Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.

Jag lyssnar på böcker. Jag förstår att vi människor fixar kunskapssökande, fysisk isolering och dödsångest olika. Och ja, jag är också uttråkad av den fysiska isoleringen och den digitala kommunikationen.
Jag tror att ovanstående är väldigt mänskligt.

Det händer att folk upplever sig vara experter

Jag har förstått, att coronatider är en besvärlig tid att ställa frågor till enskilda om hur de hanterar information om en krissituation, om vad de förmedlar till vänner och bekanta, om hur de hanterar sin egen rädsla. Det är besvärligt eftersom det händer att folk upplever sig vara experter, att de äger sanningen, att det går bra att alltid se att glaset är halvtomt. Det är extra allvarligt när enskilda erfarenheter upphöjs till generella sanningar.

Jag kan inte avstå från att ställa frågor och avkräva svar när folk förenklar, tar saker och ting ur sitt sammanhang eller rent av ljuger om pandemin och dess effekter. Jag menar, att detta förfaringssätt är djupt oansvarigt och oacceptabelt. Det är mitt sätt att hantera halvsanningar eller dunkla sanningar.

Min erfarenhet av social isolering är att jag upptäckt nya sidor hos mig själv

Min erfarenhet av social isolering är att jag upptäckt nya sidor hos mig själv: Jag kan planera matinköp. Jag kan laga mat. Jag kan ta på mig ett projektledarskap som handlar om livet. Jag har tyvärr också lärt mig att avstå från mina nära och kära. Jag har påmints om hur smärtsamt det är att inte kunna ta farväl en sista gång. Jag har lärt mig att jobba hemifrån och att inte veta när jag får träffa mina arbetskamrater igen. Jag har lagt ner många planer. I många avseenden handlar det om vad som inte kan vänta, vad som kan vänta och vad som är oväsentligt.

Vi måste alla försöka växa med uppgiften att klara av en pandemi. Lära oss att se när glaset kan vara halvfullt och uttrycka det. Det är mycket som är smärtsamt just nu. Men någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande, vi väljer att bygga eller förstöra i en krissituation.

Vi har alla ett val.

Alejandra P. Carrasco
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu börjar firandet av Eid al-adha!

Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton. – Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.

Döp om (i) Tensta!

Jag promenerar i Tensta. Första bron jag går över heter Första bron, sedan kommer jag till andra bron som heter Andra bron. Jag ser en tredje bro därborta, vågar jag gissar vad den heter? Ah, jag gissade fel! Den hette Fjärde bron.

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.

I Solna tingsrätt, sal 12, 09.00

Utanför sal 12 i Solna tingsrätt väntar två kvinnor på att få gå in i salen. De har båda arbetat i många år på Hjulsta grundskola, en av dem i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den 5 februari fick de och ytterligare en kollega sparken, anklagade för att ha stulit mat i skolans kök. – Tack för att ni kom, säger de.