Nu har konstutställningen ”Hörs i Husby” öppnat på Husby konsthall. En utställning på temat demokrati, gjord av barn och unga från området.
– Vi vill att alla ska höras, särskilt de som annars inte hörs, säger Kerstin Wikström, mer bekant som Piglet.

– Det var svårt att bryta ner ett ämne som demokrati för barn och ungdomar, säger Piglet, som är verksamhetsledare på Husby gård. Men jag tycker att vi lyckades bra till slut.

Catharina Söderberg, ordförande i Husby konst och hantverksförening, invigde utställningen tillsammans med flera grupper förskolebarn. Istället för att klippa av ett rött band, var alla med och höll i bandet.
– I vanliga fall är det bara en person som klipper bandet, sade Catharina Söderberg, men nu är vi alla med. Det är demokrati. Och istället för att klippa bandet, släpper vi det alla samtidigt!

På en vägg finns en stor målning, som 17 elever gjorde under de tre veckor de hade sommarjobb. På en annan vägg hänger affischer från Fryshusets grundskola, som visar hur viktigt unga tycker det är med rättvisa, vänskap och jämlikhet.

Med på utställningen finns också ett urval av de valaffischer som framställdes i föreningarnas tält under Järva politikervecka. Några är inramade, men alla valaffischer, en del lite förstörda av regn, finns också att studera. Inga Harnesk, som var en av dem som arbetade med valaffischerna under politikerveckan, har skrivit en text till utställningen:
”Då tyckte vi att de som kom och tittade kunde passa på att göra en egen affisch om vad man tyckte var viktigt för politikerna att jobba med. Det fanns ett bord med papper och kritor. De var många som satte sig och ritade och skrev, och vi hängde upp deras affischer på ett klädstreck varje dag.”

Utanför konsthallen står ett färgglatt solparasoll, som också hör till utställningen. Det är Shakir Attyah, Husbys egen konstnär, som tillsammans med ungdomar har målat det. Det var också han som föreslog temat demokrati för utställningen, berättar Piglet.

– Eftersom det är valår tyckte vi det att det passade bra. Och demokratin behöver ju återerövras hela tiden, det är viktigt att påminnas om det.

Fakta
Arrangörer av utställningen är Husby kulturkvarter, som är ett samarbete mellan olika kulturaktörer i Husby för att göra kulturen mer synlig och tillgänglig.
Barn och ungdomar, från förskolan och upp till gymnasieålder, och deltagare i Kistas dagliga verksamhet, är konstnärerna.
Utställningen pågår till den 4 november.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

BK Bussenhus vill nå ut till ännu fler föräldrar och barn

BK Bussenhus huserar i Asymetricas lokaler i Kista. Klubben har funnits sedan 2017 och har vuxit snabbt. – Just nu söker vi barn till vår knatteverksamhet för 5-6 åringar och idrottsföräldrar som kan få utbildning via SISU idrottsutbildarna, säger Akrem Hashim Yahya.

Krångligt att ringa och boka tid för vaccination

Nu har Region Stockholm (äntligen) infört en möjlighet att ringa och boka tid till vaccination mot covid-19, för alla som inte har mobilt bank-id. Men ingen ska tro att det bara är att ringa ett vanligt nummer. Nej, här kommer en kort instruktion.

Polisen övervakar Järva med drönare

Polisen har sedan årsskiftet använt drönare för att övervaka hela stadsdelar i så kallat utsatta områden. På tisdagseftermiddagen meddelade polisen att de skulle övervaka södra Järva med drönare mellan klockan 14 och 23 samma dag.

Flickorna bakom En Svart Flickas Handbok

Ramou Gabbidons medverkan i En Svart Flickas Handbok öppnade upp för hennes fortsatta skrivande. Snart kommer hennes första egna diktsamling. – Ramous bok kommer bana vägen för en rad nya författare, säger Mariama Jobe.