Tensta Allé 45

Igår släppte Region Stockholm rapporten Hushållens tillgång till godtagbara bostäder i Stockholmsregionen. Rapporten visar att drygt en av tio stockholmare lever trångbott.
– Trångboddhet leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet, säger Mohammed från Tensta.

I Stockholms län finns det en miljon hushåll där 134 000 bedöms vara trångbodda. Av dessa kan cirka 60 000 av ekonomiska skäl inte skaffa en tillräckligt stor bostad i sin egen kommun, och det avser varken en bostadsrätt i den lägre prisklassen eller en hyresrätt med en genomsnittlig månadshyra.

Rapporten visar också att utrikesfödda är överrepresenterade i gruppen som inte har en godtagbar boendesituation

Störst andel trångbodda hushåll är hyresrätter och majoriteten av de ofrivilligt trångbodda hushållen är barnfamiljer utanför Stockholm stad med svåra ekonomiska förutsättningar, där 90 procent har lägre inkomster än länsgenomsnittet. Rapporten visar också att utrikesfödda är överrepresenterade i gruppen som inte har en godtagbar boendesituation. Region Stockholm menar att rapporten visar att bostadsbristen inte går att bygga bort, eftersom nyproducerade bostäder är dyra att köpa och hyra.

För mig är det svårt att koncentrera mig på plugget, jag får inte lugn och ro

Mohammed, 22, bor i en trea i Tensta tillsammans med tre syskon och två föräldrar. De bor alltså sammanlagt sex personer på 84 kvadratmeter. Den genomsnittliga bostadsarean per person i Sverige är 42 kvadratmeter, enligt Statistikmyndigheten SCB.

– Det är tufft att bo trångbott, det leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet. För mig är det svårt att koncentrera mig på plugget, jag får inte lugn och ro.

– Om jag vill hänga med vänner så är det oftast ute man får träffas, eftersom det inte går att vara hemma hos varandra när det är så trångt. Men trots detta har jag och min familj det bättre än många andra. Ta som exempel min granne, de bor tio personer i en trea, säger Mohammed.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nytt textpris för barn och unga som skriver om pandemin

Unga skriver för unga är ett nytt textpris som ska få barn och unga att sätta ord på sina känslor kring den pågående coronapandemin. – Jag ser så himla mycket fram emot att läsa alla de olika bidragen. Text är ett sätt att bearbeta saker och det här är en möjlighet att få göra det, säger Amar Jašarević som sitter i juryn.

Inget vatten i tvättstugan på Rinkebysvängen 91

För andra helgen i rad är vattnet till tvättmaskinerna i tvättstugan på Rinkebysvängen 91 avstängt.  – De vill inte skicka en reparatör, jouren svarar att det blir för dyrt, säger Dzevad Bektic.

”Varför måste de utsatta betala hyra för tillfälligt boende?”

I onsdags beslutade krisledningsnämnden i Stockholms stad att tillfälliga boenden ska ordnas till dem som behöver i Järva. Men hur det ska gå till är fortfarande oklart och dessutom ska de behövande själva betala för sitt tillfälliga boende.

Möte för att Rädda hyresrätterna

Nätverket ”Rädda Hyresrätterna” hade kampanjmöte inför den planerade demonstrationen utanför Stadshuset den 28 februari då Stockholms stadsfullmäktige har möte.