Ramou Gabbidons medverkan i En Svart Flickas Handbok öppnade upp för hennes fortsatta skrivande. Snart kommer hennes första egna diktsamling.
– Ramous bok kommer bana vägen för en rad nya författare, säger Mariama Jobe.

Intervjun skedde i lobbyn till hotell Royal Viking och det blev en lång men väldigt intressant och givande diskussion tillsammans med Mariama Jobe och Sannu Jobe om Ramou Gabbidons roll i boken En Svart Flickas Handbok.

Boken En Svart Flickas Handbok är ett verktyg förklädd i texter, essäer och dikter från mer än trettio svarta, kvinnliga skribenter, samt Liban Abdule. Boken särskiljer ej svarta flickor från resten, men utforskar svarta flickors erfarenheter i en postkolonial värld. Boken kretsar kring drömmar, ambitioner, motgångar, hjärnspöken, arbeten, tro och systerskap hos svarta kvinnor.

Åldern har ingen betydelse när det kommer till vad vi går igenom i livet

En av de medverkande skribenterna, Ramou Gabbidon började skriva när hon var 16 år och var med i Ortens bästa poet 2017. Hon såg Mariama uppträda under Ortens bästa poet 2016 och såg upp till henne som förebild. Nu arbetar Ramou Gabbidon med sin kommande diktsamling.

– Mina texter är väldigt personliga och många utav dem är skrivna i jagform. Boken handlar i grunden om sorg, hjärtesorg. Jag må vara väldigt ung men vi vet att åldern har ingen betydelse när det kommer till vad vi går igenom i livet. Just därför handlar den om livets alla olika årstider, hur det går upp och ner. När man får höra hemska dödsbesked, hur gatuvåldet påverkar exakt alla oss. Hur det är att vara kvinna i det här samhället och tankar kring maskrosbarn.

– Sist, men absolut inte minst, handlar den om läkningsprocessen. Så det kommer bli känslosamt för läsarna. Jag vill få yngre tjejer att dels tänka att det blir bättre och hjälpa de som oftast inte har så många förebilder. Men även bara sätta ord på någons känslor som kanske inte förstår vad de känner eller hur de ska förklara. För även jag vet ibland inte hur jag ska förklara. Men just nu är vi lite i startskottet av den nya boken, mycket kan hinna förändras men jag vet vad jag vill, säger Ramou Gabbidon. 

Jag har behövt bana vägen, därav har många kommit att se upp till mig

Mariama Jobe berättade om den tysthetskultur som finns inom alla grupper. Hur tabu vissa ämnen är att prata om i dagens samhälle. Många har inte fått verktygen för hur man hanterar psykisk ohälsa eller trauman. Hennes första bok Sannu tog henne hårt på psyket, hon beskriver det som att springa in i en stenmur, eftersom hon efter boksläppet behövde gräva i känslan av att ha blottat sig rent själsligt inför sin publik. 

– Under min resa har jag behövt bana vägen, därav har många kommit att se upp till mig. Ramou uttryckte att hon tagit mig som förebild och jag vet att Ramous bok kommer bana vägen för en rad nya författare. Det är en snöbollseffekt där stafettpinnen ges vidare. Väldigt ofta syns och exploateras svarta kvinnor men vi ges sällan gehör och utrymme för att vara vilka vi är och säga det vi tycker. Ramous bidrag i En Svart Flickas Handbok sätter fokus på den unga, svarta kvinnans röst, tankar och känslor.

– När jag efter boksläppet fick det gyllene mejlet att hon själv ville skriva och publicera en bok kunde jag bocka av ett av mina många effektmål. Jag bara lade undan allt som jag sysslade med och så vi bokade in ett möte för hennes kommande bok. Min underliggande agenda kring att ge rollen som gästskribent till kvinnor som Ramou var att uppmuntra henne och de andra att framöver axla rollen som författare, säger Mariama Jobe.

Diktsamlingen landar i fler svarta kvinnors händer nästa år

Sannu Jobe, syster till Mariama och även hon medverkande i En Svart Flickas Handbok sitter med oss och berättar kort om hennes bidrag till boken. 
– Jag gillar att skriva, men vill helst vara bakom kulisserna. Jag jobbade tillsammans med min syster och skrev en text om själv kärleken och om colourism. 

Rufta Habtemichael som också var med under intervjun, är verksam som konstnär och är Ramou Gabbidons framtida illustratör för diktsamlingen som landar i fler svarta kvinnors händer nästa år.

Krista Sirviö
 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mammornas manifest

I Alexandra Pascalidous bok Mammorna får vi möta tjugo mammor från olika…

Från framtidstro och grusade förväntningar till nytt hopp?

Just nu pågår två utställningar som i förstone verkar ha beröringspunkter. En i Tensta konsthall och en på Skeppsholmen. Men har de det?

Fotboll för vem? 

I torsdags ägde eventet ”Fotboll för vem?” rum i Folkets Husby. Podcasten Galdem A Talk ledde ett panelsamtal med bland annat fotbollsreportern Jasmin Nur. 

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.