Under ramadan brukar de träffas varje kväll och bryta fastan tillsammans. Men inte i år.
 – Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider, sprida kärlek och godhet även om det bara kan göras via sociala medier, säger Ramsis ”Moosa” Assal.

Moosa, mer känd som @medinastudenten bland unga i Järva, försöker att svara på frågor om ramadan och sprida information via sociala medier.
 – Det är extra mycket nu när moskéerna är stängda och många föreläsningar ställts in. Många ställer frågor.

Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider

Moosa Assal är själv född och uppvuxen i Järva. Han tog studenten i Tensta Gymnasium och satsade många år av sin ungdom på fotboll och basket. Intresset har alltid varit att jobba med barn och ungdomar, och det har han gjort de senaste 15 åren. Idag arbetar han på fritidsgården Blå Huset i Tensta samt för Fryshuset. 

Hur förbereder man sig inför ramadan på bästa sätt?
 – Med kunskap om självaste Ramadan, fastan och genom goda handlingar redan innan Ramadan börjar. 

Många muslimer samlades förra året i Kämpingehallen i Tensta för att lyssna på olika föreläsare. Kommer ni att kunna göra något annat via sociala medier i år?

 – Jag vågar inte svara exakt hur saker kommer se ut i år. Vi hoppas på att covid-19 problemet löser sig. Jag och andra utbildade föreläsare runt om i Sverige kommer i alla fall försöka sprida information och kunskap via sociala medier.

 – Ungdomar kommer att få be hemma med sina familjer i år. Vi försöker hålla ihop gemenskapen via nätet nu så gott det går. Vissa kommer nog ändå ha mindre samlingar där de bryter fastan och ber tillsammans. 

Moskéerna är stängda. Vad gör ni för att lindra ensamheten för alla som är vana att träffas?

 – Vi försöker synas live på sociala medier istället och hålla igång på det sättet. Förbudet ligger på folksamlingar som är fler än 50 personer. Jag är säker på att många kommer bjuda andra på mat vid brytandet av fastan, men då  kan det röra sig om 5-6 personer. 

Krista Sirviö
Bild: Alexander Assal

Fakta: Ramadan är namnet på den nionde månaden i den islamiska kalendern. Den islamiska kalendern följer månåret, som är något kortare än solåret, och därför förskjuts månaderna gradvis jämfört med solåret. 
Ramadan är en helig fastemånad och en av islams pelare.
I år inleds ramadan den 23 april och avslutas den 23 maj med festen eid al-fitr.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ordningsvakten åtalas inte för misshandeln i Kista Galleria

Anmälan mot en av ordningsvakterna som använt övervåld mot pojkarna i det uppmärksamma fallet i Kista Galleria läggs ned.  – Jag gjorde bedömningen att pojkarnas beteende var för farligt, säger kammaråklagaren Sofia Gullbrandsson som behandlat ärendet. 

Kistafamiljen lånar elcyklar för klimatet

När Ninel Barrios Pizarro såg att Energi- och klimatrådgivningen i region Stockholm sökte testfamiljer till ett projekt med elcyklar nappade hon direkt. – Vi hade varit nyfikna på elcyklar och pratat om att vi skulle försöka åka mindre bil.

Badpromenad till simskolan på Järvabadet

Från klockan nio till klockan 15, från måndag till fredag, går Idrottsmammor med barn till simskolan på Järvabadet. De går från Nydalsängen i Tensta och från Nasibshop utanför Rinkeby Folkets Hus.  – Det är en bra idé att gå gemensamt, för då blir det lättare för föräldrarna, säger Faxdi Warsame, här på bilden med sin syster Fatima.

” Stöd till ett liv utan kriminalitet”

Finns det extremism i Rinkeby-Kista? Påverkar världens konflikter radikaliseringen? – Svaret är…