En sjuka breder ut sig i samhället idag. Det här handlar inte om viruspandemin, utan om viljan att styra media.

Jag ringer en tjänsteman, som svarar artigt och ber att få återkomma med de uppgifter jag vill ha. Sedan ringer kommunikatören istället. Och kommunikatören kan inte svara på de frågor jag ställer, utan måste först fråga tjänstemannen, som jag ringde först. Sådär håller de på.

Ingen verkar längre betrodd att uttala sig om den egna verksamheten, vare sig det handlar om anställda i ett stort företag eller medlemmar i liten organisation. Alla hänvisar till chefen, ordföranden eller till kommunikationsavdelningen.

Och när någon uttalar sig vill han eller hon ha frågorna i förväg

Och när någon uttalar sig vill han eller hon ha frågorna i förväg. Vad är de rädda för? Kritiska frågor?

”Det är så många som uttalar sig, det blir lätt fel”, brukar det låta. Men den chef eller styrelse i en förening, som med det argumentet hindrar anställda eller medlemmar att uttala sig bryter mot lagen.

Vad är medias uppdrag? Jo, vi rapporterar till allmänheten. Vi ska granska makthavare, förmedla nyheter och annan viktig samhällsinformation.

De som vill styra medierna får väl starta egna tidningar

Vi är inte språkrör åt företag, organisationer eller myndigheter. De som vill styra och kontrollera medierna får väl starta egna tidningar.

Alla som så högtidligt bekänner sig till pressfriheten måste tänka en gång till – innan de hänvisar den enklaste fråga vidare till stadsdelsdirektören eller styrelsen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad är det som är så svårt att fatta?

Jag är en av dem som en gång läste och lyssnade på…

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”

Skriv till oss i coronans tid!

Vi lever i en märklig tid när ingenting längre är som förut. Och ändå är det mesta sig precis likt. Husen står kvar, bussarna rullar och i affärerna finns varor. Men vi är med om något som flera generationer efter oss kommer att minnas och tala om.

”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen”

Han ringde en eftermiddag och jag märkte att det var något. Han lät så ledsen. ”Nu är det oroligt i Tensta”, sade han. ”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen.” Dödsskjutningarna i landet blev fler under 2018, men just i Järva har det faktiskt varit lugnare. Men den senaste tiden har stämningen i stadsdelen försämrats.