Ali Salad Gelle har länge haft problem med sina tänder. Han sökte hjälp hos socialtjänsten i Rinkeby-Kista och en tandvårdsbehandling inleddes. När tandläkaren dragit ut 16 tänder, fick Ali avslag på ersättning för resterande tandvård.

En eftermiddag träffas vi i entrén till Rinkeby Folkets Hus. Ali Salad Gelle har med sig en hel hög med papper, från tandläkaren är det siffror som visar på kostnadsförslag. Från socialtjänsten olika beslut. Han talar ingen svenska, men en vän är med och tolkar. Ali Salad Gelle gapar stort och visar att mer än hälften av tänderna i underkäken är borta och nästan hälften i överkäken.
– Jag kan inte äta, bara soppa och annan vätska. Trodde inte att detta kunde hända i Sverige.

Fembarnspappan Ali Salad Gelle kom till Sverige för drygt ett år sedan. Han fick uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning. Här i Sverige bodde hans hustru sedan tidigare, som flykting. Sedan lång tid tillbaka har han problem med sina tänder och av socialsekreteraren fick han veta att han kunde få hjälp. Enligt skrivelsen från enheten för ekonomiskt bistånd får han ekonomiskt bistånd beviljat enligt socialtjänstlagen, 4 kapitlet och första paragrafen.

Tänderna dras ut och sedan tar det stopp

Ali går till Folktandvården i Kista och tandläkaren gör en bedömning att åtminstone 16 tänder måste dras ut. ”Som ersättning för tandförlusten gör man delproteser i över och underkäken.” Så står det i skrivelsen som är undertecknad av socialsekreteraren. Men det står också: ”Redovisat kostnadsförslag har beviljats delvis. Avslag på resterande del skrivs i separat beslut daterat den 2020-09-07.”

Tänderna dras ut och sedan tar det stopp. I papperen från socialtjänsten står det att behandlingen bör vara klar inom fem månader, senast den 12 februari 2021. Nu har 12 februari passerat, men Ali Salad Gelle är fortfarande utan tänder. Han är förtvivlad och förstår inte varför han behandlas på det här sättet.

Jag skriver till den ansvariga socialsekreteraren, och frågar vad som hänt. Svar kommer från biträdande enhetschef. De svarar inte på frågor som rör enskilda personer på grund av sekretessen, utan beskriver istället vad som gäller generellt för stöd till tandvårdsbehandling.

’Personer som inte är nöjda med socialtjänstens beslut har rätt att överklaga’

Personer som saknar egna medel har rätt att söka ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för nödvändig tandvårdsbehandling. Vid bedömning förhåller vi oss till tandvårdsbehandlingens nödvändighet och att kostnaden ligger i nivå med vad en låginkomsttagare förväntas ha råd med.”

Avslutningsvis meddelar biträdande enhetschef att ”personer som inte är nöjda med socialtjänstens beslut har rätt att överklaga till förvaltningsrätten”.

Jag skickar samma fråga en gång till. Vad har gått fel? Några dagar senare kommer nästa svar. Den här gången från enhetschefen:

”Hej,
Under pågående behandling kan del av en eller flera fakturor komma att avslås med hänvisning till normöverskott. Det vill säga att personens egna inkomster gör att hen inte har rätt till försörjningsstöd. När en sökande får ett beslut att ett kostnadsförslag är godkänt framgår det i beslutet att vid eventuell inkomstökning ansvarar den sökande själv för den del av kostnaden som motsvarar egen inkomst över gällande norm för försörjningsstöd.”

Ali Salad Gelle är en man på 55 år, som studerar svenska på SFI. Han har ungefär 6500 kronor i månaden etableringsersättning, pengar som kommer från Försäkringskassan. Hans inkomst har inte ökat på något vis.

”Våra sökande är välkomna att kontakta sin respektive handläggare ifall det finns behov av fortsatt tandvård eller annan tandvård.”

Tandläkaren som drog ut hans tänder har slutat

Ja, fortsatt behov av tandvård har Ali Salad Gelle. Jag talar till slut med avdelningschefen på socialförvaltningen på telefon. Slutsatsen av det samtalet var att jag borde uppmana Ali Salad Gelle att återigen kontakta sin handläggare på förvaltningen. Handläggaren har telefontid mellan 13-14, fyra dagar i veckan.

Ali kontaktar sin handläggare igen. Han var där senaste gången den 15 februari.
– Men jag fick inga besked då heller.

Tandläkaren som drog ut hans tänder har slutat på Folktandvården i Kista. Men den tandläkare, som tagit över ärendet, säger att ”allt var grönt när tänderna drogs ut”. Men sedan fick mottagningen besked från socialtjänsten att ingen mer ersättning skulle utgå. Anledningen sägs vara att Ali Salad Gelle ”får pengar från Försäkringskassan”. Men det har han ju fått hela tiden?

Var någonstans har det brustit?

Var någonstans har det brustit? Under samtalet med ansvariga inom förvaltningen låter det som om det kan vara Ali Salad Gelles eget fel. Saknades tolk? 

När det gäller rätt till tolkning och översättning föreskrivs följande i paragraf 13 i Förvaltningslagen:
En myndighet ska använda tolk och se till att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna ta till vara sin rätt när myndigheten har kontakt med någon som inte behärskar svenska.

Förutom att Ali Salad Gelle har svårt att äta vanlig kost så är tandlöshet ett socialt stigma. Hur är det möjligt att 16 av hans tänder drogs ut och att han sedan lämnades åt sitt öde? Hur ska han kunna ta sig fram i byråkratin och få den hjälp han har rätt till?’

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Tech Tenstas unga skapar skyddsvisir till sjukvården

Tech Tenstas unga är med i kampen mot coronasmittan. – Våra unga skapar bågar för skyddsvisir till personalen på sjukhus och inom äldreomsorgen, säger Dhakshy Holmgren samordnare på Tech Tensta.

Sommarläger för livslångt lärande på Eggeby gård

– Sommarskolan startades 2017 för att jag ville ge min dotter en meningsfull sommar där lärande och lek ingick, sade Farton Hashi. I år kallas sommarskolan för Sommarläger och hålls för första gången på Eggeby gård, Järva Folkets Park.

Kollektiv sorg kräver mer psykologiskt stöd för unga

När Sakariya Hirsi fick nyheten om skjutningen i tisdags gick han ut i Tensta och möttes av sorg och förtvivlan. – Min önskan för 2021 är att det ska bli året då vi lyfter sorgen och bearbetar den.

Svara på frågor om livet i Järva

Bor du i Akalla, Husby, Kista, Hjulsta, Tensta eller Rinkeby?  I så fall kan du vara med och delta i Folkets Husbys enkät som ska samla statistik om rasism, välmående och trygghet i Järva.