Äldreboendet Persikan i Akalla har drabbats hårt av coronaviruset och nu ska verksamheten granskas ytterligare av myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Jag välkomnar det och tycker att det är jättebra, säger Elisabet Keussen, VD för Kavat Vård AB.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har genomfört en tillsyn av 1700 äldreboenden runt om i landet för att undersöka om patienter får individuell bedömning av läkare under pandemin. Av dessa kommer 91 äldreboenden att granskas vidare, eftersom IVO har fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt. Ett av dem är Persikan på Kottbygatan i Akalla, ett äldreboende med persisk inriktning, som ägs av Kavat Vård AB. Där har 13 av 54 äldre avlidit under pandemin.

Där har 13 av 54 äldre avlidit under pandemin

– Det är förskräckligt många och det känns otroligt tungt. Det är självklart att vi sörjer dem som avlidit, och verkligen beklagar det, säger Elisabet Keussen.

Kavat Vård AB har fler äldreboenden, men ingenstans har de haft sådana problem som på Persikan.
– Alla arbetar med samma riktlinjer, rutiner och likadan skyddsutrustning. En del av dem har inte haft en enda smittad, andra några enstaka smittade och så har vi Persikan som har drabbats så hårt.

Enligt Elisabet Keussen så har det inte rått någon brist på skyddsutrustning för personalen.
– Nej, vi har haft gott om skyddsutrustning, men vi har fått jobba otroligt hårt för att ha det. Personalomsättningen på boendet är låg, våra medarbetare är mycket lojala och vi har haft få vikarier. Ändå spreds viruset.

Inga smittade sedan i slutet av maj

Flera av personalen har också blivit sjuka.
– Ja, det här ett fruktansvärt smittsamt elände. Vi har testat personal på eget initiativ sedan mitten av april och då blev vi varse att det går att ha smitta utan några symptom. Men nu har vi inga smittade och har inte haft några sedan i slutet av maj.

Elisabet Keussens slutsats är att miljön spelar roll.
– Det underlättar inte att vi verkar i en stadsdel där smittan var spridd. Järvafältet har ju drabbats hårt.

Äldreboenden har inte egna läkare, utan läkarna arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Däremot har de egna sjuksköterskor, som arbetar tillsammans med läkarna.
– Till oss kommer en namngiven läkare regelbundet, ett visst antal gånger i veckan för hembesök hos de äldre. IVO:s granskning handlar inte bara om dödstal, utan primärt om journalgranskningar. Om läkarna har gjort individuella bedömningar och hur de har efterlevts. Och jag tycker det är jättebra att IVO tittar på det.

IVO kommer att begära in patientjournaler för smittade och avlidna under perioden februari till juni 2020.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer om IVO:s granskning här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.

Ny mosaik ska få tenstabor att återvinna mer

I lördags var det invigning av konsten på Tisslingeplans miljöstuga i Tensta. Tio konstintresserade ungdomar fick som sommarjobb att skapa mosaikbilder av återvunnet material med hjälp och handledning av Remakebolaget.

Hemtester för covid-19 begränsas

Hemtester för covid-19 begränsas i Region Stockholm på grund av hög belastning. Igår och idag släpptes 5000 tester som tog slut i rekordfart.

Ny rapport om det dödliga våldet – ur tjejers perspektiv

Flickaplattformen släppte i veckan en rapport om det dödliga våldet som sker runtom i Sveriges förorter, ur tjejers perspektiv. – Varje Flickaråd som vi anordnar är viktigt, men aldrig tidigare har vi fått ta del av en så djup sorg, saknad och kärlek, säger Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.