Flera människor på avstånd, sommarjobbare i Tensta.

I sommar är det full verksamhet i Pilparken, den vackra öppna platsen mellan Tensta träff, simhallen och Tensta gymnasium. Där, i pilträdens skugga, fixar några av stadsdelens sommarjobbare din cykel, om den behöver pumpas eller oljas.

Verkstaden kan fixa lättare reparationer; ställa in styret, höja sadeln, pumpa däcken och olja cykelkedjan. I tre veckor har cykelverkstaden redan varit igång, första gruppen sommarjobbare har redan arbetat klart. De vi träffar har precis börjat sina sommarjobb.

– Ja, det är första dagen för oss idag. Vi har inte hunnit få några instruktioner än, utan det får vi senare idag, säger Lamisa, 17 år.

Lamisa och kompisen Alma, båda tjejerna bor i Tensta, sommarjobbar för andra året i rad.

– Förra året tog jag hand om barn på Vasalunds fotbollsläger, det var kul, säger Alma.

Lamisa lärde sig istället om entreprenörskap.
– Vi fick gå flera kurser inne i stan och vi förmedlade information till jämnåriga. Det var så värdefullt, jag lärde mig jättemycket.

Men hon har inga planer på att starta företag.
– Nej, jag ska bli läkare, så det är inte min grej.

På en bänk sitter två killar i skuggan och väntar på vidare instruktioner. Det är första dagen för Zakaria, medan Zahid har redan jobbat två veckor. Han vet vad som väntar.
– Vi är inte bara här i Pilparken, utan även i Gullingeparken och på Tenstaplan, utanför tunnelbanan. Vi går runt på alla tre ställena, säger han.

På de olika platserna pågår olika verksamheter, som boxning, pingis, basket och zumba. Stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta uppger att de har anställt 1000 feriearbetande ungdomar i år. 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Cykelverkstaden är öppen måndag-torsdag 11-18.
Cykelkurs pågår samma dagar mellan 13-15. Plats måste bokas.

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stadsdelsdirektörerna svarar på frågor om tillfälliga boenden

Nyhetsbyrån Järva har ställt en rad frågor till de båda stadsdelsdirektörerna i Järva, Fredrik Jurdell och Susanne Leinsköld, om hur de tillfälliga bostäderna ska fördelas. De skickar ett gemensat svar som gäller för både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. 

Fira 8 mars med TechTensta

TechTensta bjuder in till 8 mars-firande på fredag. Den internationella kvinnodagen firas genom olika workshops, diskussioner om mänskliga rättigheter samt spännande inbjudna gäster. 

Här sjönk smittan med 69 procent – tecken på vaccinets effekt

I Sverige har man nu kunnat se de första tecknen på att vaccinet mot covid-19 börjar ge effekt, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. På en vecka mer än halverades smittofallen på äldreboenden, de sjönk med 69 procent, vilket är en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället.

Town Hall Meeting imorgon med dem som styr Stockholm

Global Village anordnar ett digitalt Town Hall Meeting med den politiska majoritetens borgarråd imorgon, tisdag, kl. 18-20. Hur kan Stockholm blir mer jämlikt? Vilka frågor tycker du är viktiga? Miljön? Skolan? Arbetslösheten? Äldreomsorgen? Välkommen att diskutera utvecklingen med dem som styr Stockholms stad.