Statsminister Stefan Löfven meddelade på onsdagen att alla elever vid gymnasier, universitet och vuxenutbildning skickas hem från sina skolor för att istället erbjudas undervisning på distans.

Men utbildningsminister Anna Ekström varnade för att det här inte ska vara något extra skollov utan alla förvänts studera under dagarna. Hur proven ska gå till får skolorna arbeta vidare med.

Många elever oroar sig för sitt studiestöd när skolorna stängs, men dessa ska betalas ut som vanligt. Om några elever inte kan få distansundervisning just nu, utan måste förlänga sina studier, kommer de inte att behöva betala tillbaka studielån för den tiden.

För elever som studerar utomlands gäller detsamma. Om de måste åka hem och inte kan avsluta sina studier behöver de inte betala tillbaka sina lån för den förlorade tiden.

När det gäller grundskolor och förskolor arbetar regeringen och de andra riksdagspartierna med ny lagstiftning så att skolorna ska kunna stängas senare om det blir aktuellt. Men innan skolor och förskolor kan slå igen måste kommunerna planera för tillsyn av barn till föräldrar med viktiga jobb, till exempel inom vården eller brandförsvaret. Man vill inte ha en situation där föräldrar som är friska och skulle jobba i vården måste stanna hemma därför att deras barn inte har någon tillsyn.

Elisabeth Carlsson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Knyt kontakter i Ungdomens hus

På onsdag är det fullt fart i Ungdomens hus i Rinkeby.  – Tanken är att den arbetskraftsreserv som finns i Järva ska möta sina framtida arbetsgivare här, säger Mohamed Saleeban, ordförande i Shanta IF, och den drivande bakom Kompetensdagen den 5 juni.

Ettan och tvåan i loppet fastade

”JÄRVAS SEXIGASTE MAN VANN” – Nej, så kan du inte skriva! sade Jonis. Om du gör det så kommer redaktören ändå inte godkänna den rubriken. – Skriv om ramadan, sade Janis. Skriv om att vi båda fastar och att vi ändå klarar att vinna på nya personliga rekord.

Hetsig debatt under sista slutna mötet i Rinkeby-Kista

Ole-Jörgen Persson inledde gårdagens möte i Rinkeby-Kista med att hälsa den tillträdande stadsdelsdirektören Toni Mellblom, och några nya ledamöter, välkomna. Sedan sade han: – Håll i hatten nu! Det här är sista sammanträdet som vi kör på distans.

Grundkurs i praktisk journalistik

Vill du bli lokalreporter i Järva? Tycker du om att skriva? Är…