomarna och samhället eller idrotten i stort är det inget problem. En basketspelare som blir en fotbollsspelare är ingen förlust. En spelare som lägger av är det. En ungdom som börjar hänga på torget är som tusen förlorade matcher.

Jimmy Åkesson skulle förstås säga att samarbetssvårigheter mellan klubbar i Järva ”är ett importerat problem” men jag tror på en annan hypotes: Jag tror vi påverkas av våra idrotter.

I Järva dominerar fotbollen och basketen; båda är nollsummespel. Det ena laget förlorar alltid med precis så mycket som det andra laget vinner med. Det ena lagets nöd är det andra lagets bröd. Om du kan få motståndarna att spela sämre så är det lika effektivt som att själv spela bättre.

Friidrott är inte nollsummespel. Jag sprang en gång ett 800 meterslopp på Stockholms stadion där alla löparna gick i mål med armarna över huvudet. Alla hade satt nya personliga rekord. Svenska eliten samarbetar för att komma högre upp i rankingen på Marathon. Om Mustafa Muhammad och David Nilsson turas om att dra så ökar chanserna för båda två att kvala in till OS. Du har säkert sett hur stavhopparna hjälper varandra. Lavenie känner ingen sorg att förlora mot Mondo när han själv tagit sig över sex meter.

Livet är mer som friidrott än som fotboll

Livet är inte något nollsummespel. Livet är mer som friidrott än som fotboll. Någon enstaka gång kan det fungera att sabotera för andra, men bara på kort sikt. I längden är det alltid bättre att samarbeta. När du får en befordran på bekostnad av din kollega så kommer kamp-hormoner igång i dig. Din kropp gör sig redo för strid. I längden är de hormonerna väldigt skadliga. De bryter ner din kropp.

Men när du gör en affär som du vet är bra för båda parter, då utsöndrar din kropp helt andra hormoner. De hormonerna är bra för dig både på kort och lång sikt.

Jag har några få verkligt rika vänner. Ingen av dem skulle någonsin fälla krokben för någon annan. Nu säger du säkert ”Donald Trump”. Han är ökänd för just det, och få vill göra affärer med honom så länge de har alternativ. Att han ändå är så rik beror mest på att hans pappa var ofantligt rik och att han har haft turen att vara i fastighetssektorn, en bransch som har gått som tåget under hela hans karriär. Trump har också prövat andra branscher, och där har det gått illa. Trump är snarast undantaget som bekräftar regeln.

De som har flera idrotter fortsätter idrotta mycket längre

Jag tror att många av Järvas klubbar tänker att om deras spelare prövar andra idrotter så kanske de upptäcker något som är roligare än det de gör. Då kanske vi förlorar spelare. Mängder av forskning visar att det är tvärtom. De som har flera idrotter fortsätter idrotta mycket längre. När den unge Zlatan hade en svacka i fotbollen så kanske Taekwondon gick bra. Kanske hade han lagt av annars. Han hade definitivt inte blivit Sveriges genom tiderna bäste fotbollsspelare utan Taekwondon.

Järvas alla idrottsklubbar sitter i samma båt.
· Vi gör järvaborna friskare.
· Vi lär ungdomar ställa sig upp igen efter en motgång.
· Vi krymper rekryteringsutrymmet för de kriminella gängen.
· Vi lär ut bra vanor.
· ….en av dem borde vara att samarbeta

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ett medvetet beslut för att slå sönder Folkets Husby

Det har nog aldrig funnits ett tydligare exempel på hur man medvetet arbetar för att undergräva och slå sönder möjligheterna till lokal social mobilisering, än det nämndens moderate ordförande visar prov på i relationen till Folkets Husby.

Husby är mitt eget Legoland

Min femåring var intensivt sysselsatt med att bygga ett samhälle med legobitar. Det arbetet fick ligga kvar på  golvet i flera dagar och det blev  till slut en bondgård av det hela.

Men jisses – vi är redan i augusti!

Jag har renskrivit en del minnesanteckningar om mitt liv med min make…

Nu krävs det effektiva åtgärder av ansvariga politiker

Nu måste de kommunala politikerna leverera för att minimera spridningen av coronaviruset i Järva.