Afshin Moradi kom till Sverige 2015 som flykting från Iran och sökte asyl. Sedan dess har han fått avslag efter avslag och Migrationsverket vill utvisa honom.
– Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där, säger Nadia Sultana som är Afshin Moradis juridiska ombud.

Järvajuristen Nadia Sultana har varit Afshin Moradis företrädare under hela asylprocessen och hon menar att det finns brister i Migrationsverkets beslut och de övre instansernas domar.

– Har de väl gjort avslag en gång så ändrar de sällan på det. Min uppfattning är att det beror på att man inte vill erkänna att man tidigare har gjort fel eller att de nu är för fega för att göra en ny bedömning.

Det händer att personer som är regimkritiska fängslas, torteras eller rent av avrättas

Afshin Moradi lämnade diktaturens Iran med hopp om ett bättre liv i Sverige. Här har han engagerat sig politiskt och försöker med hjälp av sociala medier påverka situationen i hemlandet, och han har även konverterat till kristendomen. På Instagram har Afshin Moradi 32000 följare och han använder plattformen för opinionsbildning och regimkritiska inlägg, något som Migrationsverket inte förstår betydelsen av, enligt Nadia Sultana.

– Min klient har mobiliserat folk och deltagit i flera regimkritiska demonstrationer i Sverige, han är väldigt aktiv på sociala medier och han har uppmärksammats av Irans största nyhetsbyrå. De iranska myndigheterna håller koll på exiliranier och de känner till honom väl. Det händer att personer som är regimkritiska fängslas, torteras eller rent av avrättas. Afshin är inget undantag.

Han lever med en ständig stress och önskar att de svenska myndigheterna skulle ta honom på allvar

Afshin Moradi har mottagit dödshot från flera håll. Både från iranska myndigheter och enskilda kriminella personer. Han har även hotats av familjemedlemmar som är kvar i Iran och inte kan acceptera att han har konverterat till kristendomen.
– Han kan inte gömma sig i någon del av Iran, han är för känd för allmänheten och regimen. Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där.

Genom Nadia Sultana berättar Afshin Moradi att han mår mycket dåligt, han lever med en ständig stress och önskar att de svenska myndigheterna skulle ta honom på allvar.
– Han vill att Iran ska bli fritt från förtryck och kämpar för att landet ska bli demokratiskt. Det är det han lever för. Men den nuvarande situationen är så svår att han säger själv att det är bättre om han dör här än att han ska behöva återvända till Iran.

En utvisning strider mot Europakonventionens artikel två om rätten till liv och artikel tre om förbudet mot tortyr

Migrationsverket gör inte enhetliga bedömningar och det skiljer sig mycket från enhet till enhet. Många från Iran som inte är politiskt aktiva eller regimkritiska i samma utsträckning som Afshin Moradi beviljas uppehållstillstånd på liknande grunder, berättar Nadia Sultana som tycker det är märkligt att hennes klient inte beviljas uppehållstillstånd trots hans politiska engagemang i Sverige.

– Jag kommer att yrka på verkställighetshinder igen, ett återvändande skulle innebära livsfara för honom. Människor i Iran har dödats för att ha deltagit i regimkritiska demonstrationer och en utvisning strider mot Europakonventionens artikel två om rätten till liv och artikel tre om förbudet mot tortyr.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvabor protesterade mot marknadshyra

Solen sken över Järvas förorter på söndagen när kampanjen Nej till marknadshyra arrangerade aktionsdag. På 155 platser runt om i landet hölls under dagen demonstrationer, torgmöten och flygbladsutdelningar.

Flera möten i Järva ställs in på grund av Coronaviruset

Flera planerade event i Järva ställs in. Föreningsdagen i Tensta centrum blir inte av, Öppet Hus i Kista folkhögskola inte heller och fredagsbönen i Kista är inställd imorgon.

”Vi måste tala med varandra – inte om varandra”

När landets vice statsminister Isabella Lövin vill veta mer om situationen i Järva kallar hon på Ahmed Abdirahman från Global Village. – Jag bad om det här mötet eftersom vi vet att Järva är väldigt drabbat av corona, sade Isabella Lövin vid en pressträff på fredagen.

Misstänkt mord i Tensta

En kvinna hittades död i en lägenhet i Tensta på midsommardagen. En man är anhållen misstänkt för mord.