Under Föreningarnas dag i Tensta centrum var stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta Fredrik Jurdell på plats. Nyhetsbyrån Järva diskuterade med honom om hur föreningslivet kan stärkas i Järva.

– Först och främst måste jag tydliggöra att föreningsbidrag är en väldigt liten del av vår verksamhet. Och det kommer aldrig att handla om mycket pengar. Vår stadsdelsnämnd har två miljoner kronor att dela ut, det är visserligen den högsta summan i hela Stockholm, men vi kan inte finansiera alla föreningar med den summan.

Fredrik Jurdell menar att samarbetet mellan förvaltning och föreningar måste förändras.

– Vi kanske inte har pengakapital, men vi har andra resurser som föreningarna kan nyttja. Jag pratade med en förening här idag som arbetar med unga personer som har diagnoser. Det är något även vi arbetar med, och vi har massor av lokaler som vi har verksamhet i och massvis med anställda. Vi kan ha nytta av att möta varandra.

När Fredrik Jurdell möter föreningar handlar det ofta om finansiering, om att föreningarna vill kunna ge arvode till personer som engagerar sig i exempelvis läxhjälp och lovaktiviteter. Han menar att idrottsföreningar ofta fokuserar på annat än just idrotten. 

– Många idrottsföreningar vill införa sociala aktiviteter. Jag tror att vi måste låta idrottsföreningar vara idrottsföreningar och låta andra föreningar göra det de är bäst på.

När Nyhetsbyrån Järva träffade idrottsföreningen Västerort Kampsport förra året framgick det att när klubben sökte bidrag i Kista-Rinkeby fick de frågor om hijab i mötet med stadsdelsförvaltningen. De fick sedan inget bidrag, eftersom Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning hellre ville ge bidraget till föreningar som träffas för att prata svenska.

– Jag träffar gärna Västerort Kampsport om de vill ställa frågor, säger Fredrik Jurdell. Jag kan hjälpa till med att hitta rätt kontakter. Jag kan inte lova något, men jag lovar att hjälpa till med det jag kan.

Stadsdelsdirektören passar också på att skicka en hälsning till fotbollsföreningen Tensta United.

– De är lite arga på mig för att de inte fick pengar av vår stadsdelsförvaltning. Men det finns medel att söka genom exempelvis Stockholms Idrottsförbund. Jag vet, att de skulle kunna ta upp en diskussion med förbundet, om de bara hittar rätt i systemet. Jag kan även där hjälpa till med att hitta rätt kontakter.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu polisanmäler han polisen

Said Ali har fått nog. Han bor i Husby sedan många år och de senaste månaderna har han stoppats åtskilliga gånger av polis. – De uppträder aggressivt och otrevligt. Jag är övertygad om att det handlar om rasism, därför tänker jag polisanmäla dem den här gången.

En ramadan i coronans tid

Under ramadan brukar de träffas varje kväll och bryta fastan tillsammans. Men inte i år.  – Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider, sprida kärlek och godhet även om det bara kan göras via sociala medier, säger Ramsis ”Moosa” Assal.

Han har världen som arbetsplats

Han kom till ett främmande land för kärleken. Sedan blev Philip O’Connors resa bevis på att det mesta är möjligt. Den tidigare IT-praktikanten som blev sportjournalist på en av världens största nyhetsbyråer bor i Kista. Kvinnan som skulle bli hans fru tog nu 47-årige Philip O’Connor till Sverige. Mer än 20 år senare sitter han i parhuset i Kista och har precis släppt iväg barnen till skolan.

Han greps och misshandlades av polisen i Tensta

Han är 17 år och har precis avslutat första året på ett gymnasium inne i stan. Vi kan kalla honom Ahmed. En eftermiddag var han på väg hem och kom ut från tunnelbanan i Tensta. Då greps han av polis, knuffades in i piketen och misshandlades.