Eid-bönen hölls i Husby Gård i år, men på grund av risk för regn valde många att be hemma. Trots detta var det många som kom.

En av dem som kom till Husby gård för att fira eid al-adha var Leyla Omar. Hon gladde sig åt att de kunde be tillsammans.
– Även om vi är två meter ifrån varandra så känner vi oss glada bara för att kunna se varann.

Vad ska ni göra efter bönen?
– Jag ska ta mina barn och några av deras vänner till Mc Donalds och äta där.

Det var oklart om det skulle finnas två bönetider i år, eller bara en. När man bad i moskén så brukade det finnas två bönetider för eid-bönen. Nu bad man i Husby gård och där fanns nog med plats för alla att be. Därför fanns bara en bönetid, något som inte alla hunnit få information om.

Detta år har varit väldigt tufft

En av dem som var med var Seynab Dirir. Hon var glad att alla kunde samlas.
– Det känns jättebra, jag känner mig väldigt känslosam. Detta år har varit väldigt tufft för många och att kunna be tillsammans, och be för varandras välmående, är bara helt fantastiskt.

Men inget är som vanligt i år, alla traditioner måste förändras.
– Annars brukar vi ha fest med familj och vänner, släktingar från andra städer brukar hälsa på, säger Seynab Dirir.

Efter bönen på Husby gård ska hon gå hem igen.
– Nu så ska jag sitta hemma på gården och fika med några kompisar och deras barn. Jag hoppas, inshallah, att vi kan fira Eid stort nästa år, utan sjukdomar.

Text och bild: Najma Abdi och Niso Yakubova
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hembla säger upp 58 hyresgäster i Järva

Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra avslöjade i senaste numret att 99 hyresgäster som bor i Hemblas hus i Järva och Södertälje kommer att bli av med sina hyreskontrakt. 58 av de uppsagda hyresgästerna bor i Järva. 

14 stadsdelar kan bli fem

Vad händer med den lokala demokratin i Järva? Idag finns 14 stadsdelar…

Nyhetsbyrån Järva fick besök av tevekanalen Al Kompis

Nyhetsbyrån Järva fick besök av mediaföretaget Al Kompis. De intervjuade Kerstin Gustafsson Figueroa och vi fick chansen att intervjua Al Kompis reporter Sandy El Doukhi.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om en rapport som kommit från Folkhälsomyndigheten, som konstaterar att endast 44 procent av människor med afrikanskt ursprung har vaccinerat sig mot covid-19. Dessutom information om att efter den 22 maj så öppnas fler vaccinationsmottagningar runt om i Stockholm. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.