Sedan många år tillbaka är det fest hemma hos Inga, 88, när hon har namnsdag. Och för andra året i rad lät jag mig undfägnas hemma hos henne i Husby, hon serverar god mat och dryck från mitt på dagen till sen kväll. De timmar jag var på plats lärde jag känna flera av hennes grannar från husen runt omkring.

”När det mest bodde svenskar och finnar här i Husby, då var det mycket stökigare. Nu är här så lugnt”. Damen som sade så är medlem i Rojalistiska föreningen, ”ja, något ska man ju göra som pensionär”.

Husby, och orten i allmänhet, framställs ofta som en farlig plats, med kriminalitet och stölder. Men den f.d. ICA-handlaren konstaterade att det var samma problem med stölder när han förestod affären på Östermalm, som i Husby. ”Mina grannar har elva barn”, sade han, ”och de är så väluppfostrade allihop. En del klagar på att pojkarna leker med en boll ute i loftgången, men det hade jag också gjort om jag var liten grabb.”

Äldre sägs vara mer skeptiska till invandring och flyktingmottagande. Det må så vara, rent statistiskt, men bland seniorerna runt Ingas köksbord har SD inget att hämta.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

För många betyder midsommar inget särskilt alls

Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.

Valet närmar sig

Det var fullt framför scenen när P4 Stockholm anordnade debatt om hur…

Är det så här det kommer att bli?

Första gången jag skulle rapportera från ett möte i stadsdelsnämnden glömmer jag aldrig. Det var ett mycket välbesökt möte i Tensta Träff

Jag står inte ut

Valet är över och jag har inte lyssnat på en enda valdebatt.…