Nya chefen för vårdcentralen i Tensta uppmanar Tenstaborna att lista sig där. Fler patienter ger mer pengar och bättre vård, säger hon. Det stämmer naturligtvis. Men när folk ringer till vårdcentralen finns inga lediga läkartider. Och akuten i Tensta stängdes för länge sedan. Det är ont om pengar, säger verksamhetschefen.

Någon dag senare ser jag Irene Svenonius, M, på teve. Hon är finansregionråd i Region Stockholm, det som tidigare hette landstinget. Hon ser glad ut och säger att Region Stockholm gick med 2,2 miljarder i vinst förra året. Men pengarna ska inte användas till vare sig högre löner eller bättre service på vårdcentralerna. Nej, de ska ”läggas på kistbotten” för framtida investeringar.

Det är ett mönster som går att känna igen. Det allmänna, den vård/service/utbildning vi gemensamt äger och betalar, ska hela tiden spara och skära ned. Till slut blir vården/servicen/utbildningen så dålig att de som har möjlighet söker sig till privata alternativ. Då får vårdcentralen ännu färre patienter (numera heter det väl kunder) och så lägger de ner helt. Och då kommer hälsa att heta pengar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bevare oss för Securitas säkerhet

Nej, det är inget brott att en vuxen man trycker ner en tolvåring (på 32 kilo) med knäet och hela sin kroppsvikt på golvet i Kista Galleria. Securitas VD Joachim Källsholm skriver på företagets hemsida att ”de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott”.

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

”Vad fan får vi för pengarna?”

Jag tillhör dem som länge hade en fast telefon. Det har jag inte längre, men jag håller fast vid Telia. Varför, frågar en del. Ja, jag orkar liksom inte byta.

Är det så här det kommer att bli?

Första gången jag skulle rapportera från ett möte i stadsdelsnämnden glömmer jag aldrig. Det var ett mycket välbesökt möte i Tensta Träff