människor på stolar i folkets husby

Höstens första Town Hall Meeting på Folkets Husby hade tema hälsa och sjukvård och fyra regionråd från den politiska majoriteten i Stockholm hade bjudits in för att svara på medborgarnas frågor. Men väl där var det bara två som dök upp.

Både finansregionrådet Irene Svenonius (M) och vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD) hade lämnat återbud. De som kom var moderaten Tobias Nässén som är vård- och valfrihetsregionråd och Liberalernas Anna Starbrink som är hälso- och sjukvårdsregionråd.

Arrangörerna i The Global Village hade dukat fram kaffe och kakor och ett gäng stolar mitt på golvet. Det var inte så många som hade anmält sig. Totalt var det inte mer än 20-30 personer i lokalen inklusive arrangörer, politiker, journalister, flera poliser med oklar uppgift och två representanter från En frisk generation.

Kvällen inleddes med presentationer av regionråden och den ideella föreningen En frisk generations verksamhet. Det följdes av ett samtal kring hur barn och unga ska få tillgång till fysisk aktivitet och föreningsliv innan Ahmed Abdirahman från The Global Village öppnade upp för övriga frågor.

Jag har upplevt stort trauma under lång tid med skjutningar

Järvabor på plats ställde frågor om hur behovet av fler anställda i vården går ihop med de borgerligas skattesänkningar, hur utsatta kvinnor ska få tillgång till friskvård och vad som görs åt behovet av traumabearbetning i förorten.

– Jag har upplevt stort trauma under lång tid med skjutningar och föräldrar som förlorar sina barn. Varför finns det inget krishanteringscentrum för oss? Folk har behov av att träffas och prata för sin mentala hälsas skull, sade Hassan Mohamud, aktiv i det internationella nätverket Initiatives of Change.

Anna Starbrink och Tobias Nässén svarade honom med att hänvisa till vårdcentralen och vid akuta situationer Karolinska institutets traumacenter, men Hassan Mohamud var inte nöjd med svaret.

– När jag går till vårdcentralen har min läkare inte ens tio minuter för mig. Det räcker inte.

Flera andra mötesdeltagare bekräftade bilden av att vården i Järvaområdet är otillräcklig och diskussionen kom in på vårdvalet som ger vårdföretag möjlighet att etablera sig var de vill och erbjuda den vård som är mest lönsam.

Hur går vårdvalet ihop med ambitionen att Region Stockholm ska erbjuda en jämlik vård?

Nyhetsbyrån Järva fick möjlighet att ställa en fråga till politikerna angående detta. Hur går vårdvalet ihop med ambitionen att Region Stockholm ska erbjuda en jämlik vård? Faktum är ju att läkare på vårdcentraler i våra förorter har en så orimlig arbetsbelastning att de säger upp sig för att inte bli utbrända.

– Jag ser det inte som att det är företagens intressen som styr. Det är viktigt att folk som vill välja vårdgivare får göra det. Om man inte är nöjd med sin vårdcentral finns det en möjlighet att välja en annan, svarade Anna Starbrink.

Samtidigt menade hon att ”där hälsan är som sämst måste vården vara som bäst”. Synd bara att vårdvalet gör det omöjligt att styra var de privata företagen öppnar sina mottagningar som konkurrerar med de offentliga klinikerna. Långt ifrån alla har möjlighet att söka upp en annan vårdcentral än den som ligger närmast för att få hjälp med sina besvär.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby Folkets Hus nya mural är snart färdig

Ännu en muralmålning är under konstruktion i Järva. Den här gången är det Rinkeby Folkets Hus som smyckas med konstformen. 

Amal Said representerar blåa linjen som modell

Amal Said fick en förfrågan om att vara med på en fotografering för företaget RepLaces.  – Jag tyckte att det lät spännande och kändes självklart att vara med när jag fick höra om konceptet. Idén bygger på att man ska bygga broar i samhället genom att stolt representera sig själv oavsett var man kommer ifrån. Så kan man skapa en större samhörighet, säger Amal Said, en av grundarna av nätverket Womenisa. 

Nu är nattfotbollen igång igen!

Nu är nattfotbollen i Järva igång igen efter ett långt uppehåll. – Totalt har vi träffat mer 180 barn och ungdomar under helgen, och många föräldrar, säger Said Ali från AIF Kista, som är en av organisatörerna bakom nattfotbollen.

Nu finns en cykelkurs för vuxna i Pilparken i Tensta

I Pilparken i Tensta har Cykelfrämjandet i samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning en populär cykelkurs för vuxna. Här får deltagarna, i lugn och ro under sex tillfällen á två timmar, lära sig att cykla.