Entrén till Fryshuset Husby

Frihab AB drar tillbaka sitt överklagande till förvaltningsrätten om Skolinspektionens beslut att stänga ned Akademiska skolan i Husby. Företaget vill istället överlåta skolan till Fryshuset som man redan delar lokaler med.

I maj beslutade Skolinspektionen att stänga ned Akademiska skolan i Husby och systerskolan Nacka International School i Fisksätra från och med den 1 juli. Bakgrunden till beslutet är att företaget som driver skolorna, Frihab AB, anses vara konkursmässig. Frihab AB:s vd Mustafa Ahmed meddelade då att företaget skulle överklaga Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten, ett beslut som man ansåg fattades på felaktiga grunder.

Vi vill att barnen ska ha en skola att gå till i höst

Nu har Frihab AB dragit tillbaka sitt överklagande och vill istället överlåta skolan i Husby, som är en F-6-skola, till Fryshuset Husby som redan driver en 7-9-skola i samma lokaler. Skolan i Fisksätra vill företaget överlåta till en skolforskare, något som Mitt i var först med att rapportera om.

– Vi har dragit tillbaka vår överklagan på grund av att vi valt att tänka på barnens bästa. Vi vill att barnen ska ha en skola att gå till i höst, vilket kanske inte kan vara möjligt om rättsprocessen fortsätter, säger Mustafa Ahmed, vd för Frihab AB, till Nyhetsbyrån Järva.

Vilket är det värsta respektive bästa möjliga scenariot för skolorna i höst?

– Det värsta är att skolorna stängs ned och att eleverna behöver hitta nya skolor, vilket inte alltid är så lätt. Det innebär också att både klasser och kollegor splittras. Det bästa är att eleverna går kvar i skolorna och fortsätter ha deras befintliga lärare.

Vad händer med personalstyrkan?

– Behöriga lärare kommer att fortsätta arbeta vid skolorna. Ledningen och administrationsavdelningen slutar oavsett.

Troligen hinner vi inte att ge ett besked före midsommar

I vanliga fall ansöker skolor senast den 31 januari om att få starta en skola nästkommande år. Men i det här fallet har Skolinspektionen beslutat att påskynda processen, eftersom det anses vara en akut uppkommen situation där elever behöver få veta om de kan gå kvar i skolan

– Troligen hinner vi inte att ge ett besked före midsommar men för vårdnadshavare, elever och kommuner hoppas vi att ha det klart så snart som möjligt efter midsommar, säger Carin Clevesjö, chef för Skolinspektionens tillståndsenhet, till Mitt i.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu har Järvafältets nya groddamm öppnat

Sedan i lördags är det fritt fram att besöka grodorna på Järvafältet i deras nya damm. Då togs staketet bort och idag invigs den nyanlagda dammen med promenadstigar, broar och bänkar.

Årets Selma till Womenisa

Priset Årets Selma 2020 gick till Järvas kvinnonätverk Womenisa. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset till Deqa Abukar och Amal Said på en gala på Göta Lejon.

Informationskampanj om corona på flera språk i Järva

Region Stockholms informationskampanj Stanna hemma om du är sjuk vill nå så många som möjligt med viktig information för att minska smittspridningen av coronavirus, skydda äldre och alla andra riskgrupper.

Rinkeby Run ställer INTE in

Två Sjöar Runt ställdes in. Premiärmilen ställdes in. SHL ställer in. Basket-ligorna ställer in. De flesta idrottsklubbar ställer in alla inomhusträningar. Men Rinkeby Run ställer ut.