Inga Harnesk
Inga Harnesk

Det är måndag och det betyder veckoköp med 10 procents rabatt på ICA i Husby. Nästan en mötesplats för oss pensionärer. Det tar lång tid i butiken, så jag bestämmer mig för att ta en fika (10 kr) på Folkets Husby innan jag knallar hem.

Vad det ska bli i Husbytorgets tomma lokaler. Ingen som vet.

Men först apoteket. Där undrar Aida om någon vet vad det ska bli i Husbytorgets tomma lokaler. Ingen som vet. Det är inte trivsamt. Vi vill se mer rörelse. Marja i kaffeluckan på Folkets Husby undrar också, men önskar sig framför allt ett gym här.

Just då kommer det in en man med gym-jacka på sig. Jättebra! Jag frågade honom vad han tyckte om tanken på ett gym här. Han trodde inte på det. Det hade funnits förr i en källare mindes vi båda.

Han är Husbybo sen 15 år och har i 25 år arbetat på ett natthärbärge i Stockholm. Nu hade två män till kommit in och vi satte oss kring bordet och ville veta mer om hans arbete. Han berättade då: om människorna, sin egen väg till kunskap i branschen (han hade haft det likadant själv) och om möjligheterna att kunna ingripa och stötta enskilda människor.

Herrarna kring bordet var överens om att det behövdes fler härbärgen.

En av de praktiska aktionerna var att åka runt i stan och hämta livsmedel som annars kastats av affärerna och restaurangerna. Det kunde de sen erbjuda de hemlösa på gatan.

Herrarna kring bordet var överens om att det behövdes fler härbärgen. Jag är inte insatt i frågan. Fick höra att en ort på södra Järva fick fördubblad folkmängd nattetid, då hemlösa söker sig till släktingar, bekanta eller olika krypin. Vad kan göras?

Mina frysvaror höll på att tina, så jag måste gå hem, liksom en av vännerna. Han skulle vidare till begravningen av de två männen som dött i skjutningen i Köpenhamn.

En fika på Folkets Husby kan också vara givande.

Hemma utanför min dörr stötte jag ihop med min grannfru, som undrade om man kunde hyra Hyresgästföreningens lilla skjul på gården. Jag berättade om hembygdsföreningens hus Mellangården i Akalla, där man också kan hyra och lovade skicka telefonnummer till båda adresserna.

Vi verkar ha ett stort behov av möten och gemenskap här i orten. Och vi har en hel del fina områden att vara på tillsammans. En fika på Folkets Husby kan också vara givande.

Inga Harnesk 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu har det hänt igen!

Jag hade gått dit för att lyssna på ett program med rubriken ”Blir förorten en trygg plats utan dödsskjutningar?” som ”MAJVORS SOCIALA SALONG” hade inbjudit till. Föredragshållare var nationalekonomen Ingvar Nilsson. Utgångspunkten var att utanförskapet drabbar enskilda människor och samhället.

Det finns ett hav av missförstånd mellan läkaren och kvinnan

Nyhetsbyrån Järva fick en förfrågan från en myndighet. Ett material skulle tas fram för att personalen i sjukvården bättre ska kunna ta emot patienter som är migranter. Jag fick i uppdrag att svara.

Varor som du får gratis kan bli väldigt dyra

Gillar du att nöjessurfa på gratis tester? Deltar du i tävlingar på nätet för att kunna hämta ut din ”gratisprodukt”? Då är risken stor att du förr eller senare stöter på en abonnemangsfälla.

Mer solidaritet, inte fler batonger

Mitt 2018 hade kunnat sluta väldigt tråkigt. På vägen till nyårsfirandet glömde…