Afshin Moradi kom till Sverige 2015 som flykting från Iran och sökte asyl. Sedan dess har han fått avslag efter avslag och Migrationsverket vill utvisa honom.
– Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där, säger Nadia Sultana som är Afshin Moradis juridiska ombud.

Järvajuristen Nadia Sultana har varit Afshin Moradis företrädare under hela asylprocessen och hon menar att det finns brister i Migrationsverkets beslut och de övre instansernas domar.

– Har de väl gjort avslag en gång så ändrar de sällan på det. Min uppfattning är att det beror på att man inte vill erkänna att man tidigare har gjort fel eller att de nu är för fega för att göra en ny bedömning.

Det händer att personer som är regimkritiska fängslas, torteras eller rent av avrättas

Afshin Moradi lämnade diktaturens Iran med hopp om ett bättre liv i Sverige. Här har han engagerat sig politiskt och försöker med hjälp av sociala medier påverka situationen i hemlandet, och han har även konverterat till kristendomen. På Instagram har Afshin Moradi 32000 följare och han använder plattformen för opinionsbildning och regimkritiska inlägg, något som Migrationsverket inte förstår betydelsen av, enligt Nadia Sultana.

– Min klient har mobiliserat folk och deltagit i flera regimkritiska demonstrationer i Sverige, han är väldigt aktiv på sociala medier och han har uppmärksammats av Irans största nyhetsbyrå. De iranska myndigheterna håller koll på exiliranier och de känner till honom väl. Det händer att personer som är regimkritiska fängslas, torteras eller rent av avrättas. Afshin är inget undantag.

Han lever med en ständig stress och önskar att de svenska myndigheterna skulle ta honom på allvar

Afshin Moradi har mottagit dödshot från flera håll. Både från iranska myndigheter och enskilda kriminella personer. Han har även hotats av familjemedlemmar som är kvar i Iran och inte kan acceptera att han har konverterat till kristendomen.
– Han kan inte gömma sig i någon del av Iran, han är för känd för allmänheten och regimen. Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där.

Genom Nadia Sultana berättar Afshin Moradi att han mår mycket dåligt, han lever med en ständig stress och önskar att de svenska myndigheterna skulle ta honom på allvar.
– Han vill att Iran ska bli fritt från förtryck och kämpar för att landet ska bli demokratiskt. Det är det han lever för. Men den nuvarande situationen är så svår att han säger själv att det är bättre om han dör här än att han ska behöva återvända till Iran.

En utvisning strider mot Europakonventionens artikel två om rätten till liv och artikel tre om förbudet mot tortyr

Migrationsverket gör inte enhetliga bedömningar och det skiljer sig mycket från enhet till enhet. Många från Iran som inte är politiskt aktiva eller regimkritiska i samma utsträckning som Afshin Moradi beviljas uppehållstillstånd på liknande grunder, berättar Nadia Sultana som tycker det är märkligt att hennes klient inte beviljas uppehållstillstånd trots hans politiska engagemang i Sverige.

– Jag kommer att yrka på verkställighetshinder igen, ett återvändande skulle innebära livsfara för honom. Människor i Iran har dödats för att ha deltagit i regimkritiska demonstrationer och en utvisning strider mot Europakonventionens artikel två om rätten till liv och artikel tre om förbudet mot tortyr.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ole-Jörgen Persson blir ny ordförande i Rinkeby-Kista

I ett pressmeddelande från moderaterna framkommer att nuvarande ordföranden i Spånga-Tensta, Ole-Jörgen Persson, tar över efter Benjamin Dousa i Rinkeby-Kista. Annika Rosenberg föreslås bli ny stadsdelsnämndsordförande för Spånga-Tensta. De tillträder den 1 januari 2021.

Yasin tvåfaldig vinnare på P3 Guld

Under lördagskvällen hölls P3 Guld-galan för nittonde året i rad. Rinkebysonen och rapartisten Yasin fick ta emot pris i kategorierna Årets artist och Årets hiphop/RNB.

Stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta slutar

Enligt flera källor kommer Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell att sluta vid månadsskiftet september-oktober. Ny stadsdelsdirektör väntas Toni Mellblom bli, som tidigare var chef för socialtjänsten i Spånga-Tensta.

”Nu måste något göras åt toalettkaoset i Akalla by!”

Med hänvisning till de anställdas arbetsmiljö stängs toaletten i stallet på 4H-gården i Akalla By. Problemen har påtalats i flera år till ansvariga på trafikkontoret i Stockholms stad utan att något har hänt.