Över 70 engagerade Järvabor deltog i ett dialogmöte i Rinkeby Folkets Hus om hur man skyddar barn från sexuella övergrepp och om rätten till sin egen kropp. 

Rinkeby Folkets Hus hade tillsammans med Familjehuset i Rinkeby bjudit in psykologer från Rädda Barnen för att tala med föräldrar i området om hur de ska kunna samtala med sina barn om sexuella övergrepp.

– Det som hände i somras här i Rinkeby har påverkat mig väldigt mycket. Hur ska vi på bästa sätt öppna upp för samtal och bli medvetna om detta ämne. Det kommer inte vara sista gången vi talar om detta, vi måste göra det här på rätt sätt, sade Fardosa Omar från Rinkeby Folkets Hus.

Med Stop! Min Kropp!, kan man hitta ett gemensamt språk med sitt barn kring dessa frågor

Psykologerna från Rädda Barnen sade att det är vanligt att vuxna tycker att det är svårt att prata med sina barn om kroppen, om integritet och sexuella övergrepp. Men med vägledning av materialet, Stop! Min Kropp!, kan man få hjälp att hitta ett gemensamt språk med sitt barn kring dessa frågor.

– Det vi gör är att ge ett språk så att föräldrar, vuxna, fritidsledare och skolpersonal tillsammans kan arbeta med dessa frågor, sade Hanna Thermaenius, legitimerad psykolog på Rädda Barnen.

Det svåraste är känslan av skam

Det handlar om kroppsregler, om att prata med barn om sina känslor och om att träna på att sätta ord på känslor. Det svåraste är känslan av skam, att barnen helt enkelt skäms över det de har varit med om. Men det är aldrig barnens fel om någon har gjort något med deras kroppar.

 – Vi jobbar med behandlingar av barn som har varit utsatta för sexuella övergrepp. Många av dem har inte berättat för någon, utan de går och bär på det här för de vet inte hur de ska kunna säga det, för det är jättesvårt. Men vi har märkt är att en del barn brukar prata med en kompis. Och om vännen berättar för någon vuxen då är man en snäll vän, sade Hanna Thermaenius.

Barn behöver höra att deras kroppar är värdefulla och att de själva bestämmer vad som känns okej. Men det är inte bara barn som ska lära sig att skydda sig själva, utan alla vuxna behöver veta hur man kan skapa säkra miljöer för barn, både på nätet och i verkliga livet.
 – Barn blir inte endast utsatta av andra vuxna, utan det kan faktiskt vara andra barn eller ungdomar som utsätter varandra för sexuella trakasserier, sade Hanna Thermaenius.

Efter föreläsningen fanns det möjlighet för åhörarna att ställa sina frågor till föreläsarna.

Den 1 oktober äger ännu en föreläsning rum om sexuella övergrepp, den här gången på Kista Träff.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Vi tillhör urbefolkningen i Rinkeby”

De tre föreningarna; grekiska, turkiska och eritreanska, som har sina lokaler i Rinkeby centrum har haft svårt att klara ekonomin under pandemin. De har varit tvungna att hålla stängt och verksamheter som annars betalar lokalhyran har inte kunnat genomföras. – Från staden har vi inte fått en enda krona i stöd, säger Svensk-Grekiska Föreningens ordförande Nikolaidis Moissis.

Eid al-adha firas tillsammans i Tensta!

I dag börjar den muslimska högtiden Eid al-adha, som är en av de två årliga högtider som muslimer firar. På fotbollsplanen vid Elinsborgsskolan hade hundratals muslimer samlats för att be tillsammans och påbörja firandet.

Fryshuset i Husby drar igång projektet Svinnmålet

Skolköket på Fryshuset i Husby drar igång med det nya projektet Svinnmålet. Skolköket kommer att erbjuda lunchlådor till självkostnadspris på vardagar. Syftet är att stötta boende i området och minska på matsvinnet.

Missnöjda hyresgäster mobiliserar sig i Tensta

På Tensta Allé 45 har flera upprörda hyresgäster samlats för att berätta om sina problem. Sabac Cali Hussein har en trasig frys, en köksfläkt som inte fungerat på flera år, det blir ständigt stopp i avloppet och elementen fungerar dåligt så hon fryser i sin lägenhet.