Under ramadan brukar de träffas varje kväll och bryta fastan tillsammans. Men inte i år.
 – Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider, sprida kärlek och godhet även om det bara kan göras via sociala medier, säger Ramsis ”Moosa” Assal.

Moosa, mer känd som @medinastudenten bland unga i Järva, försöker att svara på frågor om ramadan och sprida information via sociala medier.
 – Det är extra mycket nu när moskéerna är stängda och många föreläsningar ställts in. Många ställer frågor.

Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider

Moosa Assal är själv född och uppvuxen i Järva. Han tog studenten i Tensta Gymnasium och satsade många år av sin ungdom på fotboll och basket. Intresset har alltid varit att jobba med barn och ungdomar, och det har han gjort de senaste 15 åren. Idag arbetar han på fritidsgården Blå Huset i Tensta samt för Fryshuset. 

Hur förbereder man sig inför ramadan på bästa sätt?
 – Med kunskap om självaste Ramadan, fastan och genom goda handlingar redan innan Ramadan börjar. 

Många muslimer samlades förra året i Kämpingehallen i Tensta för att lyssna på olika föreläsare. Kommer ni att kunna göra något annat via sociala medier i år?

 – Jag vågar inte svara exakt hur saker kommer se ut i år. Vi hoppas på att covid-19 problemet löser sig. Jag och andra utbildade föreläsare runt om i Sverige kommer i alla fall försöka sprida information och kunskap via sociala medier.

 – Ungdomar kommer att få be hemma med sina familjer i år. Vi försöker hålla ihop gemenskapen via nätet nu så gott det går. Vissa kommer nog ändå ha mindre samlingar där de bryter fastan och ber tillsammans. 

Moskéerna är stängda. Vad gör ni för att lindra ensamheten för alla som är vana att träffas?

 – Vi försöker synas live på sociala medier istället och hålla igång på det sättet. Förbudet ligger på folksamlingar som är fler än 50 personer. Jag är säker på att många kommer bjuda andra på mat vid brytandet av fastan, men då  kan det röra sig om 5-6 personer. 

Krista Sirviö
Bild: Alexander Assal

Fakta: Ramadan är namnet på den nionde månaden i den islamiska kalendern. Den islamiska kalendern följer månåret, som är något kortare än solåret, och därför förskjuts månaderna gradvis jämfört med solåret. 
Ramadan är en helig fastemånad och en av islams pelare.
I år inleds ramadan den 23 april och avslutas den 23 maj med festen eid al-fitr.

Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen övervakar Järva med drönare

Polisen har sedan årsskiftet använt drönare för att övervaka hela stadsdelar i så kallat utsatta områden. På tisdagseftermiddagen meddelade polisen att de skulle övervaka södra Järva med drönare mellan klockan 14 och 23 samma dag.

Martin Luther King-priset till interreligiöst nätverk

Martin Luther King-priset gick i år till Islamic Relief, Stockholms moské och Katarina församling som tog emot utmärkelsen under en prisutdelning i veckan.

”Droghandeln från centrum har flyttat hit”

Det var i måndags kväll som en väktare blev skjuten i benen under en rond på Ovanbygränd. Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah bor på samma gata.  – Droghandeln från centrum har flyttat hit, konstaterar han.

Manifestation mot våldet

Husbyborna har fått nog av skjutningar och dödligt våld. Nu planeras ett möte mot våldet och dess orsaker på lördag den 5 september kl. 13.00.