Äldreboendet Persikan i Akalla har drabbats hårt av coronaviruset och nu ska verksamheten granskas ytterligare av myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Jag välkomnar det och tycker att det är jättebra, säger Elisabet Keussen, VD för Kavat Vård AB.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har genomfört en tillsyn av 1700 äldreboenden runt om i landet för att undersöka om patienter får individuell bedömning av läkare under pandemin. Av dessa kommer 91 äldreboenden att granskas vidare, eftersom IVO har fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt. Ett av dem är Persikan på Kottbygatan i Akalla, ett äldreboende med persisk inriktning, som ägs av Kavat Vård AB. Där har 13 av 54 äldre avlidit under pandemin.

Där har 13 av 54 äldre avlidit under pandemin

– Det är förskräckligt många och det känns otroligt tungt. Det är självklart att vi sörjer dem som avlidit, och verkligen beklagar det, säger Elisabet Keussen.

Kavat Vård AB har fler äldreboenden, men ingenstans har de haft sådana problem som på Persikan.
– Alla arbetar med samma riktlinjer, rutiner och likadan skyddsutrustning. En del av dem har inte haft en enda smittad, andra några enstaka smittade och så har vi Persikan som har drabbats så hårt.

Enligt Elisabet Keussen så har det inte rått någon brist på skyddsutrustning för personalen.
– Nej, vi har haft gott om skyddsutrustning, men vi har fått jobba otroligt hårt för att ha det. Personalomsättningen på boendet är låg, våra medarbetare är mycket lojala och vi har haft få vikarier. Ändå spreds viruset.

Inga smittade sedan i slutet av maj

Flera av personalen har också blivit sjuka.
– Ja, det här ett fruktansvärt smittsamt elände. Vi har testat personal på eget initiativ sedan mitten av april och då blev vi varse att det går att ha smitta utan några symptom. Men nu har vi inga smittade och har inte haft några sedan i slutet av maj.

Elisabet Keussens slutsats är att miljön spelar roll.
– Det underlättar inte att vi verkar i en stadsdel där smittan var spridd. Järvafältet har ju drabbats hårt.

Äldreboenden har inte egna läkare, utan läkarna arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Däremot har de egna sjuksköterskor, som arbetar tillsammans med läkarna.
– Till oss kommer en namngiven läkare regelbundet, ett visst antal gånger i veckan för hembesök hos de äldre. IVO:s granskning handlar inte bara om dödstal, utan primärt om journalgranskningar. Om läkarna har gjort individuella bedömningar och hur de har efterlevts. Och jag tycker det är jättebra att IVO tittar på det.

IVO kommer att begära in patientjournaler för smittade och avlidna under perioden februari till juni 2020.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer om IVO:s granskning här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Yalla Rinkeby öppnar lunchrestaurang

Nu öppnar Yalla Rinkebys lunchservering på Hjulstavägen vid Rinkebyterassen. Här serveras fem olika varmrätter, sallader och soppa med inspiration från minst lika många kök som det finns nationaliteter på arbetsplatsen.

Nya restriktioner införs – men vaccinet har effekt

Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan flera nya riktlinjer för att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Munskydd rekommenderas nu både i kollektivtrafiken och andra innomhusmiljöer.

Stort intresse för entreprenörskap i Järva

I söndags var det sista dagen för inlämning av idéer till tävlingen…

Tredje raka segern för Rinkeby United

Rinkeby United tog sin tredje raka seger och parkerar 1 poäng bakom serieledarna efter 4 omgångar. Förortsderbyt som lockade mycket publik, var en rolig och underhållande fotbollsmatch som bjöd på allt.