På fredag inleds årets ramadan, men inget är sig likt. Inga gemensamma böner i moskén, inga gemensamma sammankomster när fastan bryts.
 – Vi har stängt helt och hållet, säger Omar Sayed, kassör i församlingen i Husby.

De följer strikt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
– Vi kommer inte bli under 50 personer, det brukar vara 300-400 personer som kommer hit. Många kommer att sakna att träffas vid kvällsbönen under hela månaden.

Ramadan är en månad som muslimer längtar till, en månad då det sociala livet blommar upp, släkt och vänner träffas mer än vanligt.

Det här är månaden som alla väntar på

– Det här är månaden som alla väntar på, en viktig period socialt. Vi känner att folk inte mår bra nu när allt är stängt. De ringer till mig, och frågar ”snälla, snälla, när öppnar ni igen?”.

På flera håll försöker man fira ramadan och träffas över nätet istället. Men det fungerar inte för alla.
– De flesta som kommer till oss har inte den moderna tekniken, för de unga är det en annan sak. Hälften av våra medlemmar är över 50 år.

Församlingen har uppåt 600 medlemmar och många ringer till Omar Sayed.
– Många frågar mig, de tror att jag vet, jag blir en informationscentral. Alla berättar om sina problem, det är tungt, men det är viktigt att hjälpa varandra. Vi är med i Järvahjälpen och har en egen grupp på whats up där vi hjälper gamla och sjuka att handla.

Vi har sanerat hela moskén

Moskéns verksamhet finansieras av medlemsavgifter och gåvor som de får under ramadan.
– Vi förlorar viktiga intäkter nu. Vi finansierar allt med gåvor. De flesta som besöker oss är taxichaufförer, och deras verksamhet blöder nu. De har inga inkomster. De är egna företagare och nu tjänar de ingenting.

Omar Sayed är ofta på sitt kontor i moskén, han måste sköta det vanliga pappersarbetet. Han och flera andra medlemmar har passat på att städa alla lokaler och dessutom tvättat mattan i moskén.
– Vi har sanerat hela moskén, så att vi är redo att öppna när situationen tillåter.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Denna vecka sitter vår redaktion i Rinkeby Folkets Hus

Nyhetsbyrån Järva har glädjen att välkomna fyra sommarjobbande ungdomar denna sommar – Ayoub, Sharmarke, Niso och Najma.

Hyresgästerna sjuka av mögel på Glömmingegränd

De boende på Glömmingegränd i Tensta har länge plågats av mögel och dålig ventilation. Sedan februari har flera lägenheter dessutom en fuktskada, som inte har åtgärdats.  – Jag har blivit sjuk av möglet och hela min familj påverkas.

Fototävlingen som lyfter fram talanger från Järva

#MinaKvarter är en fototävling för att lyfta fram den talang, nyfikenhet och kreativitet som finns i Järva. Under våren 2019 kommer tävlingen gå av stapeln för andra året i rad. Teman för året är mångfald, jämlikhet, klimat och miljö.

Het debatt på Folkets Husby igår kväll

När Kulturhuset Stadsteaterns debatturné gästade Folkets Husby under onsdagskvällen var samtalet minst sagt ettrigt. Amie Bramme Sey modererade samtalet om bilden av förorten som kom på villovägar på grund av en kontroversiell bok, vars författare var med i panelen.