Förra sommaren, när pandemin hade lamslagit stora delar av världen och påverkat så många människor, anlände årets bästa och roligaste tid för många barn och ungdomar. Äntligen sommarlov. Eller? Vad gör ett barn ett sommarlov med så mycket oro och begränsningar? ”Vad har du gjort i sommar?” brukar vara ett vanligt inslag när höstterminen börjar. En fråga som barnen med all säkerhet ställer till varandra.
Corona, handsprit, distansutbildning, social distansering och höga dödssiffror har präglat nästan hela 2020 och nu även fortsatt in i 2021. Oron byggdes upp inför sommarlovet för både vuxna och barn. Sommarläger och kollon som ställdes in, turneringar som inte blev av, nöjesparker som hölls stängda och begränsat antal människor fick vistas på de få ställen som var tillgängliga. Det eländiga kunde räknas i oändlighet, men här, här någonstans, fanns det hopp, möjligheter och tillfälle för nya upptäckter. Barnen skulle besparas de psykiska påfrestningar som pandemin skulle innebära. Barnen skulle få ha sitt sommarlov på ett tryggt sätt.
Min familj började sommaren med att delta i den ideella föreningen Hello Worlds aktiviteter som de anordnade i samarbete med Rinkeby Folkets Hus. Programmering och kodning för yngre, helt gratis för alla deltagare. Barnen fick träffa de underbara medarbetarna och de fick vistas i ett fint stort kontor. Möjligtvis enda gången flera av barnen någonsin satt sin fot i en sådan miljö.
Hello World lär inte endast ut om programmering och kodning, de öppnar upp för den parallella värld som många förortsbarn inte har tillgång till.
Hello World lär inte endast ut om programmering och kodning, de öppnar upp för den parallella värld som många förortsbarn inte har tillgång till. I vanliga fall har Hello World workshops där barnen får ”arbeta” på olika kontor runt om Stockholm. Barnen får se vilka möjligheter digitaliseringen öppnar upp. De skapar nya relationer med barn från andra områden, möter andra vuxna och får socialisera sig i helt andra miljöer än de är vana med. Jag föreställer mig hur dessa barn senare kan höra av sig till företagen när praoperioden närmar sig för att få en närmare inblick i hur man arbetar inom det fältet.
Barnen fick genom Hello Worlds aktiviteter uppleva glädjen med att arbeta som volontärer och lära sig ett ”pass-it-forward”-tänk. Den obeskrivliga lyckan som uppstod vid diplomutdelningen när alla deltagare informerades om att samtliga deltagare får möjligheten att delta i Hello Worlds alla aktiviteter under ett år framöver – helt kostnadsfritt.
Att lära sig simma tidigt är ändå det bästa sättet att förebygga olyckor enligt Svensk Simidrott.
Under sommaren 2020 öppnade också Järvabadet upp där man kunde få bada för en billig peng. Många barn fick även möjlighet att genom sin hyresvärd, Svenska Bostäder, delta i simskola för en symbolisk summa. Att lära sig simma tidigt är ändå det bästa sättet att förebygga olyckor enligt Svensk Simidrott.
Sedan var det dags för Kista Sports Clubs sommarläger i Akalla By som vi anslöt oss till näst sista veckan före skolstart. Aktiviteter så som olika bollsporter, bad, dans, lek, samarbetsövningar, gemensamma luncher och mellanmål erbjöds för uppåt hundra barn. Min yngsta frågade redan efter andra dagen om det här kommer att göras nästa sommar också. Jag hade gärna velat svara ja, men när jag talade med personalen får jag veta att det är knappt med resurser och därför är det alltid osäkert hur det blir nästa år.
De hundra tillgängliga platserna var fyllda inom två timmar och det blev ett kvitto på fotbollsskolans betydelse för barnen.
Glöm min 8-åring som är där för att ha roligt, vad händer med alla fina ungdomar som arbetar där? Att infinna sig på plats klockan 08.00 för att ta hand om ett gäng energifyllda barn mellan 6-8 år med ett leende på läpparna. De här fantastiska ungdomarna håller sig sysselsatta, men gör också nytta. De är förebilder för de yngre. De får med sig erfarenheter från arbetslivet och goda referenser, men de växer också genom sitt arbete och kan sedan med stolthet berätta vad de har gjort under sommaren.
Till sist kom sommarens höjdpunkt – när fotbollsskolan började veckan före skolstart. En tradition i vår familj där alla barnen avslutar sommaren på fotbollsskolan med klubben IFK Aspudden Tellus. Fotbollsklubben behövde överväga och bedöma risken med att hålla i fotbollsskola under en pågående pandemi. Det var tacksamt att beslutet landade på att fotbollsskolan skulle få hållas. De hundra tillgängliga platserna var fyllda inom två timmar och det blev ett kvitto på fotbollsskolans betydelse för barnen. Även genom fotbollsskolan är det många ungdomar som sysselsätts och där många får kombinera nytta med nöje.
När människor lever i socioekonomiskt utmanande områden kan det som anses vara en billig summa vara ett val mellan nödvändighet och nöje.
En grupp unga människor glömdes dock helt bort sommaren 2020. Tonåringarna som är för gamla för att delta i vissa aktiviteter, men samtidigt för unga för att erbjudas feriejobb. En grupp som behöver sysselsättas, aktiveras och hållas borta från gatorna. En grupp som kan vara lätta att dras med i dumheter när det blir för tråkigt.
De aktiviteterna som jag har nämnt har antingen varit helt kostnadsfria eller kostat en mindre summa. Det gäller att lära sig att hitta aktiviteter och njuta av sommaren. Det tråkiga är att när människor lever i socioekonomiskt utmanande områden kan det som anses vara en billig summa vara ett val mellan nödvändighet och nöje.
Som förälder vill jag uppmana kommunen och idrottsförvaltningen att ge stöd och resurser till den här typen av initiativ som Hello World eller fotbollsskolan. Att ge alla barn och ungdomar en möjlighet att kunna få en bra sommar oavsett socioekonomisk bakgrund. Ungdomar behöver sysselsättning, arbetslivserfarenhet, lära sig ta ansvar och bidra till samhället. Lägg resurserna på förebyggande arbete genom aktiviter som ger barn och tonåringar både nytta och glädje.