unga spelar fotboll
AIF Kista

På Rinkeby bollplan har AIF Kista organiserat spontanfotboll varje dag sedan 18 juni, men på söndag den 11 juli tar det slut.
– Jag är ledsen, våra resurser är slut. Vi räcker inte till, säger Said Ali.

De senaste tio åren har AIF Kista och Said Ali organiserat spontanfotboll för barn och unga på Rinkeby bollplan. Alla som vill spela fotboll kan komma dit vid 13 och spela i några timmar. Det kostar ingenting och det spelar ingen roll om du har erfarenhet sedan tidigare. AIF Kista har unga ledare som håller i verksamheten, de delar upp deltagarna efter ålder och de dömer matcherna.

– Hit kommer barn i olika åldrar och vi brukar dela upp planen i två, så att de spelar mot jämnåriga, säger Said Ali.

Titta nu, de löser det själva. De har lärt sig hur

Den här dagen används bara halva planen och matchen pågår för fullt. Plötsligt uppstår intensiva diskussioner om huruvida det borde dömas straff eller inte. Alla spelarna samlas runt den unge domaren. Tonläget höjs, men Said Ali tar det lugnt.
– Titta nu, de löser det själva. De har lärt sig hur, säger han.

Och mycket riktigt, efter en stund lugnar alla ner sig och straffen slås. I mål. Sedan fortsätter matchen.

Said Ali har ägnat 20 dagar av sin semester till att sitta vid sidan av fotbollsplanen och se till att allt går rätt till. De unga ledarna lär sig ta ansvar, de är materialare, kommer med bollar och tröjor.
– De till och med tvättar tröjorna, så att de är fräscha. Vi vuxna använder våra ledararvoden till att ersätta ungdomarna och dessutom dela ut priser till vinnande lag.

Vi får inte de resurser vi behöver för att kunna fortsätta

Samma vecka som AIF Kistas aktiviteter tar slut avslutar även Som United sin fotbollsskola nere på Kvarnby bollplan.
– Det är tråkigt, men vi får inte de resurser vi behöver för att kunna fortsätta hela sommaren fram till skolstarten. När barnen är lediga och ingen annan tar över efter oss, finns det risk att de kommer i kontakt med fel människor.

Said Ali kämpar på med sina aktiviteter. Han brukar samtidigt ordna en kurs i fotografering, för att få med fler tjejer och de killar som inte bryr sig om fotboll. Han sökte pengar hos stadsdelsförvaltningen, men fick inte så mycket som han behövde. Men för de pengar han fick anordnar han en kurs senare i höst.
– Rinkeby-Kista hade ett överskott på 40,9 miljoner kronor. Jag tycker att de borde ha satsat lite av de pengarna så att ungdomarna kan ha aktiviteter hela sommaren.

Dagen efter skjutningen i Rinkeby avbröt Said Ali fotbollen en stund

Dagen efter den senaste skjutningen i Rinkeby, då en ung man dödats, avbröt Said Ali fotbollen en stund och samlade deltagarna.
 – Vi satt med barnen och diskuterade vad som hade hänt. Barnen är oroliga över utvecklingen och det är skrämmande att höra hur mycket information de har. Stödgruppen från Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning var också där och pratade med dem.

 
Kerstin Gustafsson Figueroa
Bilder: Said Ali
 

AIF Kistas sommaraktivitet fortsätter varje dag på Rinkeby BP till på söndag.
Måndag – Fredag 13:00 – 16:00 (När det har varit riktigt varmt har de startat lite senare.)
Lördag & Söndag 16:00 – 20:00


Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

När Panayotis griper in då blir det ändring!

Panayotis Hatzipavlis skrev nyligen en insändare och frågade varför Spånga by håller stängt under helgerna. Både kaféet och toaletten är stängda då. Det skulle visa sig att ibland lönar det sig att vara en aktiv samhällsmedborgare.

BK Bussenhus anordnar summercamp

BK Bussenhus anordnar för andra året i rad ett kostnadsfritt dagskollo för barn födda 2008-2015. Det sker i Eggeby gård varje vardag mellan vecka 25-29, med undantag för vecka 27.

Handlarna är redo inför ramadan

På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta. – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.

Tuff budget även i Spånga-Tensta

Det blir tydliga neddragningar om den nya budgeten i Spånga-Tensta klubbas igenom. Avdelningen för Stadsdelsutveckling föreslås försvinna och Medborgarvärdarnas framtid är osäker. Enligt förvaltningens förslag till budget 2019 är budgeten till området Nämnd och administration 15,4 miljoner. Det kan jämföras med budgeten 2018 som var 44,4 miljoner. Det är en minskning på 29 miljoner.