Sedan många år tillbaka är det fest hemma hos Inga, 88, när hon har namnsdag. Och för andra året i rad lät jag mig undfägnas hemma hos henne i Husby, hon serverar god mat och dryck från mitt på dagen till sen kväll. De timmar jag var på plats lärde jag känna flera av hennes grannar från husen runt omkring.

”När det mest bodde svenskar och finnar här i Husby, då var det mycket stökigare. Nu är här så lugnt”. Damen som sade så är medlem i Rojalistiska föreningen, ”ja, något ska man ju göra som pensionär”.

Husby, och orten i allmänhet, framställs ofta som en farlig plats, med kriminalitet och stölder. Men den f.d. ICA-handlaren konstaterade att det var samma problem med stölder när han förestod affären på Östermalm, som i Husby. ”Mina grannar har elva barn”, sade han, ”och de är så väluppfostrade allihop. En del klagar på att pojkarna leker med en boll ute i loftgången, men det hade jag också gjort om jag var liten grabb.”

Äldre sägs vara mer skeptiska till invandring och flyktingmottagande. Det må så vara, rent statistiskt, men bland seniorerna runt Ingas köksbord har SD inget att hämta.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jimmies svenska dröm är dansk

En av mina vänner fick för flera år sedan ett fint jobb…

Om polisen, visitationszoner och husrannsakningar

Moderaterna vill ha visitationszoner, säger de, så att polisen ska kunna visitera människor i tid och otid. Varför kräver de det? Det är att slå in en öppen dörr, visitationszonerna finns redan.

Därför skriver jag om Fristads servicehus

”Om jag berättar något för dig, har du tystnadsplikt då?” Jag försäkrade kvinnan som ringde att en journalist aldrig röjer sina källor. Då började hon prata.

Om skatten, SVT och sanningen

Om nu någon har missat det. Förra året gick Region Stockholm 5,8 MILJARDER plus. Det var samma år som vårdpersonalen höll på att arbeta ihjäl sig och besparingarna var ständiga. ”Byt inte lakan så ofta, använd inte så många bindor, den där bedövningen är för dyr…”