Tensta Allé 45

Igår släppte Region Stockholm rapporten Hushållens tillgång till godtagbara bostäder i Stockholmsregionen. Rapporten visar att drygt en av tio stockholmare lever trångbott.
– Trångboddhet leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet, säger Mohammed från Tensta.

I Stockholms län finns det en miljon hushåll där 134 000 bedöms vara trångbodda. Av dessa kan cirka 60 000 av ekonomiska skäl inte skaffa en tillräckligt stor bostad i sin egen kommun, och det avser varken en bostadsrätt i den lägre prisklassen eller en hyresrätt med en genomsnittlig månadshyra.

Rapporten visar också att utrikesfödda är överrepresenterade i gruppen som inte har en godtagbar boendesituation

Störst andel trångbodda hushåll är hyresrätter och majoriteten av de ofrivilligt trångbodda hushållen är barnfamiljer utanför Stockholm stad med svåra ekonomiska förutsättningar, där 90 procent har lägre inkomster än länsgenomsnittet. Rapporten visar också att utrikesfödda är överrepresenterade i gruppen som inte har en godtagbar boendesituation. Region Stockholm menar att rapporten visar att bostadsbristen inte går att bygga bort, eftersom nyproducerade bostäder är dyra att köpa och hyra.

För mig är det svårt att koncentrera mig på plugget, jag får inte lugn och ro

Mohammed, 22, bor i en trea i Tensta tillsammans med tre syskon och två föräldrar. De bor alltså sammanlagt sex personer på 84 kvadratmeter. Den genomsnittliga bostadsarean per person i Sverige är 42 kvadratmeter, enligt Statistikmyndigheten SCB.

– Det är tufft att bo trångbott, det leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet. För mig är det svårt att koncentrera mig på plugget, jag får inte lugn och ro.

– Om jag vill hänga med vänner så är det oftast ute man får träffas, eftersom det inte går att vara hemma hos varandra när det är så trångt. Men trots detta har jag och min familj det bättre än många andra. Ta som exempel min granne, de bor tio personer i en trea, säger Mohammed.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inställda halloweenfiranden efter nya skärpta råd

Efter Folkhälsomyndighetens nya lokala allmänna råd ställer både Rinkeby Centrum och Tensta Centrum in sina halloweenfiranden under helgen. 

Soligt och festligt på Husby Gårdsdagen

Årets Husby Gårdsdag drog mycket folk i sensommarvärmen. Där fanns musik och mat, konstutställning, loppmarknad och flera aktiviteter för både stora och små.

Nu har Taste of Africa Coffee öppnat på Rinkebystråket

Hodani Tosh har tillsammans med sin syster Ubah Tosh öppnat kafé och catering på Rinkebystråket.   – Taste of Africa Coffee har som mål att sträva efter en fungerande integration mellan människor, säger Hodan Tosh.

Man misshandlad i Tensta

En person i Tensta hittades svårt skadad och fördes med ambulans till sjukhus under natten mot onsdag. Mannens skador bedöms som allvarliga och polisen utreder händelsen som försök till mord.