Många oroliga och upprörda föräldrar var på mött i Folkets Hus.

Tre muslimska friskolor i Spånga har blivit uppsagda från sina hyreskontrakt och tvingats upphöra eller flytta sin verksamhet. Det oroar föräldrarna till barn som går i fungerande muslimska friskolor och därför bjöd de in ansvariga politiker.

Salen i Rinkeby Folkets Hus var mer än fullsatt när Olle Burell, S, och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, intog scenen på måndagskvällen. Föräldrar som har sina barn i muslimska friskolor, sammanlagt 1500 elever, var oroliga att även deras skolor kommer att drabbas i framtiden. 

– Det är bara de muslimska friskolorna som drabbas, sade Ifra-Degmo Mohamed, en förälder i publiken. Inte de andra. Så länge som vi har religionsfrihet här i landet kan ni inte behandla oss på det viset.

Skolborgarrådet Olle Burell, som i en intervju i tidningen Dagen, sagt att han vill “stoppa all uthyrning till religiösa friskolor”, fick många frågor. Han deklarerade att han är motståndare till konfessionella skolor, men framhöll att socialdemokraterna inte vill stänga skolor. Även om de fungerar dåligt.

– Vi ser inte skolor som affärer, som man kan öppna och stänga. Vi tar ansvar.

Han menade kommunala skolor och han framhöll Enbacksskolan i Tensta, som ett gott exempel.

– Jag vill att alla ska få gå i en skola som Enbacksskolan, där de kan känna sig trygga och gå från förskoleklass till och med nian.

Anna König Jerlmyr, M, hyllade friskolorna i Järva och fick applåder. Sedan angrep hon socialdemokraternas förslag, som skulle innebära ett vinsttak för de skattefinansierade privata skolföretagen.

– Om Reepalus förslag går igenom så tvingas friskolor stängas över hela landet.

Rashid Mohamed, V, som inte blivit inbjuden att delta i panelen utan satt i publiken, förtydligade Vänsterpartiets syn på friskolor.

– Vi är motståndare till vinstdrivna friskolor, inte till de kooperativa eller icke-vinstdrivna friskolor som finns i Järva. Men nu måste vi tala om problemen med lokaler, det var alliansen som på sin tid sålde ut stora delar av allmännyttan. Inte vi.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gunilla skriver boken när Rinkeby fyller 50 år

Nästa år är det 50 år sedan Rinkeby torg invigdes. Lika länge har Gunilla Lundgren arbetat i Rinkeby och det är hon som, tillsammans med många rinkebybor, skriver boken om Rinkebys jubileum. – Det var Rinkeby som gjorde mig till författare.

Nu kostar det att parkera på Visbyringen och Osbyringen

Flera av de gator i Rinkeby, där det tidigare var gratis att parkera, har nu tagits över att ett privat parkeringsbolag. – Var ska jag parkera? Måste jag åka till Rissne och ställa bilen där och sedan ta t-banan hem?

Domen mot 17-åringen prövas på nytt i hovrätten

Domen mot 17-åringen, som dömts för mordet på pizzerian i Rinkeby, överklagades före jul. Nya bevis i målet har lagts fram och i fredags inleddes huvudförhandlingarna i Svea hovrätt.

Politiker och författare på besök från Finland

Roda Hassan kunde inte förställa sig att hon skulle väljas till Åbo kommunfullmäktige vid första försöket! I söndags var hon i Tensta för att träffa somaliska diasporan och för att ge inspiration och motivation.