Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.

Som barn minns jag att vi firade midsommar tillsammans med mina kusiner på deras landställe i Vega. I tonåren tyckte jag midsommar var jobbigt, det var förknippat med en massa krav på att vara så jäkla lycklig. Och det var man ju inte alltid. Som vuxen var det många år en helg, som vilken som helst, den betydde inget särskilt. Men när jag fick egna barn blev det plötsligt en dag att bry sig om igen. Då ville jag hålla på traditionerna, lagade samma mat som mamma gjort och släpade ut ungarna runt en midsommarstång någonstans.

Alla de dryga tre miljoner som bor i hyresrätt kan sova lugnt ett tag till

Idag tänker jag att den här helgen är värd att fira – inte bara för att det är midsommar – utan även för att förslaget om marknadshyror lagts åt sidan. Alla de dryga tre miljoner som bor i hyresrätt kan sova lugnt ett tag till.

”Bara i nybyggnation” säger de. Men erfarenheten från andra länder visar att trots sådana löften har marknadshyror på några år införts i hela hyresbeståndet.

En 3:a i Rinkeby som idag kostar 7010 i månaden skulle öka till 9250. En 2:a i Husby skulle öka från 5710 i månaden till 7220. Likadant ser det ut i hela Järva. Marknadshyror skulle för många innebära att de måste flytta. Men vart ska de ta vägen?

Jag tycker att frågan om marknadshyror var en viktig strid värd att ta. Glad midsommar!

Kerstin Gustafsson Figueroa

Kolla här hur din hyra skulle påverkas om marknadshyror infördes.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Är polisen helt oförmögen till självkritik?

Nyhetsbyrån Järva har skrivit flera artiklar om polisens relation till medborgarna. I Järva är den ytterst komplicerad.

Om polisen, visitationszoner och husrannsakningar

Moderaterna vill ha visitationszoner, säger de, så att polisen ska kunna visitera människor i tid och otid. Varför kräver de det? Det är att slå in en öppen dörr, visitationszonerna finns redan.

Tänk om politiker och tjänstemän vågade satsa

Det skulle kunna bli hur bra som helst. Tänk om Hästa gårds…

Valet närmar sig

Det var fullt framför scenen när P4 Stockholm anordnade debatt om hur…