På fredag inleds årets ramadan, men inget är sig likt. Inga gemensamma böner i moskén, inga gemensamma sammankomster när fastan bryts.
 – Vi har stängt helt och hållet, säger Omar Sayed, kassör i församlingen i Husby.

De följer strikt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
– Vi kommer inte bli under 50 personer, det brukar vara 300-400 personer som kommer hit. Många kommer att sakna att träffas vid kvällsbönen under hela månaden.

Ramadan är en månad som muslimer längtar till, en månad då det sociala livet blommar upp, släkt och vänner träffas mer än vanligt.

Det här är månaden som alla väntar på

– Det här är månaden som alla väntar på, en viktig period socialt. Vi känner att folk inte mår bra nu när allt är stängt. De ringer till mig, och frågar ”snälla, snälla, när öppnar ni igen?”.

På flera håll försöker man fira ramadan och träffas över nätet istället. Men det fungerar inte för alla.
– De flesta som kommer till oss har inte den moderna tekniken, för de unga är det en annan sak. Hälften av våra medlemmar är över 50 år.

Församlingen har uppåt 600 medlemmar och många ringer till Omar Sayed.
– Många frågar mig, de tror att jag vet, jag blir en informationscentral. Alla berättar om sina problem, det är tungt, men det är viktigt att hjälpa varandra. Vi är med i Järvahjälpen och har en egen grupp på whats up där vi hjälper gamla och sjuka att handla.

Vi har sanerat hela moskén

Moskéns verksamhet finansieras av medlemsavgifter och gåvor som de får under ramadan.
– Vi förlorar viktiga intäkter nu. Vi finansierar allt med gåvor. De flesta som besöker oss är taxichaufförer, och deras verksamhet blöder nu. De har inga inkomster. De är egna företagare och nu tjänar de ingenting.

Omar Sayed är ofta på sitt kontor i moskén, han måste sköta det vanliga pappersarbetet. Han och flera andra medlemmar har passat på att städa alla lokaler och dessutom tvättat mattan i moskén.
– Vi har sanerat hela moskén, så att vi är redo att öppna när situationen tillåter.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 17. Här kommer en kort sammanfattning på somaliska av artiklarna under veckan som gått. Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, är redaktör för sändningen.

Nu satsar Kista SC ännu mer på fotboll för tjejer!

Det är isande kallt den här söndagsförmiddagen på fotbollsplanen vid Akalla by. Ett tjugotal föräldrar har kommit dit med sina döttrar, som vill börja spela fotboll. – Hej allihopa! Vi börjar med att samla alla tjejer och så får föräldrarna stå vid sidan om.

”Vi vill ha en trygg skola där barn och lärare blir tagna på allvar”

Rektorns svar förminskar och förlöjligar det faktum att 85 (numera 115) föräldrar är överens om att ledningen måste avskedas med omedelbart verkan. Vi har inte tappat förtroendet för skolan, vi har tappat allt förtroende för Helene Hodges och hennes ledning. Och nu står även Happy Hilmarsdottirs förtroende på spel. 

Digital protest idag mot polisvåldet i USA

Tenstabon Aysha Jones organiserar en digital protest mot polisbrutaliteten i USA, idag kl. 14.00 på Facebook. Detta med anledning av mordet på George Floyd av amerikansk polis.