Sucdi Haji och Nadifo Abdi Ali odlar gurkor och gemenskap på den populära kvartersodlingen i Rinkeby. Ett arbete som handlar lika mycket om social som ekologisk hållbarhet. 

Välkomna till trädgårdsodling, hälsar en stor skylt på gräsplätten utanför en av Stockholmshems tvättstugor på Axbyplan i Rinkeby. En färgglad fågelskrämma flaxar i vinden och nedanför den trängs morötter, bönor, kålrabbi, tomater, rädisor, gurka, örtkryddor och blommor i långa rader. Det är hyresgästerna själva som odlar och alla som vill får vara med. Ett par kvarter därifrån, på Mjölbyplan, finns en liknande odling. Sucdi Haji är anställd som kvartersodlare och ansvarar för en av de två odlingarna.

– Det går bra, många grannar vill vara med. Och många barn. Folk som går förbi brukar stanna och titta för att det är så fint.

Viktiga mötesplatser för trivsel och trygghet

Kvartersodlingarna som är ett samarbete mellan fastighetsbolaget Stockholmshem och odlingsföretaget Boodla handlar mycket om att skapa relationer mellan de boende i området. Tanken är att de ska bli viktiga mötesplatser för trivsel och trygghet, enligt Karoline Löfstedt från Stockholmshem som är verksamhetsutvecklare och projektledare för odlingarna.

Sucdi Haji och de andra kvartersodlarna som finns i Rinkeby, Hässelby och Linköpingsförorten Skäggetorp är anställda av Boodla. De flesta har ingen tidigare erfarenhet av att odla grönsaker, men de har utbildats i ekologisk odling och trädgårdsskötsel och genom praktiskt arbete för de vidare kunskapen till sina grannar.

En förbipasserande man kommer fram och frågar vilka de olika grönsakerna är och Sucdi visar och berättar medan hon vattnar. Kort därefter dyker en annan granne upp, det är Nadifo Abdi Ali, en av dem som brukar vara med och hjälpa till med odlingen ibland. Hon stannar och pratar en stund och får med sig ett knippe rädisor när hon går.

Vi har bjudit in till fest på odlingen

– Vi har bjudit in till fest på odlingen två gånger i sommar. Jag bakade och bjöd på fika, det var svårt att veta hur mycket jag skulle göra, men det kom jättemycket folk. Nu senast lånade jag en grill från en granne så vi hade grillfest och barnen fick vara här ute och måla, berättar Sucdi Haji.

Förutom skyltarna och lappar på portarna i kvarteret använder kvartersodlarna Instagram för att kommunicera med grannar och allmänhet. Kontot @kvartersodling_rinkeby används för att bjuda in till odlingsträffar och hålla folk uppdaterade med hur det går med arbetet. Till slutet av säsongen planeras en stor skördefest med mat, musik och uppträdanden. Till den lär vi få anledning att återkomma.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Cherrie ska få fler att upptäcka D-vitaminbrist

RnB-stjärnan Cherrie samarbetar med privat vårdgivare för att få Järvabor att kontrollera sitt D-vitaminvärde. Syftet är att fler ska upptäcka en eventuell D-vitaminbrist och kunna behandla den.

Demonstration mot marknadshyror och utförsäljningar

Hundratals protesterade utanför Stockholms stadshus när kommunfullmäktige hade möte på måndagskvällen. – Vi kräver en bostadspolitik som gynnar alla, oavsett ens ekonomiska situation, sade Ilyas Hassan från Förorten mot våld, en av talarna.

Då får sista åldersgruppen stockholmare vaccin

Sedan förra veckan kan stockholmare som är 40 år eller äldre boka tid för vaccination. Således har drygt halva den vuxna befolkningen i Stockholms län hittills fått en vaccindos. Men det dröjer ett tag till innan den sista gruppen i fas 4 erbjuds vaccin.

Tensta konsthalls textpris avgjord

Nora Khalil vann första pris i Tensta konsthalls textpris, som delas ut för sjunde året i rad. – Vi är otroligt imponerade av vinnarna. Vi tror att Noras roman kommer att bli utgiven, säger Paulina Sokolow som är en av jurymedlemmarna.