Unga skriver för unga är ett nytt textpris som ska få barn och unga att sätta ord på sina känslor kring den pågående coronapandemin.
– Jag ser så himla mycket fram emot att läsa alla de olika bidragen. Text är ett sätt att bearbeta saker och det här är en möjlighet att få göra det, säger Amar Jašarević som sitter i juryn.

Det är Tensta konsthall och Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA, som har gått ihop för att lansera ett nytt textpris för unga skribenter. 
– Vi har länge velat göra någonting tillsammans, ALMA är det största priset i världen för barnlitteratur och vi har ju erfarenheten från Tensta konsthalls Textpris. Att gå ihop och göra något nytt gemensamt riktat till barn och unga känns klockrent, säger Paulina Sokolow som är kommunikatör på Tensta konsthall.

Priset som fått namnet Unga skriver för unga riktar sig till barn och ungdomar mellan 10 och 18 år. Förhoppningen är att priset ska trigga skrivlusten, få unga att sätta ord på sina känslor och skildra livet under den pågående coronapandemin.

Corona är en stor grej som har kullkastat många barns liv

– Unga skriver för unga skiljer sig från Tensta konsthalls Textpris för att det riktar sig till en yngre målgrupp och det är ett engångspris för att fånga upp barnens röster i den här speciella tiden. Corona är en stor grej som har kullkastat många barns liv, men det behöver inte vara så specifikt, skriv ifrån ditt hjärta, säger Paulina Sokolow.

Juryn för det nya textpriset består av skrivpedagogen, lärarstudenten och 2019 års vinnare av Tensta Konsthalls Textpris Amar Jašarević, författaren och Rinkebybibliotekarien Balsam Karam, Tensta konsthalls intendent Hanna Nordell, författaren och ALMA-juryledamoten Mårten Sandén samt Pavlina Spanos, lärare på Enbacksskolan som vann Pennsvärdet 2019.

– Jag ser så himla mycket fram emot att läsa alla de olika bidragen för jag tror att det kommer vara så många olika sorters berättelser och olika format. Pandemin påverkar ju alla delar av vardagen, och livet har förändrats. Text är ett sätt att bearbeta saker och det här är en möjlighet att få göra det. Det kan vara i form av en kort novell, en sci-fi historia eller en dikt, säger Amar Jašarević.

Det känns ärofyllt att få ta del av det som barnen väljer att berätta

Andra textformat som går bra att tävla med är låttexter, romaner, filmmanus, pjäser, tecknade serier och dagboksanteckningar. Flera personer kan skriva och tävla tillsammans och tävlingen är öppen för barn och unga från hela landet. Den eller de som vinner första pris belönas med 3000 kronor, andra pris är 2000 kronor och tredje pris 1000 kronor.

– Att jag vann Tensta konsthalls Textpris förra året var ovärderligt för mitt självförtroende och har lett till jättemycket roliga saker. Som det här. Jag är väldigt glad över att få vara en del av juryn och det känns ärofyllt att få läsa och ta del av det som barnen väljer att berätta. Jag fascineras över hur duktiga barn är, väldigt många är extremt talangfulla, säger Amar Jašarević.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Pop-up återbruk kommer till Kista och Tensta i helgen

Nu är det dags att rensa förråden igen. I helgen kommer den mobila återvinningsstationen tillbaka till Järva. Hela helgen, och även på måndag, finns de i Kista och Tensta och tar emot emot trasiga möbler, elektronik, kläder, leksaker och annat som inte längre används. 

Kunskapslyftet vill höja utbildningsnivån i Järva

Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.

Skottlossning i Rinkeby igår kväll

Två män i en personbil blev beskjutna på en parkering i Rinkeby på söndagskvällen. Ingen av dem som satt i bilen har skadats, uppger polisen på sin hemsida.

Stöldanklagade mattanter i Hjulsta avskedas

Två av de anställda på Hjulsta grundskola som anklagats för att ha stulit matvaror från skolans kök har fått sparken. Kvinnorna som arbetade som skolmåltidsbiträde har meddelats per brev att de blivit avskedade med omedelbar verkan.