Under Föreningarnas dag i Tensta centrum var stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta Fredrik Jurdell på plats. Nyhetsbyrån Järva diskuterade med honom om hur föreningslivet kan stärkas i Järva.

– Först och främst måste jag tydliggöra att föreningsbidrag är en väldigt liten del av vår verksamhet. Och det kommer aldrig att handla om mycket pengar. Vår stadsdelsnämnd har två miljoner kronor att dela ut, det är visserligen den högsta summan i hela Stockholm, men vi kan inte finansiera alla föreningar med den summan.

Fredrik Jurdell menar att samarbetet mellan förvaltning och föreningar måste förändras.

– Vi kanske inte har pengakapital, men vi har andra resurser som föreningarna kan nyttja. Jag pratade med en förening här idag som arbetar med unga personer som har diagnoser. Det är något även vi arbetar med, och vi har massor av lokaler som vi har verksamhet i och massvis med anställda. Vi kan ha nytta av att möta varandra.

När Fredrik Jurdell möter föreningar handlar det ofta om finansiering, om att föreningarna vill kunna ge arvode till personer som engagerar sig i exempelvis läxhjälp och lovaktiviteter. Han menar att idrottsföreningar ofta fokuserar på annat än just idrotten. 

– Många idrottsföreningar vill införa sociala aktiviteter. Jag tror att vi måste låta idrottsföreningar vara idrottsföreningar och låta andra föreningar göra det de är bäst på.

När Nyhetsbyrån Järva träffade idrottsföreningen Västerort Kampsport förra året framgick det att när klubben sökte bidrag i Kista-Rinkeby fick de frågor om hijab i mötet med stadsdelsförvaltningen. De fick sedan inget bidrag, eftersom Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning hellre ville ge bidraget till föreningar som träffas för att prata svenska.

– Jag träffar gärna Västerort Kampsport om de vill ställa frågor, säger Fredrik Jurdell. Jag kan hjälpa till med att hitta rätt kontakter. Jag kan inte lova något, men jag lovar att hjälpa till med det jag kan.

Stadsdelsdirektören passar också på att skicka en hälsning till fotbollsföreningen Tensta United.

– De är lite arga på mig för att de inte fick pengar av vår stadsdelsförvaltning. Men det finns medel att söka genom exempelvis Stockholms Idrottsförbund. Jag vet, att de skulle kunna ta upp en diskussion med förbundet, om de bara hittar rätt i systemet. Jag kan även där hjälpa till med att hitta rätt kontakter.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Arbetsbördan på Tensta vårdcentral blev för mycket

Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral.  – Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

Ali Abdukadir lämnar Liberalerna

Ali Abdukadir sitter redan på kaféet när jag kommer. Han öppnar med att säga: – Du får skynda dig. Du är inte först, både Aftonbladet och Ekot har ringt. Årets liberal 2020 har lämnat partiet.

Nedskärningar i utsatta skolor får allvarliga konsekvenser

Nedskärningar har drabbat flera skolor i utanförskapsområden. Tre år i rad har anslagen till Knutbyskolan i Rinkeby dragits ned, något som fått förödande konsekvenser för både elever och lärare. Holger Everitt är lärare på Knutbyskolan och har skrivit två öppna protestbrev till utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Han befarar att dessa nedskärningar kan innebära större konsekvenser än vi anar.

Stadsdelsnämnderna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista får nya ordföranden

Annika Rosenberg (M) och Ole-Jörgen Persson (M) tillträdde båda som nya ordföranden i Spånga-Tensta respektive Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd vid årskiftet. I en intervju med Nyhetsbyrån Järva berättar de båda om förväntningarna och utmaningarna i sina stadsdelar.