Inför hyresförhandlingarna 2021 krävde Hyresgästföreningen Järva noll hyreshöjningar. Fastighetsägarnas krav var 2,75 %. Det kan vara nödvändigt med en viss hyreshöjning för att klara av löpande utgifter, men nu lever vi i en tid när människor har det svårt och då borde man visa solidaritet med sina hyresgäster och avstå från hyreshöjningar. Solidariteten uteblev men Hyresgästföreningen lyckades genom förhandlingar pressa ned ökningen till 1,75 %.

Vi har en pandemi och situationen för många hyresgäster är svårare än någonsin. Allt fler hör av sig till Hyresgästföreningen med sin oro över att inte kunna betala hyran när man har blivit arbetslös eller sjuk. I Järva var antalet sjuka och avlidna bland det högsta i staden i början av pandemin, och arbetslösheten fortsätter att stiga.

Den som kan betala mest blir hyresgäst.

Men hotet mot hyresgästerna kommer från många håll. Kravet på marknadshyra framförs envist från i princip alla borgerliga partier i olika sammanhang. I slutet på maj kommer ett konkret förslag om att införa marknadshyror i nyproduktion och i riksdagen finns förslag om marknadshyra i hela bostadsbeståndet. Marknadshyror innebär att det är fastighetsägaren som bestämmer hyran och storleken beror på hur många som konkurrerar om lägenheten och hur mycket de är beredda att betala. Den som kan betala mest blir hyresgäst. I ett läge där bostadsbristen är så stor som den nu är i Stockholm är det självklart att hyrorna stiger överallt.

Hyresgästföreningen har räknat ut att hyrorna i Järva kommer att öka med ungefär 30 procent.

Hyresgästföreningen har räknat ut att hyrorna i Järva kommer att öka med ungefär 30 procent. Redan nu är orättvisorna stora mellan olika boenden. De som äger sitt hem kan göra ränteavdrag på sina lån och rut- och rotavdrag för skötsel och reparationer. Det kan skilja ett par tusenlappar i månadskostnader mellan jämförbara bostadsrätter och hyresrätter. Det är inte acceptabelt. Vi ska inte ha marknadshyror och vi ska ha rättvisa mellan olika boendeformer.

Det är dags att vi hyresgäster säger ifrån på skarpen. Vi kan börja med att protestera den 18 april då det kommer att delas ut flygblad på torgen i Norra och Södra Järva.

Ann-Margarethe Livh, f.d. bostadsborgarråd i Stockholm och aktiv i Hyresgästföreningen
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Den egentliga kritiken av Träningpoddens avsnitt 197

Den 22 november släppte Träningspodden, som leds av TV-profilen Jessica Almenäs och Lovisa Sandström, ett avsnitt där Jessica berättar om en basketmatch hon spelade i Husby. Där beskriver Jessica bland annat Järvas damlag som läskiga, aggressiva och hotfulla, men diskussionen slutar inte där. 

Hur ska vi kunna lita på polisen?

I filmerna som spreds efter polisens ingripande i Rinkeby i tisdags kväll syns hur två poliser måttar slag efter slag mot en person som ligger på marken. Med tvåhandsgrepp på batongerna för att få extra kraft fortsätter poliserna slå efter att personen liggandes sträcker upp sina händer och försöker värja sig från våldet.

Vi lever i en värld där alla liv inte är lika mycket värda

George Floyd tillbringade sina sista minuter vid livet liggandes på marken, i handfängsel, med nacken slickad mot asfalten, under ett knä på en vit polis från Minneapolis Samtidigt flämtade den 46-årige svarte mannen “snälla, jag kan inte andas”.

Sluta göda skolkoncerner!

Den bristande likvärdigheten pekas allt oftare ut som det stora problemet i svensk skola. Den extrema marknadiseringen av skolan i Sverige har lett till växande skolsegregation och ojämlikhet. Problemen har nu blivit akuta. I våras lämnade 16 500 elever grundskolan utan behörighet till gymnasiet.