Statsminister Stefan Löfven meddelade på onsdagen att alla elever vid gymnasier, universitet och vuxenutbildning skickas hem från sina skolor för att istället erbjudas undervisning på distans.

Men utbildningsminister Anna Ekström varnade för att det här inte ska vara något extra skollov utan alla förvänts studera under dagarna. Hur proven ska gå till får skolorna arbeta vidare med.

Många elever oroar sig för sitt studiestöd när skolorna stängs, men dessa ska betalas ut som vanligt. Om några elever inte kan få distansundervisning just nu, utan måste förlänga sina studier, kommer de inte att behöva betala tillbaka studielån för den tiden.

För elever som studerar utomlands gäller detsamma. Om de måste åka hem och inte kan avsluta sina studier behöver de inte betala tillbaka sina lån för den förlorade tiden.

När det gäller grundskolor och förskolor arbetar regeringen och de andra riksdagspartierna med ny lagstiftning så att skolorna ska kunna stängas senare om det blir aktuellt. Men innan skolor och förskolor kan slå igen måste kommunerna planera för tillsyn av barn till föräldrar med viktiga jobb, till exempel inom vården eller brandförsvaret. Man vill inte ha en situation där föräldrar som är friska och skulle jobba i vården måste stanna hemma därför att deras barn inte har någon tillsyn.

Elisabeth Carlsson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stor deportation ikväll – Blankspot följer de utvisade

Ikväll, tisdag den 10 september, planeras en av de hittills största tvångsutvisningarna till Afghanistan från Migrationsverkets förvar i Märsta. Men vad händer med dem som utvisas ikväll? Det vill Blankspot ta reda på.

Man misshandlad i Tensta

En person i Tensta hittades svårt skadad och fördes med ambulans till sjukhus under natten mot onsdag. Mannens skador bedöms som allvarliga och polisen utreder händelsen som försök till mord.

Här är de – Järvas nya reportrar!

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas…

Domarna i Al Azhar-målet överklagas

Förre ordföranden i Al Azharstiftelsen, Bashir Aman Ali, bestrider tingsrättens dom på alla punkter och överklagar domen. Detsamma gör de övriga före detta ledamöterna i stiftelsens styrelse.