Entrén till Fryshuset Husby

Frihab AB drar tillbaka sitt överklagande till förvaltningsrätten om Skolinspektionens beslut att stänga ned Akademiska skolan i Husby. Företaget vill istället överlåta skolan till Fryshuset som man redan delar lokaler med.

I maj beslutade Skolinspektionen att stänga ned Akademiska skolan i Husby och systerskolan Nacka International School i Fisksätra från och med den 1 juli. Bakgrunden till beslutet är att företaget som driver skolorna, Frihab AB, anses vara konkursmässig. Frihab AB:s vd Mustafa Ahmed meddelade då att företaget skulle överklaga Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten, ett beslut som man ansåg fattades på felaktiga grunder.

Vi vill att barnen ska ha en skola att gå till i höst

Nu har Frihab AB dragit tillbaka sitt överklagande och vill istället överlåta skolan i Husby, som är en F-6-skola, till Fryshuset Husby som redan driver en 7-9-skola i samma lokaler. Skolan i Fisksätra vill företaget överlåta till en skolforskare, något som Mitt i var först med att rapportera om.

– Vi har dragit tillbaka vår överklagan på grund av att vi valt att tänka på barnens bästa. Vi vill att barnen ska ha en skola att gå till i höst, vilket kanske inte kan vara möjligt om rättsprocessen fortsätter, säger Mustafa Ahmed, vd för Frihab AB, till Nyhetsbyrån Järva.

Vilket är det värsta respektive bästa möjliga scenariot för skolorna i höst?

– Det värsta är att skolorna stängs ned och att eleverna behöver hitta nya skolor, vilket inte alltid är så lätt. Det innebär också att både klasser och kollegor splittras. Det bästa är att eleverna går kvar i skolorna och fortsätter ha deras befintliga lärare.

Vad händer med personalstyrkan?

– Behöriga lärare kommer att fortsätta arbeta vid skolorna. Ledningen och administrationsavdelningen slutar oavsett.

Troligen hinner vi inte att ge ett besked före midsommar

I vanliga fall ansöker skolor senast den 31 januari om att få starta en skola nästkommande år. Men i det här fallet har Skolinspektionen beslutat att påskynda processen, eftersom det anses vara en akut uppkommen situation där elever behöver få veta om de kan gå kvar i skolan

– Troligen hinner vi inte att ge ett besked före midsommar men för vårdnadshavare, elever och kommuner hoppas vi att ha det klart så snart som möjligt efter midsommar, säger Carin Clevesjö, chef för Skolinspektionens tillståndsenhet, till Mitt i.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gunilla Lundgren fick årets Katarina Taikon-pris

Författaren Gunilla Lundgren, som i mer än 30 år har arbetat med barn och elever i Rinkeby, fick årets Katarina Taikon-pris. – Jag är så oerhört glad och tacksam för det här fina priset, sade Gunilla Lundgren vid prisutdelningen i Stockholms stadshus.

Tenstadikt blir skylt i centrum

Nu har Tenstas första litterära skylt invigts. Det är Mona Monasars dikt som pryder centrum.

Joakim Larsson tror på Rinkebystråkets framtid

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, M, var en av de drivande när Rinkebystråket byggdes om till en affärsgata. Idag står fler och fler lokaler tomma längs gatan, men han tycker inte att projektet är ett misslyckande.  – Nej, det tycker jag inte. Tvärtom.

Som Uniteds stjärna byter klubb

Året inleddes med en stor nyhet. Som Uniteds stjärna och målmaskin lämnar klubben och spelar kommande säsong i fotbollens division 3. – Det var ett tufft beslut att ta, men Nacka Iliria visade verkligen att de var intresserade av mig och ville ha med mig i sin satsning, säger Yonis Egag.